HC Energie Karlovy Vary

Podkrušnohorské derby rozsekl Petr Tomek v čase 59:59

Kdybyste hledali definici pojmu adrenalinový zápas, tak se podívejte na toto utkání. Od první chvíle oba týmy potvrzovaly, že jde nejen o derby, ale i to kdo se udrží na vítězné vlně. Zpočátku se sice hráči obou celků trochu oťukávali, ale od prvního gólu to na ledě lítalo vlastně až do posledních sekund a to doslova. Vítězný gól podkrušnohorského derby totiž padl v čase 59:59 z hole Petra Tomka, který tak zařídil, že si dorost na vítěznou šnůru navázal devátou výhru. Ale není čas na oslavy. V sobotu sedmnáctka míří na jih Čech, a byl to právě dorost týmu Banes Motor České Budějovice, který jim v nájezdech v loňské sezoně vítěznou šňůru jako první přetrhl.
Extraliga dorostu, 9. kolo, čt 3.10.2024, Karlovy Vary, KV Arena, tréninková plocha
HC Energie Karlovy Vary
HC VERVA Litvínov
3:2
1:1, 0:0, 2:1
Branky a nahrávky: 10:38 Slavík (Vaníček, Suchý; 5/5), 46:39 Sedláček (Tomek; 4/5), 59:59 Tomek (Sedláček; 5/5) – 18:45 Rambousek (K. Kváš, Petružálek; 5/5), 44:12 Vondráček (Záruba; 5/5). Rozhodčí: Němec – Baxa, Uhlík. Diváci: 55. Vyloučení: 2:3. Bez využití. V oslabení: 1:0. Střely na branku: 27:24. Průběh utkání: 1:0, 1:2, 3:2.
Rozhodčí: Němec – Baxa, Uhlík
vyloučení2:3
využití0:0
oslabení1:0
střely na branku0:0
zblokované střely0:0
hity0:0
vhazování0:0
diváci55
HC Energie Karlovy Vary: Psohlavec – Horáček, Hájek, Gombár, Bauer, Kůrka, Vrzal – Vaníček, Tomek, Šedivec, Suchý, Švejcar, Sedláček, Jäger, Michalov, Slavík.
HC VERVA Litvínov: Udržal – Kudrna, Babka, Žák, Postl, Bozseník, Müller – Záruba, Vondráček, Klempíř, Butka, M. Kváš, Rambousek, Trefný, K. Kváš, Petružálek.

Komentář k utkání

Jak už bylo řečeno, v úvodu se oba týmy možná trochu oťukávaly, přece jenom v sezoně spolu hrály poprvé. Jak Kryštof Udržal tak i Martin Psohlavec museli párkrát do akce, ale nijak zvlášť je střely jejich soupeřů nevyděsily. Chemici dokázali držet ofenzivní choutky našich mladíků na uzdě tím, že jim byli neustále v patách. Energetikům se povedlo prosadit až před polovinou třetiny. Litvínovští se ve svém pásmu dostali k puku a jeden z nich ho poslal na svého spoluhráče za branku. Tam se okamžitě vydal Josef Suchý, který puk nasměroval před branku na Jonáše Vaníčka, který byl připraven kousek od bližší tyčky. Tu si Kryštof Udržal pokryl a tak Jonáš nahrál Lukáši Slavíkovi, který měl před sebou odkrytou část branky - 1:0.

Oba týmy si nic nedarovaly a jak se hra ve velmi rychlém sledu přelévala mezi pásmy, tak museli být neustále ve střehu oba gólmani, i když v této části hry to byl pouze čajíček oproti tomu co následovalo v dalších dvou třetinách. Možná by se dalo říct, že víc času v litvínovském pásmu trávili energetici, ale jelikož jim neustále dýchal na krk minimálně jeden soupeř, tak neměli prostor na vytvoření pořádné šance, která by dala Kryštofovi Udržalovi zabrat. Jeden z pobytů karlovarských mladíků v pásmu ukončili chemici vyhozením kotouče až za karlovarskou branku. Tam ho dojel Kevin Kváš a nahrál do kruhu Matěji Rambouskovi, který pálil ke vzdálenější tyčce - 1:1.

