HC Energie Karlovy Vary

Šlágr kola pro Energii! Junioři v Chebu porazili Spartu

Poslední zápas před reprezentační pauzou karlovarští junioři odehráli na Zimním stadionu v Chebu, kde přivítali tým Sparty Praha. Přímý souboj o třetí místo přinesl parádní hokejovou podívanou. Skóre otevřel v první třetině Petr Vojáček. Poměrně vyrovnaný duel se zlomil ve třetí třetině, kdy energetici skórovali třikrát. Nejprve pálil Matyáš Beran. Poslední dva góly padly během deseti sekund a podepsali se pod ně Jakub Galnor a David Varvařovský. Energie díky zisku tří bodů poskočila na třetí místo tabulky. Petr Vojáček a Matyáš Beran si navíc v tomto utkání připsali premiérový gól v juniorce Energie.
DHL Extraliga juniorů, 22. kolo, so 4.11.2023, Cheb, Zimní stadion města Cheb
HC Energie Karlovy Vary
HC Sparta Praha
4:1
1:0, 0:1, 3:0
Branky a nahrávky: 11:12 Vojáček (Beran; 5/5), 40:59 Beran (Varvařovský, Galnor; 4/5), 58:47 Galnor (Pastor, Anton; 5/5), 58:57 Varvařovský (5/5) – 38:57 Samson (Bartoň, Fábry; 5/5). Rozhodčí: Glanc, Pastier – Belko, Baxa. Diváci: 250. Vyloučení: 5:6. Bez využití. V oslabení: 1:0. Střely na branku: 39:38. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 4:1.
Rozhodčí: Glanc, Pastier – Belko, Baxa
vyloučení5:6
využití0:0
oslabení1:0
střely na branku0:0
zblokované střely0:0
hity0:0
vhazování0:0
diváci250
HC Energie Karlovy Vary: Ebenstreit – Anton, Zolnaj, Holejšovský, Postl, Beran, Vogel, Cipko – Novotný, Galnor, Pastor, Šlechta, V. Váňa, Vojáček, Rybár, Steklý, Varvařovský, Šilhan, M. Váňa.
HC Sparta Praha: Vedral – Culek, Bartoň, Červenka, Samson, Mack, David – Odehnal, Hrabík, Žmola, Hrubý, Bareš, Krupička, Fábry, Poláček, Daníček, Hamršmíd, Holeček, Novák.

Komentář k utkání

Stejně jako předchozí vzájemné duely, tak i tento měl grády už od prvních minut, kdy musel do akce Adam Ebenstreit. Vzhledem k tomu, že se oba týmy střídaly v držení kotouče, tak se brzy rozehřál i Šimon Vedral. Skóre mohl ve čtvrté minutě otevřít Marek Daníček, který však tváří v tvář Adamovi Ebenstreitovi poslal kotouč pouze na jeho beton. Na betonu Šimona Vedrala skončila i šance energetiků. Do poloviny třetiny zvládli energetici ubránit dvě oslabení. Závaru před karlovarskou brankou chtěl využít Jakub Žmola, ale kotouč po jeho střele skončil na mantinelu za brankou.

Z prvního gólu se nakonec radovali karlovarští mladíci, když dvěma hostujícím hráčům vyfoukl kotouč Matyáš Beran a poslal ho na střed hřiště. Tam si ho převzal Petr Vojáček, který se okamžitě otočil a hnal se k brance. Svůj únik zakončil parádním švihem, který kotouč poslal za Vedralova záda. Pro Petra šlo o první gól v karlovarské juniorce. V čase 14:51 to vypadalo, že se Spartě podařilo využít početní výhodu a srovnat skóre. Jenomže rozhodčí gól neuznali kvůli postavení útočícího hráče v brankovišti. Oba týmy se ve zbývajícím čase střídaly v dobývání soupeřovy branky, ale gólmani byli ve střehu a tak třetina skončila za stavu 1:0.

Ve dvacáté čtvrté minutě se Jakubovi Galnorovi do cesty postavil Vedralův beton a kotouč tak po odrazu skončil až na mantinelu. Přesně minutu na to pálil Ondřej Hrabík, ale do jeho střely vložil hůl jeden z energetiků a získal tak kotouč pro svůj tým. Z tlaku energetiků vyšla i střela Petra Holejšovského, která přinesla pouze přerušení hry po zákroku Šimona Vedrala, který svůj tým hodně během tlaku energetiků podržel. Přesilovková kombinace Sparty po polovině třetiny skončila dělovkou Ondřeje Hrabíka, který se rozmáchl na modré, ale branku minul.

