HC Energie Karlovy Vary

Energie v krizi, podlehla i Kladnu

K a r l o v y  V a r y - Na hole karlovarských hokejistů se usadila mizérie. Mikulášský večer jim výhru také nenadělil, přestože šancí si na ní vypracovali znovu dostatek. Křiklavým problémem Energie je však produktivita. Do vedení sice domácí dostal Petr Kumstát, ale Kladno lehce strhlo vývoj utkání na svou stranu třemi trefami. I když Zdeněk Kutlák ještě snížil, rozhodli hosté definitivně gólem do prázdné branky. Karlovy Vary letos poprvé podlehly Kladnu a po výsledku 2:4 (1:2, 0:1, 1:1) se jim nebezpečně přiblížila předposlední příčka.
Tipsport Extraliga, 29. kolo, ne 5.12.2004, Zimní stadion Karlovy Vary
Karlovy Vary
Kladno
2:4
1:2, 0:1, 1:1
Branky: . Petr Kumstát (Hurtaj, J. Polák), 44. Kutlák (Lipianský, Kraft) - 12. Hořava (T. Kaberle, Patera), 14. Hořava, 25. Bílek (Martin Procházka, Jelínek), 60. F. Kaberle. Rozhodčí: Jebavý - Bádal, Pouzar. Vyloučení: 2:4. Využití: 1:0. Diváci: 2600. Průběh utkání: 1:0, 1:3, 2:3, 2:4.
Karlovy Vary: Mensator (od 25. Z. Šmíd) - Harant, Suur, Hlavačka, J. Polák, Kutlák, Ptáček, Krajíček - Petr Kumstát, Alinč, Hurtaj - Lipianský, Kraft, Krátoška - Dvořák, Skuhravý, Kraus - V. Polák, Bednařík, Košťál.
Kladno: Orct - Ševc, T. Kaberle, Jelínek, F. Kaberle, Špelda, Kasík - Bílek, Patera, Martin Procházka - Hořava, Hrdina, Klimt - Kysela, Zajíc, Horna - Michael Frolík, Kalla, Martin Frolík.

Komentář k utkání

Už od začátku listopadu bylo karlovarskému publiku jasné, že kladenskou superstar Jágra na svém ledě už letos na vlastní oči nespatří a tak si jich cestu na zimní stadion našlo jen o něco málo více než v předchozím zápase s Třincem. Postavení kladenského týmu v extraligové tabulce však nereflektuje fakt, že tahoun kladenské produktivity dal přednost ruským petrodolarům (ve světle této skutečnosti zní hanlivý pokřik kladenských ultra fans :“ Rusáci, Rusáci“ na adresu Karlových Varů velmi zvláštně) a i bez Jágra si Rabat velmi dobře vede. Na překonání výsledkové krize domácích hráčů Energie vůbec ne lehký soupeř.

V úvodních minutách bylo Kladno aktivnějším týmem. Dvojice Klimt – Hrdina udělala ve 2. minutě průvan v domácí obraně, ale Mensator byl na místě. Ve 3. minutě byl vyloučen Špelda za nedovolené bránění a Energie mohla nabrat dech v přesilové hře. Domácí pohříchu za celé dvě minuty Orcta v kladenské svatyni vůbec neohrozili. V polovině 8. minuty se však výtečně orientoval v útočném pásmu Petr Kumstát, překvapivou střelou z úhlu našel mezeru mezi tyčí a Orctovým betonem a otevřel gólový účet zápasu. 1:0 pro domácí. O dvě minuty později se podle názoru hlavního arbitra dopustil nedovoleného zákroku Jiří Polák a početní výhodu dostali tentokrát hosté. Kladenští byli v této herní situaci nebezpečnější a s návratem vyloučeného na led trefil prázdnou branku Miloslav Hořava po vyšachování celé karlovarské obrany včetně Mensatora. 1:1. Hned vzápětí se prosadil individuálně znovu Miloslav Hořava, skvělou ranou zápěstím přes obránce ukončil nájezd jeden na jednoho a zvýšil na 1:2 pro Kladno. Domácí se nevzdávali a ohrožovali Orcta při každé návštěvě útočného pásma. Největší šanci zazdil Košťál, který neproměnil samostatný nájezd a ani Vojtěch Polák se z dorážky netrefil mezi tyče. V 19. minutě se dostala do tlaku opět čtvrtá řada domácích, ale ani tentokrát se ze slibných pozic její hráči neprosadili. Ačkoli Orct nepůsobil zrovna jistým dojmem, štěstí stálo při něm. V závěrečné minutě si nedovoleně počínal Kysela a vysloužil si dvouminutový trest za napadení. Do sirény už však gól nepadl. Přestože domácí na Orcta vyslali 11 střel a Mensator zasahoval pouze sedmkrát, spokojeněji odcházeli do šaten hosté.

