HC Energie Karlovy Vary

Dorost zkrotil Bílé Tygry! Nájezdy opět rozhodl Vít Záhejský

Po pátečním debaklu s Mladou Boleslaví si svěřenci Tomáše Andryse vybojovali body v Liberci. Karlovarští mladíci si na vlastní kůži vyzkoušeli, že nadstavba nebude procházka růžovou zahradou, a že složení jejich skupiny znamená nejen kvalitnější hokej, ale i náročnější souboje. Ten s Mladou Boleslaví jim sice nevyšel, ale proti Bílým Tygrům našli svou jistotu a sebevědomí a zápas dotáhli do vítězného konce. I když průběh utkání si sami trochu zkomplikovali častými vyloučeními, tak byli úspěšní v nájezdech. Pod ten rozhodující se opět podepsal Vít Záhejský. Druhým energetikem, který svůj nájezd proměnil byl Vojtěch Čihař.
Extraliga dorostu, II. 4, so 3.12.2022
Liberec
Karlovy Vary
2:3sn
1:1, 0:0, 1:1 - 0:0
Branky a nahrávky: 15. Prokůpek (Kučera), 58. Prokůpek (Seidl, Hrouda) – 16. Čihař (Záhejský, Mähler), 46. Mähler (Wardas), rozh. náj. Záhejský .
Rozhodčí: Borecký - Všetečka, Šesták
vyloučení5:9
využití0:1
oslabení0:0
střely na branku44:17
diváci63
Liberec: Macourek (Pech) – Macháček (C), Král, Jarabko, Ehrenberger, Seidl, Pilíšek – Šťástka, Pekař, Rozsíval – Hrouda, Prokůpek, Kučera (A) – Bajer, Kratochvíl, Langer.
Karlovy Vary: Oršulák (Kříž) – O. Postl (A), D. Postl, Pelikán, Magner, Mähler (C), Dyk – Čihař, Šilhan, Slavík, Kožík, Dobřemysl, Warda, Záhejský, Poizl.

Komentář k utkání

Do tempa se hned v úvodu dostal Michal Oršulák, který od prvních sekund čelil náporu libereckých mladíků. Svého spoluhráče vysvobodil až Vít Záhejský, který díky napadení přihrávky získal kotouč. Liberečtí se však o dobývané území nehodlali nechat připravit a byli před Oršulákem po chvíli zpět. První polovina třetiny byla v režii domácích. Na Oršuláka mělo hodně spadeno duo Davidů, Rozsíval a Hrouda. Jejich snahy se snažili krotit karlovarští obránci, ale i Oršulák měl plné ruce práce. Jednu z výborných akcí předvedl Václav Dobřemysl, který odstavil duo Tygrů, kteří se objevili před brankou. Neustálý tlak nakonec Bílí Tygři přece jenom v patnácté minutě zužitkovali a souhra Tomáše Kučery a Tomáše Prokůpka poslala kotouč kolem tyčky do karlovarské klece. Pár sekund na to liberečtí nabídli svým hostů přesilovou hru a ti ji po pěti sekundách proměnili. Postaral se o to Vojtěch Čihař, který využil závaru u branky a propasíroval kotouč za Ferdinanda Macourka. Oba týmy měly šanci na to získat pro sebe vedení před odchodem do šaten, ale oba brankáři zakročili a třetina skončila za vyrovnaného stavu.

Michal Oršulák se ve druhé části nestihl ani pořádně zabydlet ve své brance a už opět čelil náporu Tygrů. Hodně nebezpečnou střelu Lukáše Ehrenbergera vyrazil dokonce držadlem své hokejky. Namále měl i po pokusu Matěje Bajera, kdy musel rychle reagovat na dorážku Adama Langera. Ve druhé třetině neměli energetici šanci k vytváření větších akcí, neboť museli bránit hned šest oslabení a v některých chvílích byli karlovarští na ledě jenom ve třech. I to přispělo k tomu, že Oršulák si skoro nevydechl a musel se neustále mít na pozoru před dotírajícími Tygry. Myslím si, že dlouho mu nezněl zvuk sirény oznamující konec třetiny tak sladce.

Ještě půl minuty v úvodu třetí části hráli energetici v oslabení, ale po jeho skončení se konečně dostali do pásma. Velkou šanci strhnout vedení na svou stranu měl Vít Záhejský. V poslední chvíli ho kotouč maličko pozlobil a liberecký gólman zasáhl. Jeden z libereckých se po nějaké chvíli odjel podívat na trestnou lavici a energetici se vydali k liberecké brance. Tato početní výhoda zůstala nevyužita. I přesto se energetici do vedení dostali, když Nick Mähler pomohl libereckým s vánočním úklidem a vymetl pavučiny v rohu jejich branky. Ve třetí třetině byly k vidění i menší bitky, které rozhodčí odměnili menšími tresty a tak se dvakrát hrálo ve čtyřech hráčích na každé straně. Skóre liberečtí srovnali dvě sekundy po konci své poslední početní výhody, kdy se proti Oršulákovi prosadil David Hrouda, který měl na něj spadeno již od začátku utkání. Poslední dvě minuty do konce třetiny strávili energetici v početní výhodě, ale i přesto stav zůstal nezměněn a následovalo prodloužení.

V prodloužení se ani jeden z týmů nepouštěl do odvážnějších akcí. Dobrou šanci si vytvořilo duo Záhejský a Wardas, ale nepovedlo se jim ideálně zakončit. Na druhé straně čelil Oršulák tandemu Kučera a Pekař, ale i tato šance skončila do ztracena. Utkání díky tomu dospělo až do samostatných nájezdů.

Nájezdová loterie dopadla i tentokrát lépe pro energetiky. Ve druhé sérii Ferdinanda Macourka překonal Vojtěch Čihař. Ve čtvrté sérii vyzrál na Michala Oršuláka útočník Tomáš Prokůpek a srovnal skóre. Druhým střelcem čtvrté série byl Vít Záhejský a ten ani tentokrát nezaváhal a opět vystřelil pro svůj tým vítězství a bod navíc.