HC Energie Karlovy Vary

Derby bez bodů. Energie nestačila na Litvínov

První derby sezóny mezi Litvínovem a Karlovými Vary nabídlo gólové hody. Domácí tým exceloval v první třetině, kdy nastřílel čtyři branky. Energie střídala brankáře a snažila se o obrat, přes veškerou snahu ale Karlovarští nedokázali stáhnout náskok soupeře a s Vervou padli 2:5. Další zápas čeká svěřence Pavla Patery už v neděli na domácím ledě s Vítkovicemi.
Tipsport extraliga, 5. kolo, pá 27.9.2024, Litvínov, Zimní stadion Ivana Hlinky
HC VERVA Litvínov
HC Energie Karlovy Vary
5:2
4:1, 1:1, 0:0
Branky a nahrávky: 01:43 Koblasa (Sukeľ, McIsaac; 5/5), 10:21 Zeman (Hlava; 5/5), 14:48 Koblasa (Zile, Sukeľ; 5/5), 18:04 McIsaac (O. Kaše; 5/5), 24:08 Zile (Baláž, Sukeľ; 5/5) – 01:33 Kupčo (5/5), 34:13 Koffer (5/5). Rozhodčí: Jeřábek, Vrba – Hynek, Dědek. Diváci: 5110. Vyloučení: 5:3. Bez využití. Střely na branku: 42:28 (23:7, 12:13, 7:8). Zblokované střely: 15:20. Hity: 8:10. Vhazování: 37:33. Průběh utkání: 0:1, 5:1, 5:2.
Rozhodčí: Jeřábek, Vrba – Hynek, Dědek
vyloučení5:3
využití0:0
oslabení0:0
střely na branku42:28
zblokované střely15:20
hity8:10
vhazování37:33
diváci5110
HC VERVA Litvínov: Zajíček – Zile, Baláž, Zeman, McIsaac, Polášek, Černý, Beran – Koblasa, Sukeľ, Sandberg – Hlava, D. Kaše, O. Kaše – Jurčík, Gut, Pekař – Vopelka, Jícha, Havelka.
HC Energie Karlovy Vary: Frodl (20. Hamalčík) – Reunanen, Mikyska, Moravec, Jaks, Mamčics, Šalda, Plutnar – Gríger, Salsten, Beránek – Jiskra, Černoch, Procházka – Čihař, Kofroň, Kupčo – Redlich, Šír, Koffer.

Komentář k utkání

Gólově bohatou první třetinu nabídlo úvodní podkrušnohorské derby sezony mezi Litvínovem a karlovarskou Energií. Ve 2. minutě otevřel skóre utkání svým prvním extraligovým gólem Lubomír Kupčo šťastným odrazem od zadního mantinelu přes brusli domácího Havelky do zad brankáře Zajíčka až za brankovou čáru - 0:1. Verva s vyrovnáním neotálela. Karlovarští se ještě nestačili radovat a Petr Koblasa donutil Frodla ke kapitulaci, když ujel po levé straně nestřežen obranou a bekhendovým zakončením překvapil gólmana Energie - 1:1.

Litvínov mohl navýšit vedení v 8. minutě, kdy v úniku vymíchal karlovarského brankáře Ondřej Jurčík, jehož střela pod horní tyč orazítkovala břevno. Další pokus chemiků byl úspěšný. Denis Zeman jedovatou střelou od modré čáry poslal domácí poprvé v zápase do vedení - 2:1.

Litvínovská převaha pokračovala i nadále. V 15. minutě si připsal druhou trefu v zápase Petr Koblasa, jehož golfový úder z kruhu skončil za zády Frodla - 3:1. Posléze se pokoušel uspět také Matěj Pekař, jenž byl zastaven pohotovým zákrokem karlovarského gólmana. Ovšem druhý pokus už chemikům vyšel. Jared McIsaac dělovkou z první nedal Frodlovi šanci - 4:1.

Tříbrankové manko se energetici pokoušeli smazat ve druhém dějství, kam hosté nastoupili ihned do přesilovky po odpískaném faulu na Čihaře v závěru úvodní dvacetiminutovky.

Do druhé třetiny nastoupil poprvé v sezoně mezi tři tyče Hamalčík namísto Dominika Frodla. Ten lovil kotouč za svými zády ve 25. minutě, kdy se do rány opřel obránce Kristaps Zile, jehož dělovka pod horní tyč skončila v Hamalčíkově kleci - 5:1. Snížit gólové manko se pokoušel Ondřej Beránek, avšak Zajíček stačil na poslední chvíli zastavit kotouč špičkou betonu.

Ve 35. minutě se Energie dočkala snižující branky. Filip Koffer našel volné místo u Zajíčkovy tyče. Ačkoli byla branka zkoumána kvůli možnému faulu, nakonec se sudí rozhodli ji uznat - 5:2. Do třetí třetiny si tak hosté odnesli tříbrankové manko.

Svěřenci Pavla Patery se pokoušeli uspět v přesilových hrách ve třetí třetině, avšak přes střely se jim nepodařilo přelstít maskovaného muže v brance Litvínova. Velkou šanci skórovat měl na druhé straně David Kaše, ale v klíčový okamžik se mu nepodařilo ideálně trefit kotouč ze vzduchu. V poslední minutě nebezpečně zakončoval Gríger poté, co Karlovarští zachytili rozehrávku chemiků, ale skórovat se energetikům v utkání již nepodařilo. Úvodní podkrušnohorské derby Energie ztratila v první třetině a neprodloužila sérii výher.

Ohlasy trenérů

David Moravec (HC Energie Karlovy Vary, asistent trenéra): „Zápas rozhodla první třetina, kdy jsme měli nejenom špatný vstup do zápasu, ale po všech stránkách – v bojovnosti nasazení, rychlosti i bruslení - jsme zaostávali za soupeřem. Těch gólů mohlo být klidně i více. Nemůžeme hrát pouze půl zápasu, musím hrát od začátku. Náš výkon hodnotím velmi negativně. Pak jsme se sice zvedli, ale nedávali jsme góly a Litvínov si chytře a dobrým pohybem pohlídla výsledek.“

Související články