Ve zbývajících sekundách karlovarské přesilovky v úvodu druhé třetiny se neujala ani slibná střela Krátošky mezi betony brankáře Orcta a zápas začal domácím příznivcům nebezpečně připomínat blamáž s Jihlavou a střeleckou mizerii s Třincem. Naopak Kladno se trefilo hned z první střely na branku ve druhé dvacetiminutovce. Ve 25. minutě vyhnal z branky Mensatora Bílek. 1:3. Na holích hostí se usadila lehkost a pohoda a zcela protichůdná podstatná jména zatížila hokejky hráčů Energie. Ve 28. minutě mohl vrátit Karlovy Vary do zápasu Kumstát, ale se svým pokusem o bekhendový blafák neuspěl. Tempo zápasu upadlo do podprůměru a více vzruchu našel určitě běžný obyvatel Karlových Varů ve večerních ulicích při setkání s čerty a Mikulášem. Ve 33. minutě se pokusil Hurtaj napodobit Hořavu z první třetiny, ale puk z jeho hole šel mnohem níž a tak se zastavil o Orctův beton. O minutu později se puk po ose Lipianský, Krátoška, Kutlák dostal do bezprostřední blízkosti Orcta, ale ani Kraft se z dorážky neprosadil. V téže minutě byl vyloučen Krajíček za vražení na hrazení. Kombinace Kladna byly velmi nebezpečné, ale gólman domácích Šmíd se vytáhl a puk za svá záda nepustil. V další domácí šanci se o minutu později ocitl opět Kraft, ale z úhlu přestřelil ležícího Orcta i horní tyč. V poslední minutě roztočila první řada domácích v útoku kolotoč a hosté si z něj vystoupili pouze za cenu faulu. Klimt držel soupeřovu hůl příliš okatě a šel pykat. I ve druhé třetině se Orct musel postavit úspěšně čelem 11 střelám. Domácí gólmani čelili pouze 5 střelám, jedna z nich však prošla až do sítě.

I třetí dějství zahájili domácí dohrávanou přesilovou hrou, ale stále nedokázali přemluvit puk, aby je lépe poslouchal. Hosté se v pohodě ubránili a dále s přehledem kontrolovali vývoj zápasu. Ve 43. minutě byl vyloučen další kladenský hráč Frolík. Tentokrát se domácí radovali už za půl minuty. Skvělou přihrávkou našel Lipianský Kutláka a ten brilantně zakončil. 2:3. Domácí stáhli z ledu čtvrtou formaci a zařadili konečně vyšší rychlostní stupeň. Rychlými kombinacemi se dostávali před Orcta. Zdálo se, že vyrovnání visí ve vzduchu. Mela před Orctem ve 48. minutě skončila zalehnutým kotoučem pod dezorientovaným gólmanem. Na druhé straně zahrozil Bílek, ale jeho výlet zastavil dobrým obranným zákrokem Krajíček. Další šanci Energie zneškodnil Orct, když v poslední chvíli vymrštil svou hůl do přihrávky Hurtaje na Dvořáka, který najížděl zcela volný k pravé tyči. Čas neúprosně běžel a ubíhající sekundy čím dál tím víc dusily naději domácích na vyrovnání. Dvě a půl minuty před koncem zalehl puk zcela zjevně v brankovišti Tomáš Kaberle, ale rozhodčí se zřejmě z úcty ke hvězdě neodvážil odpískat trestné střílení, které podle pravidel mělo jednoznačně následovat. Minutu a půl před koncem se domácí odhodlali k power play. Sen o vyrovnání ukončil vyhozením František Kaberle, puk odpálený do plexiskla se odrazil přímo do prázdné branky domácích. Hokejová spravedlnost se od Karlových Varů zřejmě nadobro odvrátila. Přestože byl domácí tým po celých šedesát minut aktivnějším týmem, stačilo Kladnu ke třem bodům bránit a trestat chyby v obraně Energie.

Ohlasy trenérů

Pavel Pazourek (Karlovy Vary): "Nehráli jsme dobře, chyběl hlavně větší důraz. Dnes jsme mohli uspět jedině při maximálním nasazení všech formací, ale skutečnost byla poněkud jiná. Kladno bylo ve většině činností šikovnější."

Zdeněk Müller (Kladno): "Vyšla nám první třetina a dost důležitý byl gól na 3:1 ve 25. minutě, který nám ještě zvedl sebevědomí. Myslím, že jsme zvítězili zaslouženě. Jsem rád, že jsme v této sezoně Karlovy Vary konečně porazili."

Fotogalerie

Související články

Ohlasy k zápasu | ne 5.12.2004

Žalostná koncovka sráží celý tým