HC Energie Karlovy Vary

Dorost celkovým vítězem nadstavby! Slavii nadělil sedmičku

Energetici nadstavbovou část extraligy dorostu zakončili, tak jak letošní ročník začali, soubojem s týmem Slavia Praha. Navíc sobotní utkání skončilo i za podobného skóre. První zmiňovaný duel skončil 8:3 a tentokrát energetici slavili výhru 7:3. Slavia do třicáté druhé minuty živila, v případě výhry, šanci na přímý postup do čtvrtfinále. O ten přišla, ne kvůli výsledku tohoto utkání, ale protože zhruba v tom čase Dynamo porazilo Mladou Boleslav. Karlovarští mladíci si připsali celkové vítězství v nadstavbě a nyní budou čekat na soupeře, který jim vzejde z předkola. Čtvrtfinále extraligy dorostu vypukne 18. března, tedy ve stejný den jako čtvrtfinále extraligy juniorů.
Extraliga dorostu, 20. kolo, so 9.3.2024, Praha, Zimní stadion Eden
HC Slavia Praha
HC Energie Karlovy Vary
3:7
0:2, 1:3, 2:2
Branky a nahrávky: 25:48 Holejšovský (Matějovský, Kucharčík; 5/5), 58:21 Matějovský (Kucharčík, Pšenička; 5/4), 59:57 Pšenička (Egart; 5/5) – 06:10 Poizl (Šilhan, Kůrka; 5/5), 11:44 Záhejský (Dyk, Blažek; 5/5), 21:39 Tomek (Blažek, Záhejský; 5/5), 29:59 Blažek (Vrzal, Slavík; 5/5), 37:01 Tomek (Blažek; 5/5), 47:26 Poizl (Wardas, Dyk; 5/4), 49:25 Šilhan (Dyk, Postl; 5/5). Rozhodčí: Němec – Rubáš, Dědek. Diváci: 47. Vyloučení: 6:5. Využití: 1:1. Střely na branku: 29:40. Průběh utkání: 0:3, 1:3, 1:7, 3:7.
Rozhodčí: Němec – Rubáš, Dědek
vyloučení6:5
využití1:1
oslabení0:0
střely na branku0:0
zblokované střely0:0
hity0:0
vhazování0:0
diváci47
HC Slavia Praha: Poletín – Lorenz, Skyba, Oh, Hess, Marek, Pšenička – Matějovský, Šámal, Huk, Hörnig, Švancar, Kucharčík, Holejšovský, Tittl, Egart.
HC Energie Karlovy Vary: Oršulák – Bednář, Dyk, Kůrka, Postl, Vrzal – Wardas, Šilhan, Poizl, Slavík, Kyncl, Záhejský, Habla, Tomek, Blažek.

Komentář k utkání

Branku dorostu tentokrát hájil Michal Oršulák a už v prvních sekundách před ním bylo velmi živo. Energetici první útočnou akci Slavie vyřešili za cenu nedovoleného bránění. Oslabení energetiků přešlo do početní výhody, ale i přesto musel zasahovat Michal Oršulák, na kterého to zkoušel Matouš Jan Kucharčík. V čase 4:44 pálil v početní výhodě Tomáš Vrzal jeho střela, ale přes Františka Poletína neprošla. Pro Tomáše byl tento duel speciální, protože poprvé nastoupil proti svým bývalým spoluhráčům. Početní výhodu zkoušel několikrát využít také Vlastimil Blažek.

Nedáš, dostaneš. Tak toto nepsané pravidlo zafungovalo v sedmé minutě. Nejprve David Huk svou akci jeden na jednoho zakončil dělovkou, která proletěla těsně nad brankou a puk skončil u tyčky, odkud ho Michal Oršulák raději poslal k mantinelu. Tam ho sebral Pavel Kůrka a ještě v kruhu ho předal Šimonovi Šilhanovi a ten narýsoval dlouhou přihrávku na Davida Poizla, který v rychlosti našel střelou z úhlu mezeru mezi Poletínem a tyčkou. V následujících minutách energetici museli bránit další oslabení a Michal Oršulák se ve své brance rozhodně nenudil. Opět měl na něj mimo jiné spadeno David Huk. Další branka padla ve dvanácté minutě a opět jásali karlovarští mladíci. Parádní kombinaci odstartoval Petr Tomek přihrávkou z mezikruží na spodní hranici kruhu na Kryštofa Dyka a ten se jenom pootočil a poslal puk na Víta Záhejského, který stál před odkrytou částí branky - 0:2.

