HC Energie Karlovy Vary

Kolik ti je? ptali se Bednáře. Pak v Třinci zazářil

V zápase 29. kola Tipsport extraligy proti Třinci debutoval Jan Bednář v 16 letech jako nejmladší brankář v historii Energie! A na svojí premiéru rozhodně nezapomene. Výborným výkonem pomohl energetikům k cennému bodu, zažil nevídaný vlastní gól a do Třince přicestoval narychlo vlakem, přičemž táta z něj při nakládání bagáže nestihl vystoupit...

Honzo, máte za sebou extraligový debut, hned jste hvězdou utkání a první extraligový rozhovor. Jaké jsou Vaše pocity?
Moc jsem si to užil, byla to dobrá premiéra, věděl jsem o tom od včerejška, takže jsem měl čas se připravit. Jen je škoda, že jsme to nedotáhli do vítězného konce.

Když Vám trenér řekl, že nastoupíte proti Třinci, co Vám problesklo hlavou?
Že nemám co ztratit, je to první tým tabulky, jako mužstvo jsme mohli jen překvapit a myslím si, že i ten bod, co jsme udělali je dobrý.

Pochytal jste spoustu branek, co podle Vás, kromě gólu v prodloužení, rozhodlo zápas? V čem byl jiný, než proti Vítkovicím a Brnu?
Nedáváme góly, to je věc, která se u nás stále opakuje. Poslední zápasy máme smůlu a vrchol té smůly byl ten vlastní gól, ale dokázali jsme to srovnat a bohužel rozhodla jedna chyba v prodloužení.

Jaké budou Vaše další kroky, mluvili s Vámi trenéři?
Ještě ne, teď budu dál trénovat s A-týmem a budu čekat na další šanci.

Je pravda, že jste na zápas dorazil narychlo vlakem?
My jsme měli trip s juniorkou, v sobotu večer jsme se vraceli zpátky do Varů a v neděli mi volal trenér, abych dorazil do Ostravy, že se Filip Novotný zranil, tak jsem si sbalil věci a šel jsem na vlak.

Táta vás prý vezl do Chebu, pomáhal vám s výstrojí do vlaku a nestihl vystoupit, je to pravda?
Ano, je. (úsměv) Pomáhal mi s výstrojí a než stihl vystoupit, tak se vlak rozjel, takže vystoupil v Mariánských Lázních a jel zpět.

Co se Vám honilo hlavou, když jste koukal z okna vlaku a čekal na Vás Třinec? Byla nějaká nervozita?
Asi jsem byl nervózní, ale kluci mi pomohli, jezdili za mnou, podporovali mě celý zápas a chtěl bych jim poděkovat.

První třetina byla místy pořádné peklo, bylo na Vás patnáct střel, jak jste si to užíval?
Takové zápasy, kdy na mě jde víc střel, mám rád. Je to rozhodně lepší než když jsou tři střely za třetinu a jenom tam stojím, takže jsem se do toho aspoň trochu dostal a potom už jsem byl víc v klidu.

Tyčky jste měl dobře postavené, že?
Tak to štěstíčko k tomu patří, ale v poslední době celému týmu bohužel chybí. Musíme věřit dál a o víkendu to musíme zlomit.

Co říkáte na ten vlastní gól? Člověk si alespoň tu premiéru zapamatuje...
Já jsem to ani neviděl. Přijel jsem na střídačku otočený zády k brance a najednou všichni začali křičet, tak jsem si říkal, co se děje, tak jsem se otočil a říkal jsem si, že to už je vrchol té smůly.

Když Vám dnes nedal gól ani Martin Růžička, tak to potěší při premiéře, ne?
Nevím, jestli to potěší, když mi dali branku další čtyři hráči, takže... já to moc nevnímám, gól jako gól, ať už je od kohokoliv a ať už padne z jakékoliv situace.

Vyčítáte si některou z těch branek?
Ještě jsem o tom ani nepřemýšlel, přeci jen je to brzo po zápase, ještě se určitě kouknu na video a uvidíme, jak to zhodnotí i trenéři.

Stihl jste vůbec vnímat, že Martin Růžička byl v té šanci?
Já to nevnímal, jen při jedné situaci, když byl nahozený puk za bránu, tak mě trenér upozornil, že to občas zkusí z rohu, tak jsem si stoupl k tyčce, naštěstí mě to trefilo a to bylo jediné, jinak jsem ty jednotlivé hráče neregistroval.

Když jste nastupoval za mladší dorost, za juniorku, tak vždy ty zápasy byly vítězné. Máte na to nějaký patent?
Kdybych na to měl patent, tak vyhrajeme i dnes. Já se snažím jít do každého zápasu úplně stejně, ať už hrajeme proti prvnímu týmu tabulky, nebo proti poslednímu. Ať už chytám za dorost, juniory nebo za áčko, to už je jedno, ale říkám, na každý zápas se připravuji stejně a snažím se do toho dát maximum.

Jak Vám bylo v konci? V posledních dvou minutách bylo celkem dost střel a šancí...
Bylo to určitě těžký, protože na mě skoro celou třetí třetinu nic nešlo a potom tam byl, v uvozovkách, tenhle kolotoč. Naštěstí mě to nějak potrefovalo a máme aspoň ten bod.

Co po zápase říkali protihráči?
Říkali, že jsem chytal dobře, gratulovali mi a někteří se i ptali na můj věk, ale bylo to příjemný.

Řekl jste pravdu? Neptali se někteří, kolik měříte?
Řekl jsem jim pravdu. Ne, neptali se.

Čekal jste, že by proti vám mohl hastoupit Malík? Znáte se z reprezentace, z místní farmy...
Nevím, ve spojení nejsme, ono je to víceméně asi jedno, kdo proti vám hraje, důležitý je dát do každého zápasu sto procent a udělat maximum pro vítězství.

Díky za rozhovor!