HC Energie Karlovy Vary

Junioři poprvé bez bodu, nestačili na Spartu

Energii v domácím utkání nevyšla první třetina, ve které inkasovala dvě branky a pouze jednu vstřelila. Ve druhé periodě oba celky přidaly po jednom gólu, ale Pražané měli nadále herně navrch. Ve třetí třetině se skóre neměnilo, a karlovarští junioři tak poprvé v sezoně nebodovali.
Turnaj O Pohár DHL, 10. kolo, so 5.10.2019, KV Arena
Karlovy Vary
Sparta
2:3
1:2, 1:1, 0:0
Branky a nahrávky: 14. Záruba, 39. Rozhon (Křehlík) – 9. Klimo (Tomek), 10. Kulhánek (Rubeš), 21. Čech (Arnošt)
Rozhodčí: Sýkora – Ondráček, Hynek
vyloučení2:3
využití1:0
oslabení0:0
střely na branku35:28
diváci96
Karlovy Vary: Horák – Záruba, Benda, Kořán, Mikulec, Stejskal, Cestr, Patzelt – Křehlík "A", Jiskra "C", Konášek, Adámek, Černý "A", Bačo, Rozhon, Novotný, Šťastný, Korčmaroš, Seidler
Sparta: Cichoň – Prchal "C", Bláha, Havlín "A", Krutil, Gajdoš, Tomek – Slavíček, Čech, Arnošt "A", Gluzman, Konečný, Klimo, Rubeš, Vaňouš, Kulhánek, Kuracina, Vágner, Obadal

Komentář k utkání

Zlomovým okamžikem zápasu se stala první třetina. Oba celky do ní sice vstoupili dobře, ale Sparta byla přeci jen aktivnější. Ve druhé minutě si prudkou střelu připsal Slavíček, ale na Adama Horáka nevyzrál. Hra Sparty byla velmi rychlá, soupeř aktivně napadal karlovarské rozehrávky a Energie měla problém s přechodem přes střední pásmo. Po chybě pražanů ve vlastní třetině se puku zmocnil Petr Rozhon, když se ale chystal ke střele kotouč mu přeskočil hokejku. Sparta následně zavřela své obranné pásmo a Energie se dlouho k hostující bráně nedostala. Nakonec se pražskou obranou prosmekl Adámek, který pálil z mezikruží, Cichoň byl připravený k zákroku. V 9. minutě vyslal ránu Michal Klímo, který prostřelil Horáka mezi betony. Rozjeté Spartě stačilo pouhých sedm vteřin a radovala se znovu. Tentokrát se u kotouče objevila hokejka Tomáše Kulhánka. Hostující se pokoušeli skóre ještě navýšit. Další obrovskou šanci měl na holi Klimo, tentokrát na Horáka nevyzrál. Na druhé straně se na dvakrát pokoušel prosadil Vít Jiskra, brankář Sparty si ale oba pokusy pohlídal. Ve 14. minutě si energetici zahráli první přesilovou hru, kterou využili po jedenácti vteřinách. Odražený puk přistál k dobře postavenému Richardu Zárubovi jehož úloha byla trefit horní část Cichoňovi brány. Hra nabrala spád, týmy se střídaly v útočných třetinách, ale nikomu se už nepodařilo v první třetině střelecky prosadit. Záruba se snažil přidat další branku, ale trefoval se pouze do připraveného brankáře Sparty. Hosté si v závěru první části o šanci již neřekli.

Druhou třetinu si Sparta ihned napravila reputaci. Energie si špatně pokryla hráče a volný Štěpán Čech se zhostil kotouče a poslal jej za záda Adama Horáka. Znovu se Karlovarským nedařilo vyjet z vlastního pásma, Sparta sice nakukovala před brankáře Karlových Varů, šanci si ale nevytvořila. Domácí se horlivě snažili překonat obranu hostí, ale nedařilo se jim to. Ve 25. minutě mohl do prázdné brány zakončil Dominik Arnošt, nepodařilo se mu na poslední chvíli zvednout kotouč nad beton karlovarského gólmana. O tři minuty později nastřelil beton brankáře Sparty Novotný. Pražané byli o krok napřed před Energií. Pokud se už domácí dostali do hostující třetiny, trefovali hráče před sebou, nebo zcela míjeli brankoviště. Nakonec ve 38. minutě se energetikům podařilo zůstat před Cichoněm delší dobu a horní víko hostující brány prostřelil Petr Rozhon. Skóre se v závěru druhého dějství mohlo ještě měnit, když si dobrou střeleckou pozici vybojoval Arnošt, ale Horák předvedl zákrok lapačkou.

V začátku třetí periody se týmy přetahovaly o kotouč, Spartě se nakonec podařilo zabydlet ve třetině energetiků, tam se spíše bojovalo o kotouč a Horák neměl moc práce. Až teprve Ondřej Havlín vypálil od modré čáry, ale brankář Karlových Varů ránu zlikvidoval. Domácí vzápětí špatně vystřídali a na brankáře ujížděl sám znovu Havlín, ale ani na podruhé nepřekonal gólmana Energie. Sparta hrála ze zabezpečené obrany, dostávala se rychle do přečíslení, na konci akce se jim ale nepodařilo vsítit další branku. Ve 48. minutě vypálil Rozhon od modré čáry, před brankou si šel pro dorážku ještě Kořán, ale ani on nedoklepl puk za záda Cichoně. Podobná šance následovala u Horáka, když se Kulhánek pokoušel volný puk zavézt za brankovou čáru, ale brankář Energie stačil pokus zastavit. V 52. minutě vyzkoušel pozornost sparťanského maskovaného muže Vít Jiskra střelou od modré čáry, gólman hostů si dělovku pohlídal. Ještě o čtyři minuty se marně snažil prosadit Záruba ránou mezi betony, Cichoně ale sklapl včas. Dalších šancí k vidění do zbytku zápasu nebylo, ačkoli Energie se ještě snažila o srovnání, hosté se nenechali zmást. V posledních vteřinách Karlovarští vyzkoušeli hru se šesti bruslaři, ale ani tak na Spartu nevyzráli. Sparta si tak odváží z Karlových Varů plný počet bodů.