HC Energie Karlovy Vary

Parádní výkon juniorů na Oceláře nestačil. Semifinále rozhodne pátý duel v Třinci

Ani juniorům nepřineslo datum 4.4. štěstí a i přes parádní výkon, hlavně v prvních dvou třetinách, podlehli Ocelářům i podruhé v řadě. Ti tak semifinálovou sérii srovnali a vrátili ji zpět do Třince, kde se v sobotu 6. dubna odehraje rozhodující pátý duel. Jediným střelcem Energie byl tentokrát Matěj Novotný. Nic však není ztraceno a postup do finále mají naši mladíci stále ve svých rukou.
DHL Extraliga juniorů, SF4, čt 4.4.2024, Karlovy Vary, KV Arena, tréninková plocha
Karlovy Vary
Oceláři Třinec
1:3
0:0, 0:0, 1:3
Branky a nahrávky: 59:24 Novotný (5/5) – 41:19 Gerych (Spěváček, Holinka; 5/5), 44:56 Holinka (Šilar, Kozlík; 5/3), 56:02 Haas (Ramik, Cedzo; 5/5). Rozhodčí: Sýkora, Zeliska – Klouček, Pěkný. Diváci: 235. Vyloučení: 5:4. Využití: 0:1. Střely na branku: 34:30. Průběh utkání: 0:3, 1:3.
Rozhodčí: Sýkora, Zeliska – Klouček, Pěkný
vyloučení5:4
využití0:1
oslabení0:0
střely na branku0:0
zblokované střely0:0
hity0:0
vhazování0:0
diváci235
Karlovy Vary: Ebenstreit – Anton, Zolnaj, Bulka, Postl, Beran, Vogel, Dorot – Novotný, Galnor, V. Váňa, Šlechta, Čihař, Šmajda, Zeman, Steklý, Záhejský, Varvařovský, M. Váňa, Adámek.
Oceláři Třinec: Král – Horváth, Ošmera, Kurbaka, Mrtka, Volas, Blaha, Andrle – Spěváček, Gerych, Mikula, Kozlík, Šilar, Ramik, Cedzo, Bartoš, Haas, Pánek, Holinka.

Komentář k utkání

Do čtvrtého semifinálového duelu s třineckými Oceláři naši junioři vstoupili výborně. Adam Ebenstreit sice muse už v první minutě krotit střelu Oskara Haase, ale následně se slova ujali energetici. Matyáš Adámek si díky dobrému napadání přivlastnil puk a hned prověřil Jakuba Krále, ten měl však lapačku na správném místě. Do úniku se krátce na to dostal Vojtěch Čihař, ale nakonec zakončoval pod tlakem a tak puk proletěl nad třineckou brankou. Další tlak svých hostitelů pak třinečtí mladíci ustáli a nahození zkusil Martin Pánek. Na Králově betonu skončila vzápětí šance Ondřeje Dorota. Kolem poloviny třetiny se do akce dostal i Adam Ebenstreit, ale i on si dokázal poradit. U Jakuba Krále na oplátku skončila akce Ondřeje Dorota a Vojtěcha Steklého. Tlak energetiků zchladilo oslabení. V němž Oskar Haas nevyzrál na karlovarského gólmana, když zakončoval první nebezpečnější přesilovkovou kombinaci.

Jakmile se síly na ledě vyrovnaly, zaměstnal třineckého gólmana svou střelou po ledě Robert Šlechta. Energetici v první třetině po ledě jenom létali a svým výborným výkonem dělali těžkou hlavu bránícím hráčům a Jakubovi Královi, ale puk přes všechnu snahu přes ně nedostali a tak se do šaten odcházelo za stavu 0:0. Obraz hry ve druhé třetině kopíroval tu první. Energetici opět předváděli soustředěný a týmový výkon, jenomže na třineckou branku stále bušili marně. Několikrát se tréninkovou halou nesly povzdechy fanoušků, když puk ani po parádních akcích cestu do třinecké branky nenašel. Jen těsně puk do branky nenapasoval Matěj Zeman, jehož dělovka orazítkovala zadní mantinel. Hned vzápětí útočnou štafetu převzal Matěj Novotný, jenomže i s jeho střelou si třinecký gólman poradil.

