HC Energie Karlovy Vary

Junioři si vyšlápli na vedoucí Vítkovice a z Moravy vezou tři body

Poslední trip základní části juniorům nezačal nejlépe, ale o to vydařenější byl jeho závěr. Týmu Vítkovic, který vede tabulku extraligy, povolili energetici pouze jednu branku a sami skórovali čtyřikrát. Zdá se, že ofenzivní trápení, které podle slov trenéra Václava Eismanna stálo za neúspěchem v Třinci, je minulostí. Směrem k blížícímu se konci základní části a začátku vyřazovacích bojů by to byla pro juniorku Energie dobrá zpráva. Body se energetikům budou velice hodit, protože dvě kola před koncem základní části začíná být v první čtyřce docela těsno.
DHL Extraliga juniorů, 54. kolo, so 11.3.2023
Vítkovice
Karlovy Vary
1:4
0:1, 0:0, 1:3
Branky a nahrávky: 56. Macias (Štiak, Slusarczyk) – 19. Csabi (Anton, Bulka), 41. Váňa (Dorot, Bulka), 56. Šiler (Dorot), 58. Csabi (Vogel) .
Rozhodčí: Koziol, Hranoš – Hlavatý, Hladík
vyloučení8:6
využití0:2
oslabení0:0
střely na branku37:29
diváci189
Vítkovice: Irgl (J. Smolka) – Kalandra, Činčala, Bystroň (A), Bialy, R. Smolka – Kubík, Krejsa (C), Milata, Krčmarský, Pavelec, Vehovský, Macias, Kotásek, Slusarczyk, Štiak, Přibyl, Chlán, Zozulia, Tobola
Karlovy Vary: Dybal (Pavlovic) – Smýkal, Kubíček, Beran, Zolnaj, Vogel, Dorot (A), Tůma, Bulka (A), Anton – Skuhravý, Šlechta, Šiler, Botoš (C), Handl, Menc, Csabi, Kusak, Váňa

Komentář k utkání

S kotoučem na holích vstoupili do utkání energetici. Ve třetí minutě se dostali pod tlak svých hostitelů, ale Adam Dybal si dokázal před svou brankou udělat pořádek. Ondřej Krčmarský málem na Dybala vyzrál střelou od modré, jenže karlovarský gólman kotouč vyrazil. O dorážku se pokoušeli ještě Josef Krejsa a a Petr Pavelec. Tento závar nebyl nic proti tomu, jak bylo energetikům horko, když se v desáté minutě na necelé dvě minuty ocitli na ledě ve třech. Vítkovičtí si sice na karlovarské brance namalovali terč, ale kotouče poletovaly kolem ní. Přituhovat začalo po střele Josefa Krejsy, který chtěl kotouč mermomocí dostat za Dybalova záda dorážkami.

Jen co skončilo oslabení, vyrazili energetici zabavit Denise Irgla. Ten jako první musel krotit střelu Kryštofa Bulky. Vzápětí neuspěl ani Adam Csabi, kterému při následných dorážkách dělal společnost Jakub Šiler, ale i této přesile Irgl odolal. Pomocí betonů uzavřel Dybal svou branku před střelou Josefa Krejsy. Po tomto zásahu museli rozhodčí u karlovarské branky uklidňovat menší stranici, což se nakonec obešlo bez trestů. V osmnácté minutě Jakub Šiler zkoušel dostat kotouč kolem tyčky do Irglovy branky, ten však všechny mezery utěsnil. Stejně neústupný byl na druhé straně i Dybal, to si vyzkoušel Maxim Vehovský a Michal Bystroň, který neuspěl s dorážkami. Ke konci třetiny získali energetici početní výhodu a obránci Jakub Anton a Kryštof Bulka připravili prostor pro Adama Csabiho, který střelou z mezikruží v čase 18:36 smázl Irglovi čisté konto.

První větší šanci druhé třetiny si připsal Radim Handl, jenže na Irgla si nepřišel. V další početní výhodě si vítkovičtí mladíci vylepšili míření a Adam Dybal měl docela napilno. Mezi vítkovickými hráči se dokázal v oslabení hbitě protáhnout Robert Šlechta, kterému sice nevyšlo zakončení, ale získal drahocenný čas pro své spoluhráče. Po početní výhodě se na Dybalův beton podepsal vítkovický sniper Krzystof Macias. Před polovinou třetiny mohli srovnat Michal Bystroň a Jakub Slusarczyk. V této době se začala zaplňovat i trestná lavice. Za hrubost vyfasovali v čase 28:05 trest Josef Krejsa a Michal Kusak a za podrážení Petr Pavelec a o třicet sekund později byl za krosček potrestán Maxim Vehovský. Ke slovu se dostali obránci Tadeáš Tůma a Ondřej Dorot, ale Irgl jejich střely zastavil. I toto oslabení domácí uhájili. A rozjetého Michala Činčalu musel zastavit Dybal. Vítkovický gólman na druhé straně zlikvidoval i šanci Matyáše Váni a narazil také Jakub Vogel. Poslední slovo v této části měl opět Denis Irgl, když nedovolil Jakubovi Šilerovi, aby jeho týmu na cestu do šatny přibalil gól.

Ten si na vítkovické hráče počkal na úvod třetí třetiny, kdy po akci Ondřeje Dorota a Kryštofa Bulky s dorážkou nezaváhal Matyáš Váňa a upravil stav utkání na 0:2. Své štěstí zkoušel i Jakub Anton, další z karlovarských obránců. Dybalovi zajistili zábavu Krzystof Macias a Jakub Slusarczyk. O autogram na Dybalův beton se po polovině třetiny postaral Michal Bystroň. Před jeho další střelou Dybal sklapl betony i o pár minut později, když byli energetici v oslabení. O čisté konto přišel Adam Dybal trochu nešťastně v čase 55:14. Už to vypadalo, že si se střelou Krzystofa Maciase poradil, ale kotouč přece jenom proklouzl za brankovou čáru - 1:2. Tento stav trval přesně sedmnáct sekund. V čase 55:31 dostal od Ondřeje Dorota nabito Jakub Šiler a nedal Irglovi šanci - 1:3. Gólem neskončil závar před Dybalovou brankou, zato jako blesk z čistého nebe uhodil Adam Csabi, který proklouzl do pásma a kotouč poslal do branky nad Irglovým ramenem - 1:4. Asistenci u posledního gólu zápasu si připsal Jakub Vogel. V padesáté deváté minutě zkoušel skóre korigovat Martin Kubík, jeho střelu Dybal vyrazil. Betonem v čase 58:51 zneškodnil gólman Energie střelu Tomáše Toboly, který to zkusil hned po vhazování. Závěr zápasu už žádnou změnu nepřinesl a tak se energetici mohli radovat z vítězství.