HC Energie Karlovy Vary

Junioři utrpěli ztrátu, doma podlehli Salzburgu

Karlovarští junioři utrpěli nečekanou bodovou ztrátu. I bez řady chybějících hráčů vstupovali s ohledem na postavení obou mužstev v roli favorita, nakonec však soupeři podlehli 1:3. Energetici nedokázali uspět i přes obrovskou střeleckou převahu, v hostujícím mužstvu zářil brankář Wolf. Salzburg tak vyhrál teprve čtvrtý zápas v sezoně.
DHL Extraliga juniorů, 21. kolo, so 27.11.2021
Karlovy Vary
Salzburg
1:3
1:1, 0:0, 0:2
Branky a nahrávky: 10. Kupčo (Bulka, L. Adámek) – 20. Ziesche (Stiegler, Weber), 54. Rafalski (Jelavic, Sumpf), 59. Kauhanen (Weber).
Rozhodčí: Glanc, Valda - Gerát, Pěkný
vyloučení1:3
využití1:1
oslabení0:0
střely na branku49:27
diváci55
Karlovy Vary: Dybal – Benda "A", Dorot, Kočí, Vogel, Pohanka, Blengino, Zolnaj – L. Adámek "C", M. Adámek, Kusak, Kupčo, Bulka, Ekrt, Šlechta, Botoš "A", Príhoda, Varvařovský. Trenér: Eismann
Salzburg: Wolf – Winkelmann, Weber, Krotsch, Kirchebner, Kauhanen "C", Rafalski – Ziesche, Stiegler, Vinzens, Mackner, Eckl, Szieber, Jelavic, Sumpf "A", Ruckdäschel. Trenér: Pakarinen

Komentář k utkání

Do utkání vstoupili aktivněji hosté, jenže první výraznější šanci na své konto zapsali domácí, když po kombinaci před brankou mohl zakončovat Ekrt, který však na kotouč před odkrytou brankou nedosáhl. Další šanci měl jen o chvíli později Kusak, jenže jeho pokus z mezikruží hosté na poslední chvíli zblokovali. V polovině třetiny hráli energetici přesilovou hru. V ní nejprve domácím nevyšel parádní secvičený signál na L’ubomíra Kupča, jenže ten samý hráč jen o chvíli později využil svůj důraz na brankovišti a poslal svůj tým do vedení – 1:0. Energetici byli i nadále aktivnějším týmem, jenže nedařilo se jim přidat druhou branku. Vyrovnat tak mohl Ruckdäschel, jenže jeho zakončení z kruhu obětavě zastavil Kusak. Domácí mohli navýšit vedení v polovině 16. minuty, kdy po parádním krosu Vogela zakončoval z levého kruhu Kočí, jenže trefil pouze betony brankáře Wolfa. Nevyužité šance mohly domácí hodně mrzet v závěru třetiny. Dvacet sekund před koncem nejprve pálil Stiegler, jeho rána se odrazila od jednoho z domácích hráčů přímo na hůl Philipa Ziescheho, který z pravého kruhu parádně vymetl levou šibenici Dybalovy branky – 1:1.

Druhá dvacetiminutovka se nesla v domácí režii, jenže energetici v ní nedokázali najít recept na spolehlivě chytajícího Wolfa, nicméně skórovat mohli hosté. Jejich největší šanci měl na začátku 25. minuty Eckl, který ale tváří tvář Dybalovi neuspěl a svůj brejk zakončil jen střelou do lapačky domácího gólmana. Pak už se hra převážně přesunula na obrannou polovinu Salzburgu. Na konci 26. minuty po odražené Bendově střele pálil z kruhů Vogel, trefil však pouze Wolfa. Krátce po polovině zápasu našel zpoza branky Kupčo najetého obránce Bulku, jenže ten trefil pouze betony hostujícího gólmana. Domácím nepomohly ani přesilovky, v jedné z nich našel Kupčo Lukáš Adámka, jenže jeho ránu Wolf vykryl, stejně jako dorážku Vogela. Minutu a půl před koncem druhé části, opět v přesilovce, si při jejím založení najel za hostující obranu opět reprezentační bek Vogel, ale ani tentokrát výtečného Wolfa nepřekonal.

Vstup do třetí části lépe vyšel hostům jenže chybu v domácí rozehrávce nedokázal potrestat Vinzens. Na konci 43. minuty se podařilo energetikům puk do branky dostat, jenže teč střely od modré čáry byla zahrána až příliš vysokou holí a gól tak nemohl být uznán. Domácí se dál tlačili, měli velký tlak, jenže v zakončení opakovaně selhávali. Na konci 51. minuty vyslal Kočí parádním pasem přes celé kluziště Lukáš Adámka, jenže domácí kapitán sám proti Wolfovi neuspěl. Hostující brankář výtečným výkonem dlouho držel naděje svého týmu na teprve čtvrtou výhru v sezoně. K té se hosté přiblížili v čase 53:15, kdy v přesilové hře pálil z levého kruhu Matthew Rafalski, jenž svou střelou našel skulinku mezi Dybalovými betony – 1:2. Energetici ještě zvýšili tempo, jenže parádně chytajícího Wolfa ne a ne překonat. Nepodařilo se to ani na konci 57. minuty, kdy Kupčo nedokázal přehodit již ležícího brankáře Salzburgu. Dvě a půl minuty před koncem domácí po oddechovém čase odvolali brankáře a vrhli všechny síly do útoku. Salzburg se bránil zuby a nehty a ke třetímu gólu mu nakonec pomohlo i štěstí. Hosté po tlačenici u mantinelu nakonec vybojovali puk, který vyhodil ven z pásma Jesse Kauhanen. Kotouč, který by jinak mířil mimo, se otřel o nohy jednoho z domácích hráčů a nakonec zamířil do opuštěné branky Energie – 1:3. Domácí i přes dvougólové manko dál pokračovali v powerplay, skóre už se ale do závěrečného hvizdu nezměnilo.

Ohlasy trenérů

Václav Eismann (HC Energie Karlovy Vary): Bylo by velice alibistické házet dnešní ztrátu na absenci všech našich reprezentantů do 18 let. My jsme si dokázali vypracovat dostatek brankových příležitostí, ale nechovali jsme se v nich správně. Z naší strany bylo příliš červených střel, tedy situací, kdy kotouč nejde přes osu hřiště. Když jsme měli být pohotovější v dorážkách, tak jsme nebyli. Myslím si, že celkově to byla porážka naší střelecké impotence s brankářem Wolfem, který podal výborný výkon a je třeba mu dát kredit. Ať je to, jak je to, soupeř dostal puk do naší branky třikrát a odváží si tři body. Nám nezbývá mu než pogratulovat.