HC Energie Karlovy Vary

Neskutečný finiš! Junioři srovnali v čase 59:59 a z Hradce vezou výhru po nájezdech

Po včerejší jednoznačné výhře nad Dynamem Pardubice potrápil karlovarské juniory Mountfield HK. Hradec otočil utkání za stavu 2:2 na svou stranu v čase 58:39, když využil početní výhodu. Junioři však nesložili zbraně a jejich nasazení bylo v čase 59:59 odměněno a Samuel Šmajda poslal utkání do prodloužení. O výsledku se nakonec rozhodlo až v samostatných nájezdech. Kdy ten vítězný proměnil opět Samuel Šmajda. Z tripu na východ Čech si svěřenci Václava Eismanna vezou pět bodů.
DHL Extraliga juniorů, 44. kolo, so 28.1.2023
Mountfield HK
Karlovy Vary
3:4sn
1:0, 0:2, 2:1 - 0:0 - 0:1
Branky a nahrávky: 17. Boukal (Beneš Matěj, Pajer), 42. Matěj Beneš (Michal Beneš), 59. Novotný (Moravec) – 25. Csabi (Bulka, Varvařovský), 40. Botoš (Šmajda), 60. Šmajda (Csabi, Bulka), rozh. náj. Šmajda.
Rozhodčí: Úlehla, Veselý – Polák, Hájková
vyloučení3:6
využití2:1
oslabení0:0
střely na branku37:37
diváci123
Mountfield HK: Tichý (Mrázek) – Havlíček (C), Boukal, Pavič, Táborský, Fiala, Hušek, Bezpalec – Matěj Beneš (A), Klíma, Král, Idžan, Novotný, Pajer, Leden, Giesl, Moravec, Vencl, Michal Beneš (A).
Karlovy Vary: Dybal (Ebenstreit) –Vogel, Smýkal, Dorot (A), Bulka, Anton, Tůma, Zolnaj, Kočí (A), Kubíček, Beran – Csabi, Handl, Adámek, Botoš (C), Váňa, Babeliak, Varvařovský, Šmajda, Kusak.

Komentář k utkání

Energetici povzbuzeni včerejším výkonem vletěli do utkání jako vítr a hned v prvních sekundách prověřili připravenost Jakuba Tichého. V plné práci byli i karlovarští obránci, kteří se snažili nepouštět domácí hráče do pásma. Pokud jim proklouzli, tak byl připraven Adam Dybal, na jehož vyrážečce skončila šance Lukáše Krále. Otevřít skóre se nepodařilo Davidu Varvařovskému, jehož střela o fous minula hradeckou klec. Kolem tyčky zkoušel do karlovarské branky dostat kotouč Lukáš Pajer. Dybal však předvedl jeden ze svých parádních zákroků a bylo po šanci. Tlak, do kterého hradečtí vzali své hosty, přetavil v gól Jan Boukal, který tečoval přízemní střelu Matěje Beneše. Srovnáno mohlo být ještě před odchodem do šaten, ale proti Botošově dorážce se domácí gólman stihl přesunout.

Druhou část začali v útočném pásmu junioři Mountfieldu. Dobře postavená branka pomohla energetikům, když v čase 22:44 skončila dělovka Petra Moravce na tyčce, jejíž drnčení asi chvíli znělo Dybalovi v uších. Vzápětí šli domácí do čtyř a energetikům trvalo zhruba minutu, než se prosadil Adam Csabi a srovnal skóre. Před polovinou třetiny projel mezi obránci Lukáš Pajer. Kotouč po jeho odpalu skončil na Dybalově masce. Také energetici šli do čtyř, ale obětavě své oslabení ustáli. Před výpady Jana Boukala se musel mít na pozoru Adam Dybal. Svůj tým držel i Jakub Tichý. Své o tom ví i Samuel Šmajda, který neuspěl z výborné pozice. Adam Dybal nedopřál radost z vedení Lukáši Pajerovi, když si poradil s jeho forhendovým blafákem. Z vedení se v čase 39:08 radovali energetici. Kdy z úhlu skóroval karlovarský kapitán Jan Botoš.

Poslední část začali energetici v oslabení, jehož větší část si přenesli z předchozí části. Ještě než vypršelo, šel za katr další z energetiků. Obrana ve třech ubrala karlovarským síly a ve chvíli, kdy byli ve čtyřech, inkasovali díky Matěji Benešovi. V této části hry trávili hradečtí hráči dost času před karlovarskou brankou. Početní výhodu domácím uťalo jejich vlastní vyloučení a tak se chvíli hrálo ve čtyřech. Kvůli nepřesné mušce se nepodařilo změnit stav skóre hradeckému Michalovi Benešovi a karlovarskému Jakubovi Antonovi.

V čase 57:33 šli energetici opět do oslabení a vzápětí přišla rána v podobě gólu Matěje Novotného, který zamířil pod břevno Dybalovy branky a poslal Mountfield do vedení. A v tuto chvíli se ukázal charakter energetiků. Kouč Energie Václav Eismann si v čase 59:37 vzal oddechový čas. Po něm zůstala karlovarská branka prázdná a karlovarští junioři měli k dispozici 23 sekund, aby vyrovnali. A jejich snaha byla odměněna. V čase 59:59 zkusil Adam Csabi nahození. To však svůj cíl nenašlo. Odraženého kotouče se ujal Samuel Šmajda, který se stal hrdinou utkání. Postaral se nejen o prodloužení, ale i o neskutečnou radost celé karlovarské střídačky.

V prodloužení se oba týmy snažily vyvarovat sebemenší chyby, která by pro chybující tým znamenala konec utkání. Jakub Tichý se dvakrát postaral o to, aby utkání pro jeho tým neskončilo předčasně. To se povedlo a na řadu přišly samostatné nájezdy.

Jako první vyjel Radim Handl, který poslal kotouč do branky mezi betony hradeckého gólmana. Lukáš Pajer orazítkoval tyčku karlovarské branky. Samuel Šmajda poslal kotouč do branky bekhendem pod břevnem. Před Matějem Benešem se zavřely Dybalovy betony. Adam Csabi podepsal domácímu gólmanovi beton. Dybala oblafl Michal Beneš. Matyáš Váňa předvedl forhendovou kličku a kotouč do sítě putoval přes beton a o vítězi bylo rozhodnuto. Autorem vítězného nájezdu byl Samuel Šmajda.

Ohlasy trenérů

Jiří Janoušek ml. (Mountfield HK): Chtěli jsme mít jiný přístup k utkání než minulý zápas a trochu to napravit. Myslím si, že to se nám povedlo. Dostali jsme hloupý gól na 1:2 na konci druhé třetiny. Ale do třetí části jsme šli s tím, že to prostě zkusíme a uděláme všechno pro to, abychom minimálně srovnali. Nakonec se nám povedlo otočit na 3:2 a gól vteřinu před koncem je hodně krutý. Nakonec bereme bod…

Václav Eismann (HC Energie Karlovy Vary): Vážíme si tohoto dvoubodového vítězství i s ohledem na to, že jsme na remízu dosáhli až v power-play vteřinu před koncem. Potkali jsme velmi dobře organizovaného a vedeného soupeře. Přejeme mu, aby brzy získal jistotu setrvání v soutěži.