HC Energie Karlovy Vary

Budoucnost brankoviště zajištěna, pokračuje trio talentovaných gólmanů

Ne, o obsazení brankoviště se karlovarští fanoušci do budoucna rozhodně bát nemusí. I v příští sezoně totiž bude za Filipem Novotným post gólmanské dvojky hájit talentované mládí, nové smlouvy na západě Čech podepsali Patrik Hamrla, Jakub Kašpar a Adam Horák!

Zdá se to jako nevyhnutelné. Na velký talent karlovarského hokeje Jana Bednáře v létě čeká draft do NHL a je možné, že sedmnáctiletý brankář po letošní sezoně odejde do zámořské juniorky. Vedení klubu tak s předstihem podepsalo nové smlouvy s trojicí mladíků, přičemž jeden z nich by měl zaujmout místo gólmanské dvojky v karlovarském A-týmu pro příští sezonu.

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Thank you for the season❤️

Příspěvek sdílený Jan Bednář (@bedna30),

„Skauti předpokládájí, že by měl Honza odejít. Přeji mu hodně štěstí v draftu, aby si ho vybral někdo, kdo mu tu příležitost dá. Aby pracoval ještě více, než pracuje a aby si tam to místo získal. Předpoklady pro velkého brankáře má,“ říká na adresu muže, který si extraligovou premiéru odbyl v loňské sezoně v pouhých 16 letech a stal se nejlepším nováčkem uplynulé sezony, hlavní trenér Energie Martin Pešout.

Bednář v letošní sezoně sice, alespoň co se řečí čísel týče, tolik nezářil, přesto pro něj trenérský štáb má jen slova chvály. „Spousta gólmanů před ním nezvládlo sezonu v sedmnácti letech. Nebýt jeho, tak předchozí sezona mohla skončit katastrofou, kdyby nás v únoru a březnu nepodržel. Za to mu budu do smrti vděčný,“ děkuje Pešout mladíkovi, který letos dvakrát vychytal liberecké tygry či zářil proti Třinci. Kdo zaujme jeho post v příští sezoně?

Martin Pešout o postu dvojky

„Nemáme tolik peněz, abychom si mohli dovolit drahou „dvojku“. Jeden z mladíků bude v Sokolově, další dva by měli být oporami juniorky a plnit roli dvojky u Áčka.”

Patrik Hamrla (16 let, 21.5.2003)

Nejmladší z uvedené trojice přišel do Karlových Varů v závěru ledna z rodného Zlína a v letošní sezoně oblékl i dres národního týmu do 17 let. V 51. kole si v pouhých 16 letech odbyl extraligovou premiéru v utkání proti Vítkovicím. Na západě Čech podepsal novou dvouletou smlouvu s opcí na jeden rok, energetikem by tak měl zůstat až do konce ročníku 2022/2023.

„Domluvili jsme se s jedním z výborných gólmanů ve výběru do sedmnácti let a dostali jsme pod smlouvu Patrika Hamrlu ze Zlína. Stal se naším hráčem a věříme, že půjde ve šlépějích Honzy Bednáře a splní nám roli dvojky. I v nároďáku by mohl ukázat, že také on by mohl být v příštím roce draftován,“ uvedl na adresu nejnovější gólmanské akvizice Pešout.

Adam Horák (18 let, 21.11.2001)

Po trvalém přesunu Bednáře ke karlovarskému Áčku se stal se jasnou jedničkou juniorky a důvěru splatil mnohonásobně. Patřil k nejlepším brankářům soutěže a i díky němu se energetici drželi jen těsně pod vrcholem, v nadstavbovém Supepoháru jeho forma gradovala. Šest zápasů, pět výher, úspěšnost zásahů jen těsně pod 95%!

Premiéru si odbyl i mezi dospělými, po jednom zápase odchytal za prvoligový Sokolov a extraligový debut si odbyl při Pardubicích, kde naskočil do nepříznivě se vyvíjejícho se utkání a pomohl k obratu a výhře 6:5 v prodloužení. A nemusí to být start mezi tuzemskou smetánkou poslední, v Karlových Varech Horák prodloužil o další rok, tedy do konce sezony 2020/21.

„Jsme rádi, že juniorka nám vychovala Adama Horáka, který jednou zaskočil v Pardubicích a zápas dochytal tak, že jsme ho vyhráli. Tomu budeme chtít dát příležitost také,“ říká o osmnáctiletém mladíkovi kouč Energie.


Zobrazit příspěvek na Instagramu

👀

Příspěvek sdílený Adam Horák (@_adamhorak),

Jakub Kašpar (19 let, 28.9.2000)

Nejstarší z uvedené trojice má zároveň také nejvíce zkušeností s dospělým hokejem. Sezonu sice odstartoval až na začátku října v prvoligových Benátkách, po přesunu zpět do Sokolova ale dostal větší důvěru a ve druhé nejvyšší soutěži odchytal dalších patnáct duelů.

Někdejší člen reprezentační šestnáctky bude v Karlových Varech působit minimálně další jednu sezonu, pro ročník 2021/22 může klub na mladého gólmana uplatnit opci.