Druhá třetina byla velmi akční a čas ubíhal jako voda. Přes několik šancí puk ani v jedné z branek neskončil. Velmi pěknou příležitost získat vedení měl po pár sekundách Jan Trefný, který pálil k bližší tyčce, ale tam byli kromě Martina Psohlavce i jeho spoluhráči. Dorážkám zabránil Petr Tomek, který puk vyvezl do bezpečí. Na nudu si rozhodně nemohl stěžovat ani Kryštof Udržal. Tomu se o zábavu v této části postarali například Marko Michalov a Petr Tomek. Nejen fanouškům, ale asi i energetikům zatrnulo v čase 22:16. To od modré čáry střílel Marek Žák. No střílel, bylo to spíše nahození, které před brankou změnilo směr a jen těsně minulo její odkrytou část. V této části zápasu byl více v zápřahu Martin Psohlavec, který však aktivitu litvínovských mladíků krotil, i když chvílemi mu bylo rozhodně pěkně horko.

Ve třetí třetině bylo na ledě ještě živěji než v prostřední části. Jako první v honbě za gólem uspěli chemici. Antonín Vondráček pálil mezi dvěma energetiky z mezikruží. Martin Psohlavec ve stoje puk chytil do lapačky, ale ten mu z ní nějak vypadl. Každopádně skončil na ledě za ním. Martin po něm sice okamžitě skočil, ale ta mrška kulatá se stihla překulit přes brankovou čáru - 1:2. V čase 45:55 šli energetici do čtyř, takže se zdálo, že Litvínovští dostali šanci navýšit své vedení, ale opak byl pravdou.

Karlovarští mladíci se úspěšně bránili a v jednu chvíli puk vybojoval David Sedláček, který ho na červené čáře poslal k mantinelu Petrovi Tomkovi. David pokračoval dál středem k brance a kolem něj se pomalu stahovali čtyři soupeři. Těsně před brankou mu Petr Tomek nahrál zpět, jenomže na první pokus David na přihrávku nedosáhl a navíc Kryštof Udržal si povyjel z branky aby puk poslal svou holí pryč, to se mu nepovedlo a David Sedláček ho kolem něj poslal do branky - 2:2.

Na ledě to následně doslova lítalo a oba týmy se stůj co stůj snažily vstřelit gól. Čím víc ubíhal čas, tím byla jejich snaha urputnější, protože bylo čím dál víc jasné, že ten kdo dá jako první gól, tak utkání nejspíš vyhraje. V čase 57:23 zastavil Martin Psohlavec, skoro bych řekla tutovku Antonína Vondráčka. Ani energetici nezaháleli a starali se Kryštofovi Udržalovi o zábavu. Když do konce zbývalo pár sekund, pálil od modré Lukáš Hájek. Litvínovský gólman puk zakryl a zastavil hru. Vhazovalo se tak po jeho pravici. Na vhazování se postavil David Sedláček a jemu za zády čelem k brance pak stál Petr Tomek. Vhazování vyhrál David a puk skončil na holi Petra Tomka. Ten neudělal žádný zbytečný pohyb, jako když nechcete vyplašit zvíře a jenom maličko přešlápl a pálil. Puk proletěl kolem Udržalovy brusle u vzdálenější tyčky do branky v čase 59:59.

Na ledě vypukla taková euforie, jako by kluci vyhráli minimálně titul a není divu. Protože šlo o zápas, který měl všechno, co má správné derby mít a kluci z obou týmů předváděli výborný hokej. Utkání muselo bavit nejen diváky, ale i je protože do poslední chvíle nebylo jasné, jak dopadne. I když jsem si samozřejmě přála, aby naši kluci vyhráli, tak se přiznám, že s ohledem na to jak hrál tým Litvínova, by tomuto duelu, podle mého názoru, slušel nastavený čas, aby se oba týmy tak nebo tak o body podělily.

Ohlasy trenérů

Tomáš Andrys (HC Energie Karlovy Vary):

Především musíme dát kredit hostujícímu týmu, který k tomuto utkání přistoupil se stoprocentním nasazením a vydržel to celých šedesát minut. Dostal nás do situace, kterou jsme si potřebovali vyzkoušet. Vítězství za tři body je naše po “velké loupeži”, ale není zasloužené a my jsme si toho vědomi. To nás posouvá zase o krůček blíž našemu prvnímu určenému cíli. Byl to super zápas a musíme se připravit hned na další.