HC Energie Karlovy Vary

Energie po repre pauze přehrála Třinec v nájezdech

Energetici se v rámci 28. kola Tipsport extraligy představili na třineckém ledě. Souboj začal premiérovou ligovou trefou mladíka Víta Jiskry. Druhá třetina poté byla pod taktovkou domácích. V té obrátili Oceláři stav dvěma góly ve svůj prospěch. Karlovarští se ale nechtěli vzdát za žádnou cenu a ve třetí části srovnali. Domácím herní pohodu nevrátila ani jejich další vstřelená branka, i na ni si dokázala Energie najít odpověď. Vítěze nám nepřineslo ani následné prodloužení, a tak se pokračovalo do samostatných nájezdů. O ten vítězný se v 5. sérii postaral David Kaše a Karlovy Vary tak berou dva body.
Tipsport extraliga, 28 (ČT), po 21.12.2020
Oceláři Třinec
Karlovy Vary
3:4sn
0:1, 2:0, 1:2 - 0:0 - 0:1
Branky a nahrávky: 24. Gernát (M. Stránský, Martin Růžička), 28. Martin Růžička (Galvinš, M. Stránský), 53. Gernát (M. Kovařčík) – 12. Jiskra, 46. Kohout (Koblasa), 55. Flek (D. Kaše, Lauko), rozh. náj. D. Kaše
Rozhodčí: Kika, Hodek – Bryška, Axman
vyloučení2:1
využití0:0
oslabení0:0
střely na branku32:28
zblokované střely25:14
hity9:7
vhazování34:28
Oceláři Třinec: Štěpánek – Gernát, M. Doudera, Galvinš, D. Musil, Jaroměřský, Kundrátek, M. Adámek – M. Stránský (C), P. Vrána (A), Martin Růžička (A) – Dravecký, Marcinko, Hrňa – Hrehorčák, M. Kovařčík, O. Kovařčík – Kofroň, R. Veselý, Kurovský
Karlovy Vary: F. Novotný – M. Rohan (A), Šenkeřík, Graňák, Weinhold, Pulpán (A), Zábranský, D. Mikyska – Hladonik, D. Kaše, Flek – O. Beránek, T. Mikúš, Lauko – Koblasa, Černoch, Kohout – Redlich, Jiskra, Vondráček (C)

Komentář k utkání

Do zápasu vstoupili mnohem aktivněji Oceláři, hned při prvním střídání elitní třinecké formace Růžička vybídl ke střele Douderu, který byl však na poslední chvíli dostoupen Šenkeříkem a vůbec nevystřelil. V páté minutě dobrým napadáním u zadního mantinelu obehrál Hrňa rozehrávajícího brankáře Novotného, o kotouč ale vzápětí přišel. O dvě minuty poté na hranici levého kruhu nebezpečně střílel přes dva hráče Růžička, ten však svou střelou pouze orazítkoval Novotného beton. V osmé minutě pálil z hranice levého kruhu Hrňa, kotouč se od zadního mantinelu odrazil směrem k Draveckému, který dojížděl z druhé vlny. Slovenskému útočníkovi však střela bekhendem nesedla podle představ.

Z následné protiakce zahrozili také hosté. Pulpán skvěle našel mezi kruhy Jiskru, ten ale svižnou střelou zápěstím pouze nastřelil Štěpánkův beton. Druhou větší příležitost už Energetici dokázali využít. Z dalšího protiútoku Západočechů střílel ve dvanácté minutě od modré čáry obránce Mikyska, kotouč se poté odrazil od Štěpánka na brusli Vondráčka, jenž jej pohotově poslal opět zpátky do předbrankového prostoru. Puk posléze doputoval přímo do lapačky domácího brankáře, ten ho však velice smolně vyrazil až na hůl Víta Jiskry, hostující mladík následně využil volného prostoru u pravé Štěpánkovy tyče a svou premiérovou trefou v extralize otevřel skóre. Ve zbytku první třetiny šli ještě Oceláři do čtyř po Adámkově obranném faulu, v oslabení ale hráči s drakem na prsou svého soupeře k žádným větším akcím nepustili a skóre se tak neměnilo.

Druhou dvacetiminutovku rozehráli Oceláři podobně jako tu první s obrovskou aktivitou. Od té první se ale tato třetina lišila především využitím naskytnutých šancí, které Oceláři už dokázali zužitkovat. Slezané prakticky od začátku třetiny trávili většinu času ve svém útočném pásmu. Ve čtyřiadvacáté minutě už tuto aktivitu přetavili ve vyrovnávací branku. V signalizované výhodě Martin Růžička střílel ze zápěstí z pravého kruhu, puk se od Novotného odrazil vysoko nad hostujícího brankáře, dojíždějící Martin Gernát jej poté doklepnul až za brankovou čáru a vyrovnal tak stav utkání na 1:1.

