HC Energie Karlovy Vary

Ani raketový nástup na body nestačil

K a r l o v y  V a r y - Když po necelých třech minutách vedli energetici v Třinci po gólech Hurtaje a Andreje Nedorosta 2:0, mohlo se zdát, že o výsledku je již rozhodnuto. Přesto se opět projevila letošní největší nemoc karlovarského mužstva - nepovedená druhá třetina. V ní totiž Oceláři dokázali výsledek otočit ve svůj prospěch a i přes drtivou převahu Západočechů v posledním dějství své vítězství uhálili. Po třetinách 1:2, 2:0 a 0:0 ztrácí Energie v Třinci tři důležité body po porážce 2:3.
Tipsport Extraliga, 40. kolo, út 18.1.2005, Zimní stadion Třinec
Oceláři Třinec
Karlovy Vary
3:2
1:2, 2:0, 0:0
Branky: 18. Peterek (Hašek), 27. Hašek (Peterek), 37. Janků - 1. Hurtaj (Alinč, Dvořák), 3. A. Nedorost (V. Polák, J. Polák). Rozhodčí: Smeták - Lipina, Lederer. Vyloučení: 6:4. Bez využití:. Diváci: 2 495. Průběh utkání: 0:2, 3:2.
Oceláři Třinec: Biegl - Hunkes, Mezei, Klouček, Malinský, Podhradský, Všetečka - Janků, Pavelek, Skořepa - Martynek, R. Král, J. Svoboda - Peterek, Melenovský, Hašek - Bordowski, Polanský, Zbořil
Karlovy Vary: Málek - Krajíček, Hlavačka, Ptáček, Kutlák, J. Polák, Harant, Bauer - Hurtaj, Alinč, M. Dvořák - Košťál, Skuhravý, Petr Kumstát - Kraft, V. Polák, A. Nedorost - Kucharczyk, Milan Procházka, Bednařík

Komentář k utkání

Přestože Karlovy Vary a Třinec jsou nejvzdálenější města, kde se hraje extraliga, nezanechalo dlouhé cestování na hráčích Energie žádné následky. Ti vlétli na třinecké nevídaným způsobem a už v první minutě se radovali z vedení. Alinč mazácky nahrál Lubomíru Hurtajovi a ten úvodní brankou potvrdil, že svou formu nenechal pouze v zápase se Vsetínem. Uplynuly necelé dvě minuty a Biegl musel lovit kotouč za svými zády podruhé, když ho zaskočila střela Andreje Nedorosta od modré čáry. Domácí trenéři vycítili, že je zle, a raději si vybrali oddechový čas. Teprve poté nastalo v domácích řadách relativní uklidnění. Šanci na návrat do zápasu dal domácím Skuhravý, který si v páté minutě šel posedět za hákování. V přesilové hře se však Třinec příliš nevyznamenal. Po návratu Skuhravého na led, se tak ke slovu dostala opět Energie. V osmé minutě se kotouč dostal podivuhodným způsobem k osamocenému Alinčovi, ten však samým překvapením poloodkrytou branku netrefil. Roman Málek si první ostřejší zákroky připsal až při vyloučení Ptáčkově, od modré stříleli Podhradský a Všetečka. Defenziva domácích však vyrobila další minelu a do samostatného úniku pustila Kumstáta, který však další hřebíček do třinecké rakve nepřidal. I tak se však prořídlými ochozy začaly ozývat ironické narážky na výkon domácího mužstva. Diváky si Třinečtí získali zpět na svou stranu až v osmnácté minutě, po přihrávce Haškově se o horní tyčku parádně trefil Jan Peterek, který snížil na 1:2 a vrátil tak domácí do hry. Ten samý hráč se do slibné příležitosti dostal v poslední minutě, avšak osamocený před Málkem máchl holí naprázdno a první třetina tak dopadla lépe pro energetiky.

Přílišná horlivost domácích přinesla Karlovarským hned v úvodu druhé dvacetiminutovky výhodu přesilové hry. Ti sevřeli čtyři muže v červeném do kleští a dokazovali jim, proč v této herní činnosti tak vynikají. Brankář Biegl, který se po nevydařeném začátku rozchytal, však zneškodnil všechny šance, včetně té největší, kterou měl útočník Košťál. Poté si oba gólmani připsali po jednom fantastickém zákroku. Nejprve Málek z týmu hostů lapil Haškovu střelu z první, na kterou mu nahrál Peterek. Poté se vyznamenal i Biegl, když zlikvidoval střelu Skuhravého z pozice mezi kruhy. V sedmadvacáté minutě zaúřadovala dnes neudržitelná dvojice Peterek a Jiří Hašek, z nichž druhý jmenovaný předvedl krásnou individuální akci a střelou nad lapačku vyrovnal na 2:2. Spravit si chuť mohli energetici hned vzápětí, neboť na trestnou lavici odkráčel Klouček. Zdálo se však, že po dvou počátečních neúspěších Biegl začaroval svou branku, a hosté jeho kouzlo nedokázali zlomit ani přes silný tlak, který v početní výhodě předvedli. Ke slovu se tak dostali opět domácí, jejichž útočné choutky rostly minutu od minuty. Chybu obránce Varů v útočném pásmu využil Pavel Janků, jenž se nadechl k sólu zakončenému pukem za Málkovými zády. Na tento zvrat nedokázala Energie ve druhé třetině již odpovědět, přestože měla opět výhodu přesilové hry. Do šaten se tak odcházelo domácím o poznání veseleji, vedli totiž 3:2.

Zlepšený výkon a hlavně touha po vyrovnání byly na karlovarských hráčích patrné od samotného počátku třetí třetiny. Hurtaj, Nedorost i Skuhravý však ztroskotali na famózním Bieglovi. Ve 44. minutě zkomplikoval Varům cestu za vyrovnáním Alinč, který nešetrně krosčekoval Všetečku, který se následně z ledu jen těžko sbíral. Oslabení hosté přečkali bez úhony, přestože pětice pod vedením Krále na ně zle dorážela. Na druhé straně mohl kontrovat Bednařík, jeho sólo však vychytal třinecký hrdina – Radovan Biegl. Ale ani Roman Málek si nemohl na nedostatek práce stěžovat, šance Skořepy, Krále a Melenovského ho řádně zaměstnaly. Na druhé straně využil selhání domácí defenzivy Hurtaj, je však snad i zbytečné psát, na kom jeho příležitost skončila. Závěrečné minuty se nesly v duchu rychlých a nebezpečných brejků hostí, naopak domácí se snažili zužitkovat skulinky, které se tu a tam v obraně Varů objevily. Tak tomu bylo i v 59. minutě, kdy se tři hráči Třince řítili na samotného Haranta, ten však jejich šanci překazil. Domácí již litovat nemuseli, neboť uplynulo několik vteřin, zazněla závěrečná siréna a na stadionu Na Lesní mohly propuknout bujaré oslavy.

Ohlasy trenérů

Lubomír Popovič (Třinec): Dvakrát jsme sice v úvodu inkasovali, na nohy nás ale pak postavil úvodní gól. Podařilo se nám srovnat, dostat se do vedení a důraznou a pozornou obranou jsme zápas dohráli do vítězného konce.

Václav Baďouček (Karlovy Vary): Gratuluji soupeři, náš výkon podle našich představ byl ale pouhých 30 minut. Zápas jsme si pak prohráli vlastními chybami.