HC Energie Karlovy Vary

Energie pomáhá, na pomoc Janu Alinčovi vybrala 70 tisíc korun

Významné finanční pomoci se v těchto dnech dočkal Jan Alinč. Bývalý forvard Karlových Varů, který se po těžkém zranění z inline hokeje potýká s vážnými zdravotními problémy, totiž před pátečním duelem s Kometou obdržel od klubu finanční příspěvek ve výši 70 tisíc korun.

Šek na vybranou částku předal před startem vítězného utkání s Brnem dceři Jana Alinče karlovarský kapitán Václav Skuhravý. Právě ten byl hlavním iniciátorem akce, kterou se snaží svému dlouholetému kamarádovi pomoct. Na pomoc Alinčovi nejprve zorganizoval charitativní sbírku, během níž daroval do internetové aukce svůj originální hraný dres z této sezony, který se vydražil za částku 20.500 Kč. Významnou měrou přispěli někdejšímu reprezentantovi a účastníku olympijských her v Lillehammeru také hráči a realizační tým Energie, kteří mezi sebou vybrali takřka 50 tisíc.

Dnes sedmačtyřicetiletý Alinč se po uzavření bohaté kariéry i nadále aktivně věnoval sportu. Při jedné takové aktivitě bohužel došlo v roce 2019 k velkému neštěstí. Rodák z Loun si chtěl zahrát rekreačně inline hokej, zápas 6. května ale skončil pro hráče, kterého v roce 1992 draftoval Pittsburgh, vážným zraněním. Při hře totiž spadl hlavou na mantinel a byl odvezen do nemocnice. S následky úrazu se ale bohužel musí vyrovnávat dodnes.

Kariéra Jana Alinče

Jan Alinč má za sebou bohatou hokejovou kariéru. Chuť extraligy okusil na vlastní kůži poprvé v dresu Litvínova v sezoně 1990/1991. Ještě za svého působení u chemiků si odskočil na juniorský šampionát, v němž v barvách Československa odehrál sedm utkání. Reprezentační starty později přidával i v seniorském národním týmu, dokonce byl účastníkem olympijských her v norském Lillehammeru v roce 1994.

Do Karlových Varů přišel v ročníku 2001/2002 z pražské Slavie a v lázeňském městě působil až do roku 2005/2006. Za svou západočeskou štaci stihl odehrát 178 utkání, v nichž nastřílel čtyřicet gólů a přidal osmapadesát asistencí.

Mimo to si zahrál také v zahraničí. Ve Finsku oblékal dres Ässätu, ve Švédsku nastupoval za MODO, tři kluby pak vystřídal i v německé DEL.

Související články

Preview k zápasu | čt 13.2.2020

Po repre pauze znovu domů, přijede Kometa