Třinec vyrovnávací branka nakopla a aktuální lídr i nadále pokračoval v obléhání Novotného klece. V přečíslení dva na jednoho sice zakončující Dravecký kotouč za hostujícího brankáře nepropasíroval, to ho však nemuselo mrzet, protože v čase 27:20 musel Novotný lovit kotouč ze své branky podruhé. Stránský u levého kruhu zadovkou poslal kotouč na Galvinše, lotyšský obránce s pukem na holi malinko povyjel vstříc soupeřově kleci a přesnou přihrávkou ke vzdálenější tyči našel Martina Růžičku, pro kterého už nebyl problém poslat kotouč za brankovou čáru. V devětadvacáté minutě mohl zvyšovat na 3:1 Hrehorčák, slovenský mladík ale v samostatném úniku střelou mezi betony na Novotného nevyzrál. Po Hrehorčákově šanci ještě zaměstnala Novotného dvojice Stránský-Gernát, ani ona však karlovarského brankáře nevyvedla z míry. Ve druhé polovině prostředního dějství stojí za zmínku pouze karlovarská kombinace v předbrankovém prostoru ve 36. minutě, po které však jak Hladonik, tak ani Flek nenašli cestu za Štěpánkovy záda.

Ve třetí periodě se v prvních pěti minutách oba celky prezentovaly hrou nahoru-dolů, žádné větší příležitosti však k vidění nebyly. V čase 45:58 se skóre ale přeci jen měnilo a bohužel pro Oceláře se jednalo o vyrovnávací branku Karlových Varů. Koblasa sice ve velice krátkém samostatném nájezdu Štěpánka střelou bekhendem nepřekonal, dojíždějícímu Martinu Kohoutovi však bekhendová dorážka sedla o poznání lépe a zamířila mimo Štěpánkův dosah k pravé tyči. Oceláři posléze mohli jít znovu do vedení, Novotný však nastavil stopku ve vyložených šancích jak Musilovi, tak i Růžičkovi a skóre tak zůstalo stejné. Tento fakt ale platil pouze do třiapadesáté minuty, kdy Růžička střílel od útočné modré, jeho rána doputovala pouze do skrumáže před brankou, odkud se však kotouč odrazil příhodně pro Martina Gernáta , ten se svým prvním pokusem nejprve neuspěl, protože Novotný jeho střelu ještě stihl vyrazit. Celou akci ale třinecký nejproduktivnější obránce bedlivě sledoval a potom, co se Novotnému podařilo kotouč vyrazit znovu pouze před sebe, poslal vyražený kotouč do sítě.

Ani toto vedení se však domácím nepodařilo udržet. V pětapadesáté minutě si totiž Energetici vypracovali přečíslení tři na dva, po kterém kotouč po ose Lauko-Kaše doputoval až na hůl Jakuba Fleka, který překonal přesouvajícího se Štěpánka. V závěrečných pěti minutách třetí třetiny ještě zazlobil střelou od modré Graňák, jehož tečovaná střela prosvištěla těsně kolem Štěpánkovy levé tyče. V čase 57:27 ještě musel Štěpánek likvidovat jedovatý bekhend Mikúše z předbrankového prostoru. V posledních dvou minutách skóre zůstalo nezměněné, a tak se šlo do prodloužení.

V prodloužení jsme mohli vidět nespočet obrovských šancí na obou stranách. Ani jeden z celků však nebyl schopen najít cestu za záda obou brankářů. Nepomohlo tomu ani vyloučení Mariána Adámka, který poslal domácí do oslabení tří proti čtyřem za držení v útočném pásmu.

Následovaly tak samostatné nájezdy, ve kterých měli nejdříve navrch Karlovarští po brance Černocha. Oceláři srovnali s hosty krok zásluhou Růžičky, jenž střelou k tyči překonal Novotného. Rozhodující trefu však naneštěstí pro Oceláře vstřelil David Kaše , který svou kličkou do bekhendu uspěl proti Štěpánkovi a zařídil tak svému týmu dva body do tabulky. Oceláři naopak získali pouze bod a poprvé v této sezóně prohráli podruhé za sebou.

Fotogalerie

Související články

Ohlasy k zápasu | po 21.12.2020

Kaše: Dva body mají cenu zlata