HC Energie Karlovy Vary

Dorost si v prvním kole nadstavby extraligy vyšlápl na Mountfield

K úvodnímu zápasu nadstavby extraligy dorostu vyrazili svěřenci Tomáše Andryse do Hradce Králové. Hráče Mountfieldu porazili 5:2. Dvěmi brankami mi se blýskl David Poizl. V sobotu energetiky čeká souboj s dorostem Dynama Pardubice.
Extraliga dorostu, II. 1, pá 25.11.2022
Mountfield HK
Karlovy Vary
2:5
0:2, 1:2, 1:1
Branky a nahrávky:40. Novotný (Král, Voděracký), 43. V. Aschenbrenner (Mráz) – 2. Galnor (Zeman, Dyk), 12. Poizl, 29. Zeman (Dyk, O. Postl), 30. Záhejský (Magner), 48. Poizl (Wardas, Záhejský) .
Rozhodčí: Mareš – Juránek, Serbus
vyloučení2:5
využití2:1
oslabení0:0
střely na branku34:34
diváci22
Mountfield HK: Meišner (Petřík) – Janeček, Černý, Samek (A), Mráz (A), Burda, Forejtek – Hendrych, Novotný, Pavlík – Páleník, Klíma, Voděracký – Vítek, Jón (C), Král – V. Aschenbrenner, Hájek.
Karlovy Vary: Ebenstreit (Oršulák) – Magner, D. Postl, O. Postl (A), Cipko, Mähler (C), Dyk – Galnor, Čihař, Poizl – Šilhan, Wardas, Záhejský – Kovář, Váňa, Zeman (A).

Komentář k utkání

Skóre pátečního utkání otevřel hned ve druhé minutě první třetiny v početní výhodě Jakub Galnor. Adam Ebenstreit se do pořádné akce dostal až zhruba v páté minutě a se střelami Ondřeje Páleníka a Marka Mráze si poradil. Energetici následně zamkli Lvy v jejich pásmu, ale branku ze svého tlaku nevytěžili. Po nějaké době si hradečtí zkrotili přihrávky a díky tomu se udrželi na kotouči a tentokrát připravili horké chvilky svým hostům. Matěj Hájek svůj únik zakončil tím, že poslal kotouč do hrudi Adama Ebenstreita. Další šance domácích pak skončili na obraně energetiků. Ti se posléze vysvobodili a usadili se před Samuelem Meišnerem. Ten úspěšně zlikvidoval šance Pavola Cipka. Kapituloval až před Davidem Poizlem, který získal kotouč u mantinelu a ujel domácí obraně a poslal kotouč do horního rohu hradecké branky. Velkou šanci měl Jakub Galnor, kterému nakonec zakončení nevyšlo. Pět minut před koncem šli energetici do oslabení. Domácí se snažili překonat Ebenstreita. Jejich snaha však vyšla naprázdno. Šance Dominika Pavlíka skončila na tyčce a Vojtěch Aschenbrenner poslal kotouč přímo na něj. Hradečtí si zřejmě jako terč vyhlídli znak Energie na Ebenstreitově hrudi. I po skončení oslabení se energetici z pásma nedostali. Stav však zůstal nezměněn a první třetina skončila 0:2.

Druhou část utkání zahájili hradečtí opět před Ebenstreitem, ale nijak vážně ho neohrozili. Situaci jim trošku ulehčila početní výhoda, a i když se snažili, tak skóre zůstalo nezměněno. Oba soupeři si pak navzájem v poměrně pravidelných intervalech prověřovali brankáře, ale bez úspěchu na jedné i druhé straně. Hru kočky s myší ukončilo další oslabení energetiků. Ti ho i tentokrát ubránili. Ostatně v základní části měli karlovarští mladíci 92 % úspěšnost ubránění oslabení a vypadá to, že v této úspěšnosti budou pokračovat i v nadstavbě. V čase 28:46 překonal Samuela Meišnera střelou mezi betony Matěj Zeman. Zásah Víta Záhejského třicet dva sekund poté vyhnal Samuela Mišnera z branky. Mezi tři tyče se následně postavil Vojtěch Petřík. Ten se v brance ani neohřál a už musel zasahovat proti dotírajícím energetikům. Tlak na jeho branku polevil poté, co se domácí dostali ke kotouči a vydali se zaměstnat Adama Ebenstreita, ale i tentokrát na něj byli krátcí. Necelé dvě minuty před koncem prostřední části šli energetici opět do oslabení. Tentokrát Lvi nezaváhali a zhruba v její polovině zužitkoval početní výhodu Adam Novotný, který poslal kotouč do prázdné části branky. Střela Viktora Wardase skončila na vyrážečce Vojtěcha Petříka a další snažení utnula siréna oznamující konec třetiny.

V úvodu třetí části se ani jeden z týmů nedostal do pásma a hrálo se spíše ve středu hřiště. Únik Lukáše Krále byl zastaven za cenu faulu a energetici tak opět nabídli svým hostitelům početní výhodu. Ti ani tentokrát nezaváhali a díky ní snížili gólovou ztrátu. Postaral se o to Vojtěch Aschenbrenner, který využil závaru před Ebenstreitovou brankou a puk dostrkal do branky. Hradečtí mladíci vycítili šanci a opět zamkli energetiky v jejich pásmu. Jejich snahy však vesměs končili u gólmana nebo bránících hráčů. Na masce jeho jmenovce skončil kotouč po ráně Vojtěcha Čihaře. Karlovarští se však přece jenom gólové radosti ještě dočkali. Viktor Wardas se dostal do šance těsně před domácím gólmanem, ten jeho střelu vyrazil. Poblíž byl však David Poizl. Ten svůj pokus poslal trochu výše než jeho spoluhráč a kotouč proletěl do branky nad Petříkovými betony. Do konce utkání si oba týmy vypracovaly několik šancí, ale kotouč buď skončil na konstrukci jedné nebo druhé branky, nebo proletěl kolem. Oba gólmani si připsali několik zákroků, ale i zásahů. Ten poslední schytal do masky i Adam Ebenstreit. Myslím si, že v dnešním utkání byli oba maskovaní mladíci za svou výstroj velmi vděční. Vzhledem k tomu, že se skóre do konce utkání již nezměnilo, brali tři body za výhru 2:5 energetici.