HC Energie Karlovy Vary

Bez hvězd a kapitána, ale za tři body. Oslabená Energie skolila lídra

Kapitán Václav Skuhravý dostal stopku. Nejel ani druhý nejproduktivnější energetik Dávid Gríger a talentovaný Dalimil Mikyska. I přesto si ale Karlovy Vary famózně vyšláply na lídra extraligy! V Liberci s Janem Bednářem po dlouhé době v zeleno-černé předvedli Západočeši hrdinský výkon, ačkoliv už ve třetí minutě po rychlém inkasování prohrávali, na přelomu druhé a třetí třetiny zavolali na útok a během devíti minut herního času nasázeli do sítě Bílých Tygrů tři branky. V závěru se sice ještě domácí vrátili do kontaktu, energetici ale svůj náskok už nepustili a vybojovali patrně nejcennější a nejvydřenější tři body sezony!
Tipsport extraliga, 39. kolo, pá 24.1.2020
Liberec
Karlovy Vary
2:3
1:0, 0:1, 1:2
Branky a nahrávky: 3. J. Vlach (Derner, M. Zachar), 53. M. Zachar (L. Krenželok) – 37. Flek (T. Rachůnek, V. Polák), 44. M. Rohan (Kohout), 46. Plutnar (Graňák). Vyšší tresty: 40. Jelínek (BTL), 10 min., nesportovní chování.
Rozhodčí: Pešina, Veselý – Frodl, Lhotský
vyloučení2:4
využití0:0
oslabení0:1
diváci6369
Liberec: Hrachovina – Knot, Šmíd (A), Graborenko, Derner, Kotvan, Kunst, T. Hanousek – Birner (A), L. Hudáček, Lenc – A. Musil, Marosz, Ordoš – L. Krenželok, P. Jelínek (C), Rychlovský – J. Vlach, Najman, M. Zachar
Karlovy Vary: Bednář – Šenkeřík, Stříteský, Graňák (A), Plutnar, M. Rohan, Eminger, Šafář (A) – T. Rachůnek (C), V. Polák, Flek – T. Mikúš, Vildumetz, Šik – Koblasa, Černoch, Kohout – O. Beránek, Osmík, Vondráček

Komentář k utkání

Do hry se Tygři dostali celkem rychle, protože už ve třetí minutě vsítili první branku! Marek Zachar se projížděl s kotoučem v útočném pásmu a poté nahrál Lukáši Dernerovi, jenž vyslal palbu od modré čáry. Jan Bednář nestihl zareagovat na Jaroslava Vlacha před bránou, který z dorážky poslal šelmy do vedení, a i přes dlouhé zkoumání situace videorozhodčími se na kostce rozsvítilo 1:0! Liberečtí byli dál dominantnějším celkem a hostující klec posléze prověřil Ronald Knot razantní střelou, která nadělala karlovarskému gólmanovi potíže, nicméně s pomocí tyčky svůj tým podržel!

Také v následující šanci měli energetici obrovské štěstí, kdy se Jan Bednář vydal za bránu, ale kotouč se neočekávaně odrazil přímo před odkrytou klec. Tam byl nejrychleji Libor Hudáček, ale s dotírajícím obráncem prázdný prostor netrefil! Kovová konstrukce ovlivnila hru i později, když byl hostující brankář zaměstnán s dalším zákrokem. Na dorážku Adama Najmana se totiž nestihl přesunout, ale libereckého forvarda zastavil pravý horní růžek brány! Ke konci zahajovací dvacetiminutovky šli Severočeši do čtyř, ale s oslabením si poradili naprosto parádně.

Hned v úvodu druhé třetiny se do dobré pozice dostal Martin Kohout, ale jeho střela prosvištěla kolem brány a zaduněla o zadní mantinel. Nepřesnost hrála roli i v liberecké příležitosti, kdy Radan Lenc šikovně vyjel do samostatného úniku, ale jeho zakončení mířilo mimo karlovarskou svatyni. Poté pálil opět Ronald Knot od modré, ale gólman energetiků stihl kotouč zastavit svojí maskou!

Jan Bednář zářil i nadále, kdy zastavil v přesilovce Tygrů dorážku Jana Ordoše, jež měla mířit přímo do prázdné brány! Tvrdá defenzíva se hostům vyplatila, protože ve 37. minutě nahrál Tomáš Rachůnek od mantinelu rozjetému Jakubu Flekovi, který pro Vary v předbrankovém prostoru srovnal na 1:1! Západočeský střelec mohl ještě před koncem druhé části udeřit znovu, ale zamířil vysoko nad gólmana Liberce.

Ve třetí periodě si šelmy vybojovaly přesilovku, která se jim však vůbec nezdařila! Dominik Hrachovina vyjel z brány, aby pomohl s rozehrávkou, ale uklouzl a ztratil kontrolu nad kotoučem, čehož využil Martin Rohan a zakončil do osamocené klece – 1:2! O pár chvil později nastal zmatek opět před libereckou bránou, kde byl severočeský strážce zaměstnán hned několika hráči Energie. Dominik Graňák vyslal razantní střelu od modré a v nepřehledné situaci se prosadil tečí Michal Plutnar, jenž zařídil Varům dvougólový náskok – 1:3!

Útočné představení hokejistů v zelených dresech Tygry pořádně zaskočilo. Martin Kohout dokonce objel dva hráče a dostal se sám před libereckou svatyni, kterou označkoval zacinkáním tyče! Hned nato se ale vydařil liberecký protiútok, ve kterém figurovala třetí formace. Lukáš Krenželok si poradil s obráncem a daroval Marku Zacharovi famózní nahrávku před bránu, kterou mladý střelec proměnil trefou do horního růžku – 2:3!

Severočechy kontaktní branka nastartovala a vyvíjeli neuvěřitelný tlak, který odvracela obětavá obrana energetiků. V závěru utkání nepomohl ani šestý hráč na ledě a Karlovy Vary tak přerušují domácí vítěznou sérii libereckého celku s konečným skóre 2:3.

Ohlasy trenérů

Patrik Augusta (Bílí Tygři Liberec): Dnes nemůžeme být spokojení s výsledkem. Myslím, že jsme byli po většinu zápasu aktivnější, ale mrzí mě hlavně druhá třetina, kdy jsme neproměnili spoustu šancí. Prezentovali jsme se takovým profesorským hokejem, kdy jsme hodně drželi kotouč, ale byli jsme nedůrazní v zakončení. To o malinko naklonilo hřiště po směru soupeře a naše neproměněné přesilovky stačily k tomu, abychom prohráli.

Tomáš Mariška (HC Energie Karlovy Vary): Jeli jsme na zápas s velkou pokorou vzhledem ke kvalitám Liberce a jeho domácí vítězné sérii. Očekávali jsme úvodní tlak, který přišel a soupeř z něj vytěžil šťastnou branku. Nepouštěli jsme ho ale do nějakých větších šancí, hráli jsme extrémně obětavě a trpělivě. Čekali jsme na naše šance, které potom přišly. V závěru nechali hráči na ledě všechno. Dnes jsme nebyli lepším týmem, ale troufnu si říct, že bojovnějším.

Související články