HC Energie Karlovy Vary

Varáci, derby je naše! Dorost ovládl západočeské derby a slaví pátou výhru

Podruhé v řadě karlovarský dorost ovládl západočeské derby a protáhl si vítěznou šňůru na pět zápasů a to navíc se čtrnácti hráči v poli. Branku Energie opět hájil Martin Psohlavec, který si připsal dvacet sedm zákroků. Hattrickem a dvěma asistencemi přispěl Vlastimil Blažek. Premiéru v extralize dorostu si v derby odbyl obránce Matěj Bauer. S jedenácti body jsou energetici na druhém místě skupiny a na vedoucí Třinec ztrácí jeden bod, ale mají odehráno o dva zápasy méně.
Extraliga dorostu, 6. kolo, so 13.1.2024, Plzeň, LOGSPEED CZ Aréna
HC Škoda Plzeň
HC Energie Karlovy Vary
3:6
2:3, 0:2, 1:1
Branky a nahrávky: 12:18 Klatovský (Slačík, Kamas; 5/5), 16:21 Pitter (5/5), 52:29 Úbl (Slačík; 5/5) – 01:13 Tomek (Blažek, Kůrka; 5/5), 03:09 Michalov (Blažek, Kůrka; 5/4), 10:48 Habla (Dyk; 4/5), 29:43 Blažek (Tomek, Sedláček; 5/5), 36:51 Blažek (Tomek, Sedláček; 5/5), 59:50 Blažek (5/5). Rozhodčí: Matoušek – Deja, Brtník. Diváci: 49. Vyloučení: 7:3. Využití: 0:1. V oslabení: 0:1. Střely na branku: 30:33. Průběh utkání: 0:3, 2:3, 2:5, 3:5, 3:6.
Rozhodčí: Matoušek – Deja, Brtník
vyloučení3:7
využití0:1
oslabení0:1
střely na branku0:0
zblokované střely0:0
hity0:0
vhazování0:0
diváci49
HC Škoda Plzeň: Poustka – Mašek, Černý, Kamas, Šulan, Reisnecker, Kocek – Chasák, Klatovský, Bělík, Pitter, Slačík, Tománek, Fehér, Maxa, Slováček, Úbl.
HC Energie Karlovy Vary: Psohlavec – Bauer, Čermák, Dyk, Kůrka, Bednář – Wardas, Sedláček, Slavík, Michalov, Šedivec, Kožík, Habla, Tomek, Blažek.

Komentář k utkání

Utkání sice začali v útočném pásmu plzeňští mladíci, ale z gólu se ve druhé minutě radovali energetici. Když v čase 1:13 poslal Pavel Kůrka do přečíslení dva na jednoho Vlastimila Blažka a Petra Tomka, který přesně naservírovaný puk dostal do branky. Ve třetí minutě šli domácí do čtyř a početní výhodu po necelé půl minutě využil Marko Michalov, který tečoval střelu Vlastimila Blažka i u zrodu této kombinace stál Pavel Kůrka. Šanci dostat se na dostřel jedné branky překazil Martin Psohlavec v páté minutě Šimonovi Bělíkovi. Vzápětí se musel mít na pozoru opět Eliáš Poustka, protože karlovarští střelci byli při chuti. Velkou šanci měl Pavel Kůrka, po jehož střele puk ale skončil v Poustkově náruči. Vzápětí šla Energie do čtyř a po pár sekundách dokonce do tří. Nejblíže skórování byl během své dvojnásobné početní výhody Jakub Slováček.

Plzeňští svou početní výhodu nevyužili, ale zato jakmile byli ve čtyřech, udeřili energetici. Kryštof Dyk získal puk a poslal do akce Jakuba Hablu, který svůj únik zakončil střelou do mezírky mezi betony. Po polovině třetiny musel plzeňský gólman opět zasahovat. Vzápětí se hra otočila a Antonín Klatovský snížil náskok Energie. V šestnácté minutě Plzeňský gólman vyrazil střelu Pavla Kůrky. V sedmnácté minutě kontaktní branku z brejku vstřelil Václav Pitter. Tímto gólem sice vzájemná přestřelka v první třetině neskončila, ale puk už ani na jedné straně cestu do branky nenašel.

Také druhou třetinu zahájili hráči Plzně v útočném pásmu, ale srovnávací gól ze svého pobytu nevytěžili. Z gólu se i v této části hry jako první radovali energetici. Tentokrát jejich akci odstartoval David Sedláček od něhož si puk převzal Petr Tomek a gólovou radost přesnou trefou spustil Vlastimil Blažek - 2:4. Střela Kryštofa Dyka skončila na tyčce. Chvíli poté spálil Martin Psohlavec šanci Davidovi Slačíkovi. Plzeňští střelci nedokázali nasměrovat puk mezi tři tyče, buď kvůli nepřesné mušce nebo pozornému gólmanovi Energie. Čas 36:51 a Vlastimil Blažek zakončuje dobře mířenou ranou pod víko kombinaci Petra Tomka a Davida Sedláčka 2:5.

Do třetí třetiny si Plzeňští přenesli početní výhodu, ve které zahrozil Stefan Reisnecker a Adam Fehér, ale přes Martina Psohlavce jejich střely neprošly. Na betony karlovarského gólmana narazil také Matěj Tománek. Krátce na to zvonila tyčka domácí branky po střele Lukáše Slavíka. Stav zápasu na 3:5 upravil v padesáté třetí minutě Matyáš Úbl. V padesáté čtvrté minutě získala Energie trestné střílení, ale Petr Tomek si na Eliáše Poustku nepřišel. Na plzeňském gólmanovi si vylámal zuby po chvíli i Viktor Wardas. Už v čase 57:40 opustil Eliáš Poustka branku a plzeňští hráči zkoušeli upravit skóre v šesti. V napínavém závěru Martin Psohlavec opět svůj tým několikrát podržel. Na první pokus sice energetici v šedesáté minutě prázdnou branku netrefili. Jejich šance ale přišla v čase 59:10, kdy Vlastimil Blažek střelou do prázdné branky uvázal mašli na výhře energetiků v západočeském derby a zkompletoval si hattrick.

Ohlasy trenérů

Michal Straka (HC Škoda Plzeň):

Hrál se výborný hokej, hodně ofenzivní, k vidění bylo plno šancí. Nám bohužel utekl začátek zápas, tam jsme nebyli správně nastavení. Rychle jsme prohrávali 0:3 a vypadalo to s námi hrozivě, ale postupem času jsme se zvedli a první třetinu jsme nakonec prohráli jen 2:3. Ve druhé třetině jsme soupeře tlačili, měli jsme řadu šancí, bohužel Vary nám vždy nějak ujely. Oni jsou v tom hodně šikovní, umí si puk dobře dát, což byla pro nás škoda, že nám opět odskočili. Za mě jsme hráli dvě třetiny dobrý hokej, tlačili jsme, ale výsledek je nakonec takový, jaký je. Zápas si rozebereme, pro nás je to určitě poučení do dalších duelů

Tomáš Andrys (HC Energie Karlovy Vary):

Přesně takové utkání jsme očekávali. Hrál se hodně fyzický, náročný hokej nahoru dolů. Nám se podařilo chytit začátek, poté jsme ale na deset minut přestali hrát, čehož Plzeň okamžitě využila. Ve druhé části se nám povedlo odskočit na rozdíl tří branek a poté jsme si výsledek pohlídali až do konce. Jsme moc rádi za tři body.