HC Energie Karlovy Vary

Adam Sýkora: Přál bych klukům, abychom sezonu úspěšně zakončili, ale to mají ve svých rukou

Nejen extraligové zápasy, ale i turnaje projektu Výchovy talentované mládeže a jako třešnička na dortu Mistrovství ČR krajů, tak to všechno zvládla devátá třída karlovarské Energie během první části sezony. Nutno říct, že svěřenci Adama Sýkory si vedli skvěle a ukázali týmovou sílu a soudržnost.

Jak už to bývá zvykem, tak před sezonou došlo k obměně týmu, kdy někteří hráči přešli do dorostu a jiní naopak přišli a to i během sezony. Ke změně došlo i na pozici hlavního trenéra. Deváťáky v letošní sezóně vede Adam Sýkora, kterému v rolích asistentů sekundovali Tomáš Andrys, Jan Bečka, Roman Pásek a trénink brankářů měl na starosti Marek Zapletal.

Pro zdárný průběh sezony je důležité, aby se v kabině vytvořila dobrá parta a v týmu to dobře fungovalo. To je jedna z věcí, která se formuje během letní přípravy. „Vzhledem k tomu, že se kádr poměrně dost doplnil, tak jsme zorganizovali dvě soustředění, kde jsme prověřovali charaktery hráčů. Myslím si, že ta parta si velmi dobře sedla, a že kluci táhnou za jeden provaz,“ usmívá se při vzpomínce na začátky u devítky její trenér Adam Sýkora.

V základní části extraligy devátých tříd byly týmy rozděleny do tří skupin. Tým Energie nastupoval ve skupině Západ, v ní mu společnost dělali týmy Pilsen Wolves, Škoda Plzeň, Motor České Budějovice, Red Bull Salcburk, Piráti Chomutov, Rytíři Kladno a Litvínov. Základní část čítala dvacet osm zápasů. Energetici vyhráli dvacet čtyři z nich. Se ziskem 69 bodů se stali vítězi skupiny. A jak základní část soutěže hodnotí kouč deváťáků?

„Velmi úspěšně,“ usmívá se a dodává. „Skončili jsme první a to znamená, že jsme všechny soupeře nechali za sebou. Ofenzivně jsme hráli výborně. Do defenzivy jsme měli občas problémy. Domnívám se, že některé situace v defenzivě by nás velmi reálně stály zápasy v play-off. Na tom ještě budeme trochu pracovat. Budu doufat, že progres hráčů bude zlepšující se směrem k play-off. V každém případě nebudeme chtít ustoupit od našeho ofenzivního pojetí hry, ale budeme se bavit o tom, že play-off je trošičku jiná soutěž.“

Karlovarští deváťáci vstřelili 138 osm gólů a sami jich inkasovali 81. V obou statistikách jim patřilo druhé místo za týmem Škody Plzeň. Zajímavé je, že našim mladíkům se vedlo téměř stejně na domácím ledě i na ledě soupeřů. Před domácími fanoušky si vybojovali 35 bodů a z venkovních duelů si přivezli 34 bodů. Nejenže energetici skončili první ve své skupině, ale v celé soutěži obsadili druhé místo se ztrátou čtyř bodů na tým Komety Brno.

Dosažené výsledky se mohou trošku zdát jako závazek do další části soutěže. „Neřekl bych přímo závazek. Jistá očekávání máme. Měli jsme je samozřejmě i před mistrovstvím krajů, ale věřím tomu, že nás to svazovat nebude. Myslím si, že díky té zkušenosti z mistrovství krajů možná do play-off půjdeme trošku jako favorité. Play-off je ale, jak jsem zmiňoval, úplně jiná soutěž. Poslední tam může vyřadit prvního a navíc ti kluci jsou pořád děti. Dvakrát se špatně vyspí a je konec sezony,“ usmívá se Adam Sýkora.

