HC Energie Karlovy Vary

Deváťáci jsou ve čtvrtfinále! Hráči Jihlavy bojovali o srovnání do posledních sekund

Deváťáci Energie v nejrychlejším možném čase zvládli osmifinálovou sérii s týmem Dukla Jihlava a na vlastní kůži si vyzkoušeli, že v play-off se hraje úplně jiný hokej. Každopádně oba zápasy dotáhli do vítězného konce a zajistili si tak postup do čtvrtfinále. To odstartuje ve středu 20. března v 17:30 hodin v KV Aréně.
Extraliga 9. tříd, OF2, so 16.3.2024, Karlovy Vary, KV Arena
HC Energie Karlovy Vary
HC Dukla Jihlava
2:1
2:0, 0:0, 0:1
Branky a nahrávky: 12:26 Břečka (Zeus, Vaňourek; 5/5), 13:03 Suchý (Hanson; 5/5) – 47:19 Amcha (Pospíšil; 5/4). Rozhodčí: Hlinka – Kokrment, Herles. Diváci: 78. Vyloučení: 4:1. Využití: 0:1. Střely na branku: 40:14. Průběh utkání: 2:0, 2:1.
Rozhodčí: Hlinka – Kokrment, Herles
vyloučení4:1
využití0:1
oslabení0:0
střely na branku0:0
zblokované střely0:0
hity0:0
vhazování0:0
diváci78
HC Energie Karlovy Vary: Kadoun – Křivánek, Zimmermann, Zeus, Horáček, Postl, Kubík – Suchý, Barda, Staněk, Suja, Vaňourek, Hanson, Hruška, Gerstner, Břečka.
HC Dukla Jihlava: Morava – Tomica, Vlček, Pospíšil, Trupl, Pokorný, Šimek – Javorský, Amcha, Hrůza, Hobza, Matoušek, Anděl, Novák, Klíma, Matulka.

Komentář k utkání

V prvním duelu museli energetici dotahovat dvougólový náskok Jihlavy. To se jim podařilo a zápas ve svůj prospěch rozhodli v prodloužení. V utkání na domácí půdě šli karlovarští mladíci do dvou gólového vedení. Nejprve z chumlu u mantinelu poslal Milan Vaňourek puk do mezikruží. Tam se ho ujal Samuel Zeus, který nahrávku směřoval do kruhu přesně na hůl Aleše Břečky, který si sjel k brance a poté co nejprve narazil na Moravovy betony puk nakonec dostal v čase 12:26 do branky u vzdálenější tyčky, kam si přejel.

Další branka Energie padla v čase 13:03. Nejprve po přihrávce Josefa Suchého pálil z mezikruží Jakub Staněk. Puk po odrazu několikrát změnil majitele než se ho na útočné modré ujal Vojtěch Horáček, který ho na vrcholku kruhu předal Thomasi Hansonovi, ten si sjel na spodní hranu a nahrál puk Josefovi Suchému, který ho doklepl do odkryté části branky - 2:0. I když energetici trávili poměrně dost času před jihlavskou brankou nedokázali vyzrát na Matyáše Moravu, kterému blokováním střel pomáhali i jeho spoluhráči.

Do konce utkání už padl pouze jeden gól a postarali se o něj jihlavští mladíci. Vincenc Pospíšil poslal z obranného pásma poměrně dlouhou přihrávku na Štěpána Amchu a ten puk provezl na vrchol kruhu, odkud jeho nahození proletělo do horních pater karlovarské branky - 2:1. Do konce zápasu energetici neúspěšně dobývali jihlavskou branku a na druhou stranu museli čelit výpadům hráčů Dukly. Ti se nevzdávali a v závěru utkání to zkusili v šesti. Energetici si své vedení pohlídali a mohli tak se svými fanoušky oslavit postup do čtvrtfinále. O soupeři bude mít devátá třída Energie jasno až se odehrají zbývající série.

Pro Jakuba Staňka, Stanislava Bardu a Lukáše Hájka byla tato osmifinálová série speciální tím, že nastoupili proti svým bývalým spoluhráčům. Jakub a Stanislav přišli do Energie v úvodu sezony a Lukáš pak na začátku nadstavbové části.

A jak vzájemné duely hodnotí kapitán deváťáků Marek Kubík a oba trenéři?

Marku, jak bys jako kapitán zhodnotil osmifinálovou sérii s Jihlavou?

Jsme rádi, že jsme vyhráli, ale myslím si, že to nebyly naše dva nejlepší zápasy. Oba zápasy nebyly úplně dobré herně, tak jak bychom si představovali.

Čím to podle tebe bylo?

No je to naše první play-off a úplně nevím, čím to bylo. Byly to takové křečovité a ustrašené zápasy.

Mohlo to být i tím, že stačilo nějaké zaváhání a skončila by vám sezona?

Asi jsme se trochu báli a byli jsme nervózní. Nikdo z nás nechtěl, aby nám skončila sezona, tak jsme tím asi byli svázaní, že dva zápasy můžou rozhodnout. Jsme rádi, že jsme ve čtvrtfinále, ale budeme muset hrát líp než proti Jihlavě, protože ty zápasy nebyly nejlepší.

Bude trochu výhoda, že teď po osmifinále jste si ten play-off hokej vyzkoušeli na vlastní kůži a víte do čeho jdete?

Budeme muset v pondělí a v úterý potrénovat a dobře se připravit na ten tým, abychom si vybojovali výhru a postoupili co nejdál.

Adam Sýkora (HC Energie Karlovy Vary):

Dnešní utkání se mi nehodnotí úplně lehce, protože jsme nepodali výkon, který odpovídá zápasu play-off. Bohužel soupeř nás předčil v houževnatosti, v obětavosti a i když jsme ho víceméně přehrávali, tak to bylo drama až do konce. Jediné pozitivum je, že jsme postoupili do čtvrtfinále a oba zápasy jsme výsledkově zvládli. Nicméně na rovinu říkám, že s takovýmto výkonem budeme ve čtvrtfinále bohužel trapní. Velmi mě to mrzí, ale jsem z výkonu týmu velmi zklamaný. Snad se nám povede nějakým zázrakem se oklepat a ve středu do toho čtvrtfinálového zápasu vstoupit s úplně jiným nastavením. Také bych chtěl velmi ocenit soupeře, který hrál s pěti hráči ročníku 2010, tedy s pěti osmáky a předvedl velmi houževnatý a obětavý výkon, který považuji za nezbytný v zápasech play-off. Takže tým Dukly Jihlava si zaslouží obrovský kredit.

Adam Vylíčil (HC Dukla Jihlava):

Tak pro nás to bylo hrozně těžké, protože když zhodnotím celou sezonu, tak nám v jejím průběhu odešlo pár klíčových hráčů, kteří byli tahouny týmu. Zároveň to ale bylo pro kluky dobré, protože jsme vytáhli kluky, kteří neměli takový ice time nebo byli na hostování. Takže dostali větší prostor i ti co byli v tomto týmu a ukázali se jako lídři. My jsme šli do série s tím, že Vary jsou jasný favorit a celkově patří k favoritům soutěže, protože mají tým opravdu kvalitní. Šli jsme do toho s pokorou a chtěli jsme je co nejvíc potrápit. Myslím si, že Vary roli favorita potvrdily. Jsem rád za to, že jsme předvedli vyrovnaný výkon, odehráli jsme to důstojně a se ctí a nedali jsme to soupeři zadarmo. Vážím si výkonu našich kluků, hlavně po tom jak pracovali, makali a hráli týmově. Máme také šikovného gólmana. Matyáš Morava nás drží.