HC Energie Karlovy Vary

Morální síly vrátily Energii ztracený bod

T ř i n e c - A pak že se historie neopakuje! V prvním vzájemném zápase sezóny dotáhla Energie na vlastním ledě dvoubrankový náskok soupeře z Třince a nakonec si připsala dva body za vítězství v prodloužení. Nedělní kolo přineslo podobný nervák. Karlovarští na nejvzdálenějším extraligovém kluzišti dvakrát prohrávali o dva góly, pokaždé však vyrovnali a za konečnou remízu vezou na západ Čech důležitý bod. Vyrovnávací branku vsítil tři minuty před třetí sirénou Václav Skuhravý. Po třetinách 2:2, 2:0 a 0:2 hrála Energie v Třinci nerozhodně 4:4.
Tipsport Extraliga, 14. kolo, ne 17.10.2004, Zimní stadion Třinec
Oceláři Třinec
Karlovy Vary
4:4p
2:2, 2:0, 0:2 - 0:0
Branky a nahrávky: 5. Mezei (Král,Rozsíval), 6. Martynek (Bordowski,Král), 25. Skořepa (Rozsíval,Peterek), 26. Martynek (Král), - 11. Dvořák (Bednařík), 18. Košťál (Krátoška,Suur), 54. Kraus (Kumstát,Skuhravý), 57.Skuhravý (Kumstát). Rozhodčí: Jebavý - Křivský, Kareš. Vyloučení: 2:5. Využití: 2:0. Diváci: 3896.
Oceláři Třinec: Lakosil - Hunkes, J. Malinský, Všetečka, Mezei, Rozsíval, Chvátal - Bordowski, Král, Martynek - Kucharczyk, Skořepa, Pavelek - Melenovský, Bonk, Peterek - Vítek, Polanský, Hašek
Karlovy Vary: Šmíd (6. Mensator) - J. Polák, Bauer, Ptáček, Kutlák, Harant, Krajíček, Suur - M. Dvořák, Alinč, Bednařík - Petr Kumstát, Skuhravý, Kraus - Tomík, Lipianský, Hurtaj - Míka, Krátoška, Košťál

Komentář k utkání

Energetici sice přijeli na nejvzdálenější extraligový stadion s myšlenkami na pozorné bránění třineckých útočníků, praxe však byla zcela odlišná. Nahození Bednaříka, který se do sestavy vrátil po několika povedených utkáních v Kadani, důrazně dorážel Dvořák, ale poté si nedovoleně počínal Kutlák a pro Západočechy přišla minuta hrůzy. Král si v útočném pásmu narazil s Rozsívalem a počkal na Mezeie najíždějícího ze druhé vlny. Obrovitý slovenský bek usměrnil křižnou přihrávku za bezmocného Šmída. Už po půlminutě vyslal Král dlouhou přihrávkou do šance Martynka, ten si v útočném pásmu dvakrát vyměnil kotouč s Bordowskim a do zcela opuštěné branky pohodlně zasunul. Karlovarští trenéři si neváhali vzít oddechový čas a poslat do branky mladého Mensatora. I on musel čelit drtivému tlaku Ocelářů. Ojedinělá příležitost ale překvapivě vrátila do hry Energii. Bednařík projel podél mantinelu do útočného pásma, předal puk Dvořákovi, na jehož chytrou střelu po zemi nestačil Lakosil správně zareagovat. Další příležitosti si opět vypracovali domácí. Aktivní Peterek se dvakrát ocitl v náznaku úniku, ale stejně jako Bonk se střelou švihem z kruhů, neuspěl. A tak se ke slovu opět dostali dnes výjimečně efektivní útočníci Karlových Varů. Krátoška přečíslil třineckou obranu, z rohu kluziště našel k rychlé střele připraveného Košťála. Ten zamířil přesně mezi Lakosilovy betony a do kabin se šlo za nerozhodného stavu.

Vyrovnání dvoubrankové ztráty ještě před první sirénou energetiky jistě povzbudilo, jenže začátek druhého dějství měl stejně tragický scénář jako úvod první třetiny. Za krosček byl vyloučen Ptáček, přesilovková formace sevřela hostující čtyřku v pevných kleštích, Rozsíval přiťukl mezi kruhy Skořepovi, jenž švihem vrátil Moravany do vedení. To ještě zvýraznil za necelou minutu Martynek. Trochu kostrbatá akce v konečném výsledku přinesla kýžený efekt. Ležící Král vyslal do úniku mladého křídelníka, který v pádu kotouč pořádně nezpracoval. Neregulovaným pohybem však zmátl daleko vyjetého Mesatora, jenž puk nezachytil a na Martynka rázem zívala zcela prázdná branka. Korekci skóre nepřinesli opařeným energetikům projektil Krause, příklep Alinče ani z blízkosti pálící Skuhravý.

Příjemný nedělní večer se pro Třinecké začal nepříjemně kazit až ve třetí části. Domácí mohli definitivně rozhodnout střelcem večera Martynkem, toho však zastavil faul Krátošky. A když se subtilní forvard vrátil na led, mohly Karlovy Vary spustit závěrečný spurt. Dokonale provedený bekhendový blafák Jakuba Krause vrátil hosty do hry. Rostoucí tlak Energie soupeře zaskočil natolik, že začal chybovat v rozehrávce. Jednu takovou hrubku využil Skuhravý k samostatné akci zakončené přesnou bekhendovou ranou. Vydřené vyrovnání si už Západočeši v závěrečných třech minutách nenechali vzít, pečlivě bránili obrannou modrou čáru a za pískotu tribun vyhlíželi prodloužení.

Nastavená pětiminutovka už nic podstatného na výsledku nezměnila. Bonk v zajímavé příležitosti neprotlačil přihrávka na Peterka, na druhé straně pokoušel štěstí Bauer, ale záhadnou trajektorii jeho tečované střely přeťala na cestě do sítě brusle překvapeného Lakosila.

Zajímavosti utkání:
Energie potřetí v letošním ročníku bodovala i přesto, že v průběhu zápasu prohrávala o dvě branky. Mladá brankářská naděje Lukáš Mensator si připsala první bodový zisk v extralize. Druhý gól v sezóně vstřelil Jakub Kraus. Svou první letošní trefu zaznamenal rovněž v souboji s Třincem. Energie dnes inkasovala všechny branky v 5. a 6. minutě prvních dvou třetin. Do karlovarského dresu se po několika zápasech vrátil Lukáš Bednařík a hned si připsal jednu asistenci, byl to pro něj první bod v sezóně.

Ohlasy trenérů

Pavel Marek (Třinec): "Ztratili jsme dva body, dvakrát jsme vedli o dva góly a to jsme měli udržet. Bohužel jsme se nevyvarovali hrubých chyb. Byl to nezodpovědný přístup ze strany několika hráčů. Z obdržených gólů proto neviním Lakosila, inkasovali jsme od nepokrytých hráčů."

Radim Rulík (Karlovy Vary): "Vybojovaný bod má pro nás velkou cenu. Utkání se totiž nevyvíjelo příliš dobře a dvakrát jsme byli o dva góly pozadu. Na mužstvu je třeba ocenit, že to nezabalilo, i když to s námi nevypadalo dobře. Třinec měl možná více ze hry, ale my jsme se o výsledek porvali."