HC Energie Karlovy Vary

Junioři dotáhli dvougólové manko a Tygry zkrotili v prodloužení


Ani pár dnů před Vánoci naši junioři nezahálejí a dál bojují o umístění v nadstavbě. K prvnímu duelu tohoto týdne vyrazili do Liberce. Skóre utkání otevřeli liberečtí junioři v úvodu druhé třetiny, ale vzápětí bylo díky Vítu Záhejskému srovnáno. Než se však oba týmy rozešly do kabin, svítilo na tabuli skóre 3:1 díky dvěma trefám exenergetika Radima Handla. Karlovarští mladíci však nesložili zbraně a třetí třetina patřila jim. Nejprve náskok Tygrů snížil Vojtěch Čihař. Nastavený čas si vyžádal Matyáš Váňa. Prodloužení skončilo v čase 60:25, kdy bonusový bod Energii vystřelil David Varvařovský.
DHL Extraliga juniorů, 6. kolo, st 20.12.2023, Liberec, Svijanská aréna
Bílí Tygři Liberec
HC Energie Karlovy Vary
3:4p
0:0, 3:1, 0:2 – 0:1
Branky a nahrávky: 21:18 Jansa (Hois, Handl; 5/5), 24:19 Handl (Jenčovský, Janata; 5/5), 37:23 Handl (Jenčovský, Janata; 5/5) – 22:39 Záhejský (Čihař; 5/5), 45:36 Čihař (Varvařovský, Záhejský; 5/5), 56:35 M. Váňa (Adámek, Varvařovský; 5/5), 60:25 Varvařovský (Dorot; 3/3). Rozhodčí: Horák, Domský – Hradil, Juránek. Diváci: 66. Vyloučení: 3:2. Bez využití. Střely na branku: 37:33. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 3:1, 3:4.
Rozhodčí: Horák, Domský – Hradil, Juránek
vyloučení2:3
využití0:0
oslabení0:0
střely na branku0:0
zblokované střely0:0
hity0:0
vhazování0:0
diváci66
Bílí Tygři Liberec: Hambálek – Král, Jarabko, Pilíšek, Průšek, Rybář, Meisel, Pérez, Hladík – Handl, Pekař, Hrabčák, Vološín, Jenčovský, Prokůpek, Jansa, Janata, Kofroň, Křížek, Hois.
HC Energie Karlovy Vary: Ebenstreit – Krajčík, Pelikán, Dyk, Beran, Holejšovský, Dorot – Novotný, Galnor, Pastor, Čihař, V. Váňa, Vojáček, Steklý, Záhejský, Varvařovský, Šilhan, M. Váňa, Adámek.

Komentář k utkání

Nejblíže k otevření skóre byli v páté minutě energetici, ale akce Tobiáše Pastora a Vojtěcha Čihaře o fous nevyšla. V té samé minutě pálil Filip Krajčík, ale Vojtěch Hambálek jeho střelu vykopl. Po několika dalších šancích na obou stranách, kdy puk létal spíše kolem obou klecí, musel liberecký gólman provětrat svou lapačku, když si na něj opět vyšlápl Filip Krajčík. Před polovinou třetiny si sice pěknou, ale nepřesnou střelu připsal Mikuláš Jenčovský. Liberečtí se následně utábořili před karlovarskou brankou. Větší šanci ke skórování měl Adam Král. Souboj dvou Adamů však vyhrál ten v brance Energie.

Pod tlak se energetici dostali v šestnácté minutě, kdy zůstali na ledě ve čtyřech, ale díky blokům bránících hráčů a Adamovi Ebenstreitovi horké chvilky ustáli a Pavel Průšek a Mikuláš Jenčovský odešli s prázdnou. Ke konci třetiny si početní výhodu zahráli také energetici poté, co se jeden z Tygrů snažil sprškou sněhu zchladit karlovarského gólmana. První gól utkání padl v úvodu druhé třetiny po střele Samuela Jansy z mezikruží. Vedení Tygrům vydrželo osmdesát jedna sekund. Pak přišla akce Vojtěcha Čihaře, který se hnal k brance, ale kousek před ní se na něho pověsil jeden z domácích, který se mu snažil puk vypíchnout. Ten nakonec skončil na holi Víta Záhejského, který ho z mezikruží švihem poslal do odkryté části branky - 1:1.