Vzhledem k úspěchu, kterého v základní části deváťáci dosáhli, mě zajímalo, zda ho tým s trenéry oslavili. „Oslavili,“ odpovídá s úsměvem kouč deváťáků a dodává, „po nedělním zápase jsme si dali společnou večeři.“

Pořadí skupiny Západ

1. HC Energie Karlovy Vary 69 bodů
2. HC Škoda Plzeň 67 bodů
3. HC Motor České Budějovice 45 bodů
4. Piráti Chomutov 44 bodů
5. EC Red Bull Salzburg 43 bodů
6. HC Pilsen Wolves 31 bodů
7. Rytíři Kladno 24 bodů
8. HC Litvínov 13 bodů

Týmu Red Bull Salzburgu těsně unikl postup do nadstavby, k čemuž v posledním duelu přispěli svou výhrou energetici, kteří nastoupili do utkání poté co absolvovali mistrovství krajů. Posledním soupeřem pak byli kladenští Rytíři. Právě díky těmto dvěma výhrám si karlovarští mladíci vybojovali vítězství ve skupině. V posledním lednovém týdnu tak deváťáci včetně mistrovství odehráli osm zápasů a navíc zpět do Karlových Varů dorazili v noci ze středy na čtvrtek a už v pátek je čekal zápas se Salzburgem.

„Přijeli jsme ve čtvrtek k ránu,“ upřesňuje trenér deváťáků a dodává. „Podle výsledků kluci oba zápasy zvládli, ale herně úplně ne a fyzicky už vůbec ne. Musím říct, že jsme měli velké problémy se sestavováním sestavy. Částečně i v pátek, ale v neděli to bylo velmi náročné. Na druhou stranu musím uznat neskutečný charakter kluků, že i ti co nastoupili byli pod práškama, byli ještě pořád nachlazení, kašlali a i přesto jsme to výsledkově zvládli, byť jak jsem zmínil herně to nebylo úplně ono,“ vzpomíná na průběh posledního lednového týdne Adam Sýkora.

Hokej je týmový sport a úspěch týmu souvisí mimo jiné také s bodováním hráčů. Neboť jak zní známá poučka, tak bez gólů se nedá vyhrát a jak si v bodování vedli deváťáci?


1. Josef Suchý 28 zápasů 45 bodů (18+7)
2. Jonáš Vaníček 16 zápasů 43 bodů (14+29)
3. Jakub Kyncl 19 zápasů 35 bodů (15+20)
4. Maik Mähler 28 zápasů 33 bodů (15+18)
5. Jakub Staněk 27 zápasů 30 bodů (19+11)
6. Marek Kubík 24 zápasů 25 bodů (9+16)
7. Milan Vaňourek 26 zápasů 22 bodů (7+15)
8. Tomáš Suja 22 zápasů 18 bodů (10+8)
9. Vojtěch Horáček 25 zápasů 16 bodů (6+10)
10. Stanislav Barda 26 zápasů 11 bodů (5+6)
Statistiky hráčů 9. třídy Energie

Co se týče celkových statistik extraligy devátých tříd, tak Jonáš Vaníček je s dvaceti devíti asistencemi na 8. místě. V bodování obránců patří Markovi Kubíkovi 5. místo s dvaceti pěti body (9+16).

Samozřejmě nesmíme zapomínat na brankáře. Ti se v karlovarské brance během základní části vystřídali čtyři. Nejvíce zápasů a to šestnáct odchytal Ondřej Kadoun s úspěšností 87,94 %. Ve čtrnácti utkáních v brance stál Ondřej Maňák s úspěšností 91,41 % v této statistice skončil Ondřej v celé soutěži na 7. místě a co se týče inkasovaných gólů mu s průměrem 2,49 patří 6. místo. Čtyři zápasy s úspěšností 83,75 % má na kontě Matyáš Hostek. Na část třetiny v jednom duelu naskočil Lukáš Kalčík.

Jako každý rok, tak i tentokrát bojovali deváťáci na turnajích projektu Výchova talentované mládeže. V utkáních si měří síly nejlepší mladí hokejisté této kategorie z celé republiky. Prvním vrcholem pak je Mistrovství ČR krajů a druhým dubnový turnaj v Salzburgu, který může být pro některé z mladých hokejistů krůčkem do našeho nejmladšího reprezentačního výběru. Ostatně reprezentační trenéři bedlivě sledují i jednotlivé turnaje VTM a nechyběli ani na mistrovství krajů. Tedy kromě trenéra Milana Razýma, který byl se šestnáctkou na olympidádě v Koreji.