Horko bylo energetikům ve třicáté šesté minutě, kdy jim upláchl Jan Krupička. Sparťanského útočníka domácí dostihli kousek od branky a tak jeho zakončení nevyšlo ideálně. I přesto měl Adam Ebenstreit plné ruce práce s tím, aby poskakující kotouč zkrotil a zabránil dorážkám. Zraněním odnesl zblokování střely jednoho z energetiků Jan Hamršmíd. S ubývajícím časem to na ledě začínalo poměrně často jiskřit a po zákrocích gólmanů docházelo k menším strkanicím a přituhovalo i v osobních soubojích. Při dalším otočení hry uspěl se svou střelou v čase 38:57 Oliver Samson, který srovnal skóre.

V první minutě třetí třetiny šli sparťanští hráči do čtyř a jejich oslabení trvalo pouhých třicet dva sekund než se prosadilo přesilovkové komando ve složení Jakub Galnor, David Varvařovský a Matyáš Beran. Pro Matyáše šlo rovněž o premiérový gól v juniorce. Po inkasované brance Sparťané svým hostitelům hodně zatápěli. Do šance se dostal Andrej Fábry, jehož úprk skončil po zásahu bránících hráčů až u mantinelu. Obrana Energie znemožnila i přesné zakončení Jakubovi Žmolovi a tak kotouč skončil bez větších problémů pod lapačkou Adama Ebenstreita. Karlovarský gólman v tomto utkání opět čaroval a tím dodával jistotu svým spoluhráčům. Po akci Tobiáše Pastora a Jakuba Galnora našel Šimon Vedral kotouč ve své výstroji.

V čase 45:18 dostali energetici k dispozici čtyřminutovou početní výhodu, když zásah vysokou holí schytal David Varvařovský, který odešel do šaten. Sparťané se bránili velice obětavě a šance, které prošly přes bránící hráče zlikvidoval Šimon Vedral. Jak se krátil čas, tak se zvyšovala aktivita obou týmů a gólmani museli být neustále ve střehu, protože hra se mezi pásmy přelévala v neuvěřitelném sledu. Jedno takové otočení hry přineslo akci, kdy Jakub Anton nahrál Tobiáši Pastorovi, který mezi dvěma soupeři stihl z kruhu vypálit na branku. Kotouč se odrazil od gólmana k tyčce, kde nezaváhal Jakub Galnor, který ho pohotově zametl do branky a rozburácel hlediště - 3:1.

Ještě větší jásot mezi fanoušky vypukl po deseti sekundách, kdy David Varvařovský, který se vrátil s ovázanou hlavou do hry, obral ve středním pásmu dva Sparťany o kotouč a svou spanilou jízdu zakončil krásnou střelou z kruhu do vzdálenějšího rohu branky. Na světelné tabuli svítil čas 58:57 a skóre 4:1.

Necelou půl minutu před koncem utkání se už z hlediště ozýval pokřik Hoši děkujem! Karlovarští mladíci si tak mohli užít parádní děkovačku před fanoušky nejen z Chebu. Ti jim celý zápas vytvářeli skvělou atmosféru a tak poslední utkání se Spartou v základní části soutěže mělo náboj nejen na ledě, ale i v hledišti. Zisk tří bodů energetiky posunul na třetí místo v tabulce a na druhou Mladou Boleslav ztrácejí dva body. Boj o další body budou naši mladíci svádět znovu po reprezentační pauze.

Ohlasy trenérů

Pavel Arnošt (HC Energie Karlovy Vary):

Utkáním v Chebu jsme chtěli podpořit propagaci mládežnického hokeje v Karlovarském kraji, takže jsme rádi, že se nám to povedlo. Utkání jsme do vítězného konce dotáhli kvalitním týmovým výkonem, který byl podpořený velmi dobrým výkonem brankáře.

Tomáš Netík (HC Sparta Praha):

Byl to vyrovnaný zápas. Každý víme o co hrajeme teď v tabulce. Je to tam o kousek na sobě, takže takový poctivý zápas z obou stran. Bohužel nám tam neuznali branku na 1:1. To mohl být zlom pro nás. Pak dali na 2:1 a my už jsme to bohužel nedohonili a Vary si to vítězství asi zaslouženě vzali.

Fotogalerie