HC Energie Karlovy Vary

Hororová dvouminutovka, junioři padli ve Zlíně

Karlovarští junioři po třech výhrách v novém ročníku extraligy poprvé padli. Na ledě Zlína přitom ještě na konci 48. minuty drželi remízu, jenže poté během 138 sekund třikrát inkasovali.
DHL Extraliga juniorů, 4. kolo, so 10.9.2022
Zlín
Karlovy Vary
5:2
1:1, 1:1, 3:0
Branky a nahrávky: 1. Heš (Hamrla, Dědek), 21. Laciga (Frömel, Nábělek), 48. Heš, 49. Heš, 51. Burian – 8. Adámek (Dorot, Sapoušek), 37. Kočí (Dorot, Šmajda).
Rozhodčí: Koziol, Rapák - Bartoň, Tvrdý
vyloučení7:3
využití0:1
oslabení0:0
střely na branku34:31
diváci76
Zlín: Synek – Šišák, Burian, Nábělek (C), Hamrla, Zavřel, Velikovský, Kráčalík – Kaláč, Babulík, Holba, Dědek, Pilát, Heš, Frömel, Marek, Matúšů, Chludil, Laciga, Ramert
Karlovy Vary: Dybal (51. Ebenstreit) – Anton, Tůma, Krajčík, Blengino, Kočí, Dorot, Zolnaj – Váňa, Menc, Handl, Šlechta, Sapoušek (C), Šmajda, Skuhravý, Adámek, Šmíd, Varvařovský, Kusak

Komentář k utkání

Berani vlétli do zápasu na výbornou. Hned po 38 vteřinách dostal Lukáš Heš přesnou přihrávku od Adama Hamrly a ranou z první k levé tyči otevřel skóre. Pak už ale zlínská hra trochu drhla. Vary zvyšovaly aktivitu a odměny se jim dostalo v čase 7:49, kdy stav srovnal Matyáš Adámek. Hned vzápětí byl vyloučen Marek Šišák. Oslabení ale Zlínští bez větších problémů ustáli. Zbylých deset minut byla hra poměrně neuhlazená a nikdo si zásadnější tlak či příležitost nevypracoval.

Také start do druhé části zápasu byl pro žlutomodré snový. Adamu Lacigovi stačila necelá minuta k tomu, aby protlačil zároveň s koncem přesilovky puk do karlovarské brány a vrátil svému celku vedení. Velká část této třetiny se pak odehrála v nerovném počtu hráčů na ledě, když obě mužstva, především však to zlínské, hrály velmi nedisciplinovaně.

Celkem bylo rozdáno 14 trestných minut, mimo jiné i za tvrdý náraz Blengina do Nábělka, po němž oba borci zůstali chvíli ležet na ledové ploše. Zásadní pro další vývoj zápasu bylo však až podrážení Matyáše Dědka ve 36. minutě. To totiž potrestal karlovarskýMatteo Kočí, jenž několikrát dorážel a nakonec dotlačil puk až za záda jinak dobře chytajícího brankáře Synka.

Ve třetí periodě pak Berani sedli na koně. Vše začalo přesně v čase 48:00, kdy hostující Matteo Kočí udělal hrubou chybu. Jeho špatnou přihrávku po vlastní modré si totiž sebral Lukáš Heš, jenž se tak dostal do samostatného úniku, a ten také náležitě využil střelou o pravou tyčku. Uběhlo jen osmnáct vteřin a Zlín šel už do dvoubrankového náskoku. Lukáš Heš svým důrazem před brankou zkompletoval hattrick. Vzápětí Václav Eismann vyměnil strážce svatyně a mezi tři tyče se tak místo Adama Dybala postavil jeho jmenovec Ebenstreit.

Pojistku v podobě páté branky přidal Adam Burian, jenž byl poslední, kdo se dotknul puku před tím, než si jej právě čerstvý karlovarský gólman srazil bruslí do své svatyně. Ve zbývajících deseti minutách se stihl alespoň ukázat skvělým zákrokem lapačkou proti zakončení Lukáše Chludila. Závěr už si zlínská juniorská družina pohlídala. Brankář Synek se dokonce v poslední minutě pokusil o skórování do soupeřovi prázdné brány.

Ohlasy trenérů

Luboš Jenáček (PSG Berani Zlín): Včera jsme byli smutní, že jsme zápas s Litvínovem nezvládli, a proto jsme do toho dnes dali maximum. Opět přijel výborný soupeř, Karlovy Vary fantasticky bruslí, hrají hodně bruslivý a nepříjemný hokej. Chvíli nám trvalo, než jsme si na to zvykli, ale pak jsme odehráli výbornou třetí třetinu. Zadařilo se Lukáši Hešovi, celkem dal tři góly. To je pěkný počin, ale měla na tom zásluha celá pětka. Pak už jsme hráli obětavě dozadu a soustředili jsme se hlavně na obranu. Myslím si, že jsme si dnes tři body zasloužili. Jsme za ně samozřejmě rádi, protože všechny týmy v lize jsou výborné. V každém kole to bude opravdu boj. Ale je to dobře, protože kluci se mohou zlepšovat v těžkých zápasech.

Václav Eismann (HC Energie Karlovy Vary): Chceme pogratulovat domácím k zisku tří bodů. My jsme jim to usnadnili tím, že za stavu 2:2 jsme sehráli situaci v posunu bek – bek po bekhendové straně tak, jak nechceme a byli jsme za to potrestaní. Následně znovu získal soupeř kotouč z našeho držení a dal čtvrtou branku. Myslím, že to bylo taky dané tím, že náš kádr je úzký a někteří hráči už jsou přetížení, protože mají vysoký čas na ledě. Ti další se zatím adaptují na soutěž, a proto to skončilo vítězstvím domácích, kterým ještě jednou gratulujem