HC Energie Karlovy Vary

Kladno otočilo zápas skvělým finišem

K a r l o v y  V a r y - Po dvě třetiny předposledního domácího přípravného duelu byli karlovarští hokejisté lepším týmem. V závěrečném dějství však kladenští buldoci předvedli pověstnou zarputilost a třemi přesnými zásahy otočili vývoj střetnutí na svou stranu. Energii nepomohla ani krátká dvojnásobná přesilovka v závěrečných vteřinách a po třetinách 2:0, 1:1 a 0:3 zaznamenala teprve pátou porážku v letošní přípravě v poměru 3:4. V útoku obrů se dnes vedle Kumstáta a Skuhravého představil nový muž v týmu Petr Míka.
Přípravné zápasy, přát., po 30.8.2004, Zimní stadion Karlovy Vary
Karlovy Vary
Kladno
3:4
2:0, 1:1, 0:3
Branky: 12. Tomík, 16. Kumstát (Skuhravý, Krajíček), 34. Skuhravý (Hlavačka) - 30. Huml, 42. Čech (Kasík), 43. Pazourek (Havel, Kolafa) 56. Kalla. Vyloučení: 5:8, navíc Patera a Zajíc (oba KLA) 10 min OT. Využití: 0:2. Diváci: 350.
Karlovy Vary: Šmíd - Kutlák, Kivoň - Krajíček, Hlavačka - Jiří Polák, Bauer - Suur - Tomík, Lipianský, Hurtaj - Kumstát, Skuhravý, Míka - Dvořák, Alinč, Procházka - Kraus
Kladno: Orct - Vratislav Čech, Kasík - Ševc, Evan - Špelda, Zeman - Kolafa, Jelínek - Klimt, Gardoň, Hořava - Kysela, Patera, Martin Procházka - Horna, Zajíc, Huml - Havel, Kalla, Martin Frolík - Pazourek

Komentář k utkání

S novým kapitánem Alinčem, bez zraněného Františka Ptáčka, zato s urostlým novicem Míkou na levém křídle útoku titánů nastoupila HC Energie v pondělí v podvečer k dalšímu přípravnému zápasu. Kladenský Rabat přivítala slabá návštěva několika stovek diváků, typická spíše pro utkání juniorské ligy, a dlouho měla možnost sledovat utkání bez přerušení a také bez vážnějších šancí. Jako první vybídl Zajíc ke skórování Humla, který v tísni zamířil jen těsně vedle zcela odkryté domácí branky. O poznání lépe si vedl ve 12. minutě na druhé straně Róbert Tomík. Po nenápadné kombinaci dorazil slovenský kanonýr kotouč z bezprostřední blízkosti do sítě. Se změnou skóre jakoby duel začal znovu a naostro. Přibylo soubojů, zajímavých situací i potlesku obecenstva. První nabídnutou početní výhodu Karlovarští ještě nevyužili, v přetrvávajícím tlaku ale projel kladenskou obranou Kumstát a bekhendovou střelou zakončil pohlednou akci druhou brankou. Brankář buldoků měl namále i při náletu Alinčovy formace, kdy čelil ranám všech jejích členů. Nenudil se ani Zdeněk Šmíd. V samém závěru dvacetiminutovky vyrazil hrudí prudký Gardoňův příklep, posléze mu pomohl obětavý Krajíčkův skok pod nohy ujíždějícího Horny.

Svižné tempo nasazené v končící úvodní části nalezlo pokračování i v dějství prostředním. Kyselovo sekání mohli po Lipianského kouzlech v útočném pásmu potrestat Tomík i Hurtaj. Tříbrankový náskok měl na holi rovněž Kumstát. Bleskový protiútok však musel faulem vyřešit Krajíček. Těžké obléhání Šmídovy svatyně přineslo snížení z hole ležícího Humla. Energie se oklepala okamžitě. Při signalizované výhodě přestali kladenští hokejisté na chvíli bruslit, situace využil Hlavačka, který v nájezdu dvou na jednoho nalezl u pravé tyče volného Skuhravého. Urostlý forvard mířil bez přípravy naprosto přesně. Dobrou náladu v sále ještě přiživily fantastické zákroky obou brankářů. Orct uhasil žhavý projektil Bauera v lapačce, Šmíd si zase vysloužil skandování svého jména zázračným skokem s připraveným příložníkem proti tutovce Kysely.

Dobrý dojem z dvou povedených třetin pokazilo Energii osudné zaspání ve třetí části. Hned na jejím startu nahodil v přesilovce od modré čáry do houfu těl před brankou Kasík, nejlépe se zorientoval Vratislav Čech a vrátil Kladno do hry. Necelé dvě minuty stačily Pazourkovi k dotažení snah Havla a Kolafy do gólového konce. Mohlo se zdát, že vyrovnaný stav již vydrží až do konce. Dlouho se totiž hrálo bez útočných nápadů, pouze zbytečné vášně plnily trestné lavice. Přesto nakonec došlo k definitivnímu obratu. Bývalý Karlovarák Jaroslav Kalla rozjásal své spoluhráče necelých pět minut před koncem. Energetici se pokoušeli o vyrovnání. Především vůdce Alinč šel příkladem, když v posledních vteřinách při dvojnásobné přesilovce kroužil okolo Orcta a pouze beton zkušeného gólmana nedovolil prodloužit karlovarskou sérii úspěchů proti extraligovým týmu.

HC Energie tedy nedokázala proti Kladnu uspět ani v druhém letošním vzájemném souboji. Středočeši budou také prvním soupeřem Karlových Varů v extralize. Do ostrého startu sezóny odehrají hokejisté z lázeňského města ještě dva duely. Ten první už ve čtvrtek, kdy hostí finalistu loňského play-off Slavii Praha.

Fotogalerie

Související články