HC Energie Karlovy Vary

Junioři v Liberci brali výhru v prodloužení. Tůma hattrickem skolil Tygry

Na poslední utkání s Tygry nemají hráči Energie ty nejlepší vzpomínky, neboť jejich výhra v nájezdech je připravila o šanci na prodloužení čtvrtfinálové série. Noční můra energetiků jakoby pokračovala i v tomto utkání. V první půlce zápasu si liberečtí Tygři vypracovali dvougólový náskok a pro energetiky to nevypadalo moc růžově, protože se jim nedařilo prosadit se proti domácí obraně a Vojtěchu Hambálkovi. Nakonec jim k první brance, kterou obstaral Tadeáš Tůma, pomohla početní výhoda. Talentovaný obránce pak skóroval ještě jednou a pod třetí branku Energie se podepsal Samuel Šmajda. Tygři však vystrčili drápky a Michael Koštoval šest minut před koncem základní části zařídil svou střelou prodloužení. A v něm se Tadeáš Tůma dočkal a zkompletoval hattrick. Mladí energetici díky tomu obrali své rivaly o dva body.
DHL Extraliga juniorů, 8. kolo, so 24.9.2022
Liberec
Karlovy Vary
3:4p
1:0, 1:2, 1:1 - 0:1
Branky a nahrávky:7. Plos (Hladík, Jenčovský), 31. Brouček (Hladík, Šedivý), 55. Koštoval (Kříž, Jenčovský) – 35. Tůma (Sapoušek, Šmajda), 39. Tůma (Anton, Bulka), 42. Šmajda (Dorot, Bulka), 64. Tůma (Sapoušek, Šmajda) .
Rozhodčí: Wagner, Sýkora - Špůr, Kotlík
vyloučení4:3
využití0:1
oslabení0:0
střely na branku37:28
diváci85
Liberec: Hambálek (Krátký) – Šedivý, Hladík (A), Koštoval, Patzelt, Duschka, Rybář, J. Ehrenberger – Przybyla, Jenčovský (C), Plos – Kříž, Vodlan, Brouček – Lysoněk, Fiala, Janata – Jansa, Kofroň, Bačkovský
Karlovy Vary: Ebenstreit (Dybal) – Tůma, Dorot (A), Bulka, Krajčík, Zolnaj, Anton – Adámek, Varvařovský, Sapoušek (C), Šlechta, Handl, Šmajda, Váňa, Šmíd, Menc, Kusak

Komentář k utkání

Energetici se hned po úvodní siréně vrhli do boje, jenže Robin Sapoušek byl odstaven Mikulášem Jenčovským, který si zahrál na obránce. David Varvařovský následně zkusil napadnout přihrávku domácích, ale bezúspěšně. Chvíli na to šli liberečtí do čtyř, ale i tak zvládli soupeři přesilovou hru znepříjemnit a nedali mu prostor k žádné větší akci. Naopak, Kryštof Bulka jen tak tak odstavil jednoho z Tygrů, který se snažil o samostatný únik. Teprve po skončení početní výhody mohli karlovarští nakouknout do útočného pásma. Vzápětí však byli Tygry vytlačeni zpět a navíc skoro ihned inkasovali, neboť Lukáš Plos poslal do branky kotouč, který se před něj dostal odrazem od výstroje Adama Ebenstreita. Velkou šanci na vyrovnání měl Matyáš Adámek, ale branku přestřelil. Zakončit se nepovedlo ani Davidu Varvařovskému, jehož střela pouze rozdrnčela tyčku. Ani další střely energetiků nepřinesly kýžené vyrovnání. Oběma týmům se nepodařilo využít přesilové hry, které přinesl závěr třetiny.