Po nahození Petra Andrleho se ohlédl Adam Ebenstreit. Oklikou to na Jakuba Krále zkoušel Vít Záhejský, který se ho párkrát snažil obelstít střelou z úhlu. Střídačka Energie zahučela, když střela Jakuba Galnora nakonec poslala puk na nesprávnou stranu branky. Vítr z plachet energetikům na chvilku ubral Radim Mrtka, díky němuž se o útočného pásma vypravili Oceláři. Adama Ebenstreita svými střelami rozehřál Viktors Kurbaka, který to na karlovarského gólmana vyzkoušel hned dvakrát. V polovině třetiny nepřesná přihrávka zhatila šanci Víta Záhejského a Samuela Šmajdy na otevření skóre. Asi nejblíže gólu byli energetici po polovině utkání, kdy v početní výhodě pálil Vít Záhejský, po jehož střele drnčelo břevno třinecké branky.

Tlak Energetiků byl stále velmi nepříjemný a karlovarští střelci zkoušeli dostat puk do branky z každé pozice. Jako Samuel Šmajda, po jehož střele z úhlu puk skončil mimo tři tyče a mezeru u tyčky si Jakub Král pokryl před střelou Matěje Zemana. V závěru třetiny skončila střela Jakuba Vogla na hradbě před brankou a skóre se nepodařilo otevřít ani Ocelářům.

To však platilo pouze do času 41:19, kdy Robin Gerych po nenápadné akci oblafnul tváří v tvář Adama Ebenstreita. Inkasovaný gól působil na energetiky jako studená sprcha. Brzy se však vzchopili a vyrazili znovu do boje. Konstrukce jejich branky pak energetiky zachránila po střele Miroslava Holinky. Po jednom zákroku vypadla ze své pozice branka Energie a Adam Ebenstreit byl potrestán za hraní puku mimo lichoběžník a muselo se čekat na upevnění branky. Po necelé půl minutě přišla pro energetiky rána v podobě dalšího vyloučení a tak se rázem ocitli na ledě ve třech. Stejně jako v předchozím zápase se statečně bránili. Jenomže nakonec uspěl Miroslav Holinka - 0:2.

Jakmile byli energetici v plném počtu zkoušeli stáhnout své manko, ale i tentokrát jejich snahy nebyly úspěšné a navíc Oceláři se po dvou gólech dostali na koně a trávili více času v útočném pásmu a tak se energetici spíš museli bránit. Pobyt v útočném pásmu přinesl Ocelářům ovoce v čase 56:02, kdy puk do branky dostal Oskar Haas - 0:3. Naděje na ukončení série na domácím ledě se energetikům začala pomalu vzdalovat. I přesto naši mladíci nesložili zbraně a stale pokračovali v útočných akcích, díky nimž se v čase 59:23 radovali z gólu poté co třineckého gólmana prostřelil Matěj Novotný. Jenomže na další změnu stavu už energetici neměli čas a tak se z výhry opět radovali Oceláři, kteří srovnali sérii a nejen že si vynutili pátý duel, ale zároveň sérii vrátili do Třince.

Ohlasy trenérů

Pavel Arnošt (HC Energie Karlovy Vary):

Myslím si, že utkání mělo velmi dobrou kvalitu. Chtěli jsme zápas samozřejmě dotáhnout do vítězného konce, včetně té celé série. Podle mého názoru jsme první dvě třetiny utkání jasně dominovali. Bohužel jsme nebyli schopni proměnit naše vyložené šance. Naší chybou jsme na začátku třetí třetiny pustili soupeře do vedení a myslím si, že to bylo rozhodující v tom utkání. Soupeř si pak svou kvalitní defenzivou, koncentrací a zkušeností starších hráčů zápas pohlídal a dotáhl do vítězného konce. Tím pádem se série dostala do stavu 2:2. Co víc si nyní můžeme přát, než hrát takové utkání. Budeme se na to těšit a připravovat, abychom ten zápas zvládli. Je to prostě jedno utkání, které rozhodne o postupu do finále.