V osmnácté minutě se ke karlovarské brance prohnal opět David Huk, ale přes Oršulákovy betony puk neprošel. Odražený puk do branky nedostal ani Viktor Šámal. Poté co se v úvodu druhé třetiny dopustili energetici zakázaného uvolnění pálil hned po vhazování Viktor Šámal. Michal Oršulák však byl připraven. Ve dvacáté druhé minutě nejprve Viktor Šámal zkusil nahození od modré a i s tím si karlovarský gólman poradil a puk přihrál Kryštofovi Dykovi. Ten ho přes mantinel poslal za brankou na druhou stranu, kde si ho vyzvedl Ondřej Bednář a v kruhu ho předal Petrovi Tomkovi. Ten si cestou k brance dal puk do úschovy k Vlastimilovi Blažkovi, který mu puk před brankou vrátil a Petr Tomek střelou z mezikruží navýšil skóre na 0:3.

Krátce poté šli energetici znovu do čtyř. Tentokrát dost nebezpečně zahrozil Petr Hörnig, který nejprve podepsal Oršulákovi beton a druhou střelou rozdrnčel tyčku u jeho branky. O čisté konto Michal Oršulák přišel ve dvacáté šesté minutě díky střele Josefa Holejšovského - 1:3. Zhruba minutu na to hledal marně Vojtěch Švancar skulinku v Oršulákových betonech. Ve chvíli, kdy bylo oznámeno, že Slavii skončilo oslabení Tomáš Lorenz přišpendlil Tomáše Vrzala k mantinelu. Karlovarský obránce však stihl puk poslat na Lukáše Slavíka, který přihrávkou zpoza branky našel v mezikruží nehlídaného Vlastimila Blažka - 1:4.

Po polovině třetiny musel útočné choutky Artura Matějovského nejprve krotit Jakub Habla a chvíli po něm i Pavel Kůrka. Ke konci další početní výhody pálil v čase 36:06 od modré Kryštof Dyk. Puk se po jeho střele odrazil do kruhu přesně na hůl Lukáše Slavíka a po dalším odrazu se puk snažil do branky procpat Tomáš Vrzal. Během svých zákroků přišel František Poletín o hůl a tak mu vypomohli jeho spoluhráči a společně závar před svou brankou zvládli.

Vzápětí se do pásma prohnal Artur Matějovský a z úhlu zkusil nachytat Michala Oršuláka, ale ten měl opět betony na správném místě. Otočení hry poslalo do brejku Vlastimila Blažka. František Poletín si proti němu vyjel téměř až nad kruhy a zastavil ho. Puk se však odrazil od jeho betonu k Petrovi Tomkovi, který jel svému parťákovi v zádech a ten ho mezi Poletínovými betony z mezikruží poslal do opuštěné branky. Na poslední chvíli se do ní sice postavil obránce Max Pšenička, ale puk mu prošel mezi nohama - 1:5.

Šestý gól energetici vstřelili ve čtyřicáté sedmé minutě, když využili početní výhodu. Vyhozený puk podržel za svou brankou Michal Oršulák a předal ho Kryštofovi Dykovi, od něhož si ho převzal Viktor Wardas, který se jako vítr prohnal až k brance a kousek od bližší tyčky nahrál Davidovi Poizlovi před odkrytou část branky - 1:6. Ve čtyřicáté osmé minutě čelil Michal Oršulák akci Viktora Šámala a Davida Huka, ale za pomoci lapačky si poradil. V polovině poslední části projel Vlastimil Blažek s pukem na holi do pásma, tam byl odstaven Davidem Markem.

Puk skončil na holi nejspíše Davida Poizla, který ho poslal na modrou Danielu Postlovi od něhož puk putoval ke Kryštofovi Dykovi, který ho dělovkou od modré poslal za Poletínova záda. Střelu před brankou nejspíše tečoval Šimon Šilhan - 1:7. Šanci na osmý gól zmařil František Poletín necelých pět minut před koncem svou lapačkou Petrovi Tomkovi. V čase 58:21 si v početní výhodě pro svůj gól došel Artur Matějovský. Posledním střelcem duelu mezi Slavií a Energií byl Max Pšenička, který třetí gól Slavie vstřelil tři sekundy před závěrečnou sirénou. Energetikům bodový zisk vynesl celkové vítězství v nadstavbové části.