I v druhé části začali karlovarští před brankou Vojtěcha Hambálka. Ten však tlak energetiků ustál. Se svou dělovkou od modré se neprosadil ani Tadeáš Tůma. Lukáš Plos si několikrát vyjel na Ebenstreita, ale ten se nenechal nachytat. Štěstí neměl ani Matyáš Váňa. Pořádný kopec smůly si v dnešním utkání vybral Adam Ebenstreit. Kotouč, který poslal na jeho branku Jakub Šedivý sice neprošel přes čáru, ale byl odražen přesně před Dominika Broučka a ten ho nasměroval pod horní tyčku a zvýšil stav na 2:0. Sedm minut před koncem třetiny si šel za napadení sednout na trestnou lavici Jakub Šedivý a tentokrát se energetikům podařilo přesilovku využít. Postaral se o to obránce Tadeáš Tůma. Na inkasovanou branku se snažil odpovědět Michael Koštoval, ale kotouč mu sjel z hokejky a Ebenstreit byl bez práce. Naopak zakročit musel proti Michaelu Bačkovskému. Vzápětí šli energetici do čtyř, protože za sekání byl potrestán Tadeáš Tůma. Tygři byli na koni a Lukáš Plos opět prověřil hostujícího gólmana. V závěru oslabení si před Hambálkovu branku vyjel Robin Sapoušek a trošku tam poškádlil domácí hráče. Tadeáš Tůma si na trestné lavici odpočinul a po svém návratu poslal kotouč pod horní tyčku domácí klece a srovnal k velké radosti svých spoluhráčů stav utkání. Těsně před sirénou si mohl Tůma zkompletovat hattrick, ale tentokrát jeho dělovka branku minula.

Jako v předchozích částech utkání, tak i v té poslední začali energetici v útočném pásmu, tentokrát však jejich snažení nevyšlo na prázdno. Samuel Šmajda se zbavil svého stínu a oblafnul Hambálka. Energetici získali jedno brankové vedení a hned se jim lépe dýchalo. Vojtěch Hambálek svou lapačkou utnul Tůmovy naděje na hattrick a rovněž zneškodnil střelu Kryštofa Bulky. Na druhé straně zkoušel Filip Kříž propašovat kotouč mezi Ebenstreitovy betony, ale neuspěl. Ke slovu se dostal opět Lukáš Plos, jeho střela proletěla kolem klece hostů. Tlak Tygrů nabýval na intenzitě s tím, jak se krátil čas do konce utkání. Jejich snaha na srovnání přinesla ovoce šest minut před koncem, kdy Adama Ebenstreita překonal Michael Koštoval, který jak následný průběh hry ukázal, zařídil svou trefou prodloužení. Šance zvrátit stav utkání byla na obou stranách. Energetici získali početní výhodu, když byl za krosček potrestán Jakub Šedivý. Tato výhoda zůstala nevyužita. Na druhé straně měl Adam Ebenstreit co dělat se zastavením kotouče, který na něj poslal Lukáš Plos. Snažení oběma soupeřům uťala závěrečná siréna.

Prodloužení málem skončilo dříve než začalo. Střela Michaela Jenčovského však nakonec rozezněla jenom tyčku u Ebenstreitovy branky. Ten si zřejmě svůj příděl smůly v tomto utkání již vybral. Tygři drželi ve svých drápkách kotouč pevně a energetiky k ničemu nepustili. Ti se však nenechali rozhodit a čekali na svou šanci. Říká se, že trpělivost přináší růže. Karlovarským přinesla vítěznou branku. Poté co Ebenstreit zasáhl proti střele Dominika Broučka se ke kotouči dostal Robin Sapoušek a jeho pobídku využil Tadeáš Tůma a konečně si zkompletoval hattrick, který už měl část utkání na hokejce. Po vyrovnaném boji se z vítězství radovali energetici a získané dva body jim pomohly udržet druhé místo v tabulce.

Ohlasy trenérů

Richard Lobo (Bílí Tygři Liberec): „Viděli jsme další velice kvalitní utkání. V takových zápasech může rozhodnout každá chyba, čehož soupeř maximálně využil. Možná jsme měli víc vyložených šancí, ale Vary byly efektivnější. Remíza po základním hracím čase byla po průběhu utkání zasloužená, z našeho pohledu je ale rozhodně škoda chyby v prodloužení."