HC Energie Karlovy Vary

Junioři porazili Spartu a zajistili si postup do čtvrtfinále!

Energetici s výhrou nad Spartou mohli zajistit přímý postup do čtvrtfinále Extraligy Juniorů. David Šilhan rozradostnil karlovarskou střídačku jako první. Za čtyři minuty již bylo srovnáno, když využil zaváhání karlovarské obrany Petr Hauser. Ve druhé třetině vrátil Energii vedení Matěj Zeman. Sparta dokázala srovnat skóre necelé dvě minuty před koncem druhé třetiny zásluhou Ondřeje Hrabíka. Třetí třetina byla opatrná z obou stran, a tak muselo rozhodnout prodloužení. V něm uspěli hráči Energie a to konkrétně David Varvařovský, který se krásně uvolnil a překonal Kalistu.
DHL Extraliga juniorů, 26. kolo, po 26.2.2024, Karlovy Vary, KV Arena
HC Energie Karlovy Vary
HC Sparta Praha
3:2p
1:1, 1:1, 0:0 – 1:0
Branky a nahrávky: 10:56 Šilhan (5/5), 30:57 Zeman (Steklý; 5/5), 64:12 Varvařovský (3/3) – 14:22 Hauser (Hrabík, Daníček; 5/5), 38:43 Hrabík (Hauser, Fábry; 5/4). Rozhodčí: Petružálek, Zubzanda – Belko, Baxa. Diváci: 101. Vyloučení: 3:6. Využití: 0:1. Střely na branku: 37:37. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 2:1, 2:2, 3:2.
Rozhodčí: Petružálek, Zubzanda – Belko, Baxa
vyloučení3:6
využití0:1
oslabení0:0
střely na branku0:0
zblokované střely0:0
hity0:0
vhazování0:0
diváci101
HC Energie Karlovy Vary: Oršulák – Zolnaj, Bulka, Postl, Beran, Vogel, Pelikán, Dorot – Šilhan, Galnor, Pastor, Šlechta, Šmajda, Zeman, Steklý, Varvařovský, Novotný, Váňa, Adámek, Vojáček.
HC Sparta Praha: Kalista – Culek, Höll, Červenka, Samson, David, Mack, D. Pavlák – Hauser, Hrabík, Odehnal, Bareš, S. Pavlák, Krupička, Fábry, Senčák, Poláček, Daníček, Hamršmíd, Holeček.

Komentář k utkání

O úvodní tlak se postarali hokejisté Sparty a to konkrétně Petr Poláček, který zůstal zcela osamocený před domácím brankařem, nezamířil však přesně. Poprvé zahrozili také energetici a to ve čtvrté minutě, kdy karlovarští útoční nahazovali kotouče na branku Kalisty. Více nebezpečnou šanci měl až Jakub Galnor, který byl tváři v tvář Kalistovi, ale na poslední chvíli dokázal střelu zblokovat Oliver Samson. V čase 10:56 se Energie radovala jako první. David Šilhan objel hostující branku a z backhandu zasunul kotouč za Kalistova záda - 1:0. Sparťané vyrovnali v čase 14:22, kdy chybu v karlovarské rozehrávce využil Petr Hauser - 1:1. Energii mohl poslat zpět do vedení Kryštof Bulka, orazítkoval pouze horní tyč. Dále se už nic důležitého nestalo a stav byl tak po dvaceti minutách vyrovnaný 1:1.

Hned z kraje druhé dvacetiminutovky mohl hokejistům Energie vrátit vedení Matyáš Váňa, který z blízka přestřelil branku. I na druhé straně mohl zařídit vedení svému týmu Petr Hauser, který se vrátil z trestné lavice a ujížděl sám na Oršuláka, ale neuspěl. V čase 30:57 šli energetici přesto do vedení. Vojtěch Steklý našel před brankou Matěje Zemana, který nadvakrát prostřelil Kalistu - 2:1. Ve druhé třetině se hodně faulovalo a hra byla značně rozkouskovaná. Tři minuty před koncem druhé třetiny se provinil proti pravidlům Tobiáš Pastor a Sparta měla k dispozici přesilovou hru. Tu také využila, Petr Hauser našel křižnou přihrávkou Ondřeje Hrabíka, který prostřelil přesouvajícího se Oršuláka - 2:2.

Třetí třetina nenabídla moc nebezpečných šancí a oba týmy hrály na jistotu. Kryštof Bulka vystřelil z backhandu, rozvlnil však pouze boční síť. Mikuláš Odehnal vystřelil, jeho střela však neměla dostatečné parametry na to, aby ohrozila domácího brankaře. Největší šanci třetí třetiny měl Petr Poláček, který se proháčkoval mezi dvěma obránci a dostal se až k zakončení, pozorný Oršulák dokázal zakročit. Hned na druhé straně Jakub Vogel ujížděl s Matějem Zemanem v přečíslení dva na jednoho, druhý zmiňovaný zakončoval a Kalista předvedl skvělý zákrok betonem. Nic dalšího už třetí třetina nepřinesla a rozhodnout tak muselo prodloužení. V něm byli úspěšnější hokejisté Energie a to konkrétně David Varvařovský, který se krásně uvolnil a zakončil nad lapačku Kalisty - 3:2.

Ohlasy trenérů

Pavel Arnošt (HC Energie Karlovy Vary): Samozřejmě jsme rádi za vítězství, protože každé vítězství proti tak kvalitnímu soupeři je známka kvality našeho týmu. Trochu jsme měli jinou sestavu oproti předchozím dnům. Myslím si, že to bylo znát, ale byla znát i ta kvalita soupeře. Hráli organizovaně a měli vysokou kvalitu, mají ten tým malinko starší než my, proto mají takovou sílu, ale právě proto si ceníme toho vítězství. Byla tam i skvělá podpora od našeho brankaře.

Tomáš Netík (HC Sparta Praha): Urputný zápas z obou stran, nebyli jsme tak důrazný, jak jsme měli být, abychom ten zápas zvládli, myslím, že to dopadlo zaslouženě, dnes Vary byly o chlup lepší.