Šanci otočit skóre na svou stranu překazili Petrovi Holejšovskému bránící hráči a chvíli poté v Hambálkově lapačce skončila naděje Davida Varvařovského. Vedení nakonec libereckým mladíkům vrátil ve dvacáté páté minutě Radim Handl dělovkou z hranice kruhu - 2:1. Snahy Vojtěcha Váni o propasírování puku do branky liberecký gólman ustál. Velkou šanci měl Petr Holejšovský, který chytře využil clonu před libereckou brankou, ale Vojtěch Hambálek nakonec přece jenom jeho střelu zvládl zlikvidovat. Energetici díky svým šancím pomalu stahovali smyčku kolem liberecké branky, ale přes pozorného Hambálka puk nedostali.

Po akci následuje reakce. Názorná ukázka tohoto pravidla proběhla ve třicáté šesté minutě. Nejprve v pásmu Energie pálil Radim Handl, puk však karlovarskou branku minul a tak se ho ujal Vít Záhejský, který vyrazil do brejku. Svůj nájezd chtěl zakončit pod Hambálkovy betony, ale padla závora v podobě betonu a liberecká branka se zavřela. Z gólu se nakonec radovali domácí. Nejprve u bližší tyčky pálil nepokrytý Mikuláš Jenčovský. Puk se odrazil nejspíše od betonů ke druhé tyčce, kde před odkrytou brankou stál Radim Handl, který do ní puk okamžitě zametl i přes tygří skok Adama Ebenstreita - 3:1.

Přes snahu obou týmů padl další gól až ve čtyřicáté šesté minutě. Po vhazování získal u mantinelu puk Vít Záhejský a předal ho Vojtěchovi Čihařovi, který společně s Davidem Varvařovským vyrazil k liberecké brance. Přečíslení dva na jednoho proměnil Vojtěch Čihař střelou do odkryté části branky. Tu Vojtěch Hambálek uvolnil, když se přesunul proti dojíždějícímu Davidovi Varvařovskému. Ten však těsně před brankou předal puk svému spoluhráči a liberecký gólman už nestihl zareagovat.

S ubývajícím časem se na obou stranách stupňovala honba za gólem. Úspěšnější v ní byli energetici. V padesáté sedmé minutě vybojoval David Varvařovský puk u mantinelu a poslal ho Matyášovi Adámkovi. Ten pálil z pravého kruhu ke vzdálenější tyčce. Puk se odrazil od betonů a skončil u Matyáše Váňi, který se nenechal pobízet a poslal ho do odkryté části branky - 3:3.

Do konce třetiny stihl Adam Ebenstreit spálit několikátou šanci Radima Handla na hattrick. Další gól pak liberecký gólman nepovolil Matyáši Váňovi. Do konce zápasu žádný ze střelců neuspěl a tak přišlo na řadu prodloužení. To trvalo pouhých dvacet pět sekund. V rohu u liberecké branky Ondřej Dorot získal puk a předal ho Davidovi Varvařovskému. Ten s ním prokličkoval do pozice nad kruhy a nenápadnou střelou ho poslal přes bránící hráče mezi Hambálkovými betony do branky a vystřelil tak Energii bonusový bod.

Ohlasy trenérů

Valdemar Jiruš (Bílí Tygři Liberec):

Když to vezmu od začátku, měli jsme asi nejhorší první třetinu v sezóně. Proti Varům se nám vůbec nic nesešlo. Kluci byli nějací zakřiknutí a výkon se mi vůbec nelíbil. Jak někdy do kabiny posílám pochvalu, tak tentokrát to je velká kritika. Vůbec jsme se nedrželi naší hry a myslím si, že závěr zápasu je toho důkazem.