Turnaje projektu Výchova talentované mládeže

1. turnaj

Karlovarský kraj – Plzeňský kraj 4:3 (0:1, 2:0, 2:2) Branky a nahrávky: 24. Suchý, 30. Vaníček (Kyncl), 31. Vaníček, 34. Vaníček (Kyncl) – 10. Bobek (Matoušek, Holub), 31. Svoboda, 33. Lavička (Mečl).

Finále: Ústecký kraj – Karlovarský kraj 1:4 (0:3, 1:0, 0:1) Branky a nahrávky: 28. Záruba (Konvalinka) – 5. Mähler, 6. Kubík (Kyncl), 13. Suchý (Kyncl, Vaníček), 37. Mähler (Vaňourek, Zeus).

2. turnaj

Ústecký kraj – Karlovarský kraj 2:4 (1:1, 0:1, 1:2) Branky a nahrávky: 8. Hodek, 44. Kočí (Zörner) – 8. Mähler (Kubík, Břečka), 23. Mähler (Vaňourek), 37. Horáček (Zeus), 40. Gerstner (Mähler, Vaňourek).

Finále: Karlovarský kraj – Liberecký kraj 2:1 po nájezdech (0:1, 0:0, 1:0) Branky a nahrávky: 35. Kyncl (Suchý), rozh. nájezd Kyncl – 10. Šejc (Sanejstr).

3. turnaj

Karlovarský kraj - volno

4. turnaj

Karlovarský kraj – Liberecký kraj 2:5 (0:2, 1:1, 1:2) Branky a nahrávky: 21. Barda (Kubát, Hruška), 44. Mähler (Staněk, Vaňourek) – 6. Šejc, 9. Volavka (Novák, Cerman), 18. Kachlíř (Cerman), 37. Beneš (Čančík), 40. Kachlíř (Šejc, Kučera).

O 3. místo: Karlovarský kraj – Ústecký kraj 1:4 (0:1, 0:2, 1:1) Branky a nahrávky: 31. Staněk (Mähler, Vaňourek) – 6. Konvalinka (Witoš), 23. Sojčík (Gombár, Konvalinka), 24. Vaňha (Melančin), 39. Vaňha.

5. turnaj

Hlavní město Praha – Karlovarský kraj 4:3 po sam. nájezdech (0:0, 2:2, 1:1) Branky a nahrávky: 27. Poláček (Heřman), 29. Poláček (P. Malacha), 39. Stefaňuk – 22. Vaníček (Suchý), 28. Kubík (Kyncl), 36. Staněk (Křivánek)

Zápas o 3. místo: Liberecký kraj – Karlovarský kraj 2:3 po sam. nájezdech (0:1, 1:0, 1:1) Branky a nahrávky: 21. Volavka, 32. Beneš (Volavka) – 10. Suchý (Vaníček), 43. Kyncl (Barda, Horáček)

A jak působení svých svěřenců na turnajích VTM hodnotí Adam Sýkora? „Tím že se sestava více méně neměnila, tak jste ty turnaje brali jako bonus k velmi slušné soutěži, kterou máme. Nehodnotil bych to nějak odlišně oproti extralize devátých tříd. Jednu výhodu to mělo, a to že jsme se potkali s jinými soupeři, ať už to byl Liberec nebo Praha, to znamená tým složený z hráčů Sparty a Slavie. Myslím si, že to bylo přínosné. Uvidíme na koho půjdeme v play-off, ale ty poznatky z VTM turnajů bychom mohli využít do případného play-off.“

Mistrovství ČR krajů už mají naši deváťáci za sebou a nevedli si na něm vůbec špatně. V silné konkurenci si vybojovali šesté místo. Deváťáci si vyzkoušeli jak to zhruba bude vypadat v play-off. V těchto zápasech šlo totiž také o všechno, nebyl čas na opravu a soupeři chyby neodpouštěli. S tím souhlasí i trenér deváťáků. „Tam se to krásně ukázalo, i třeba ty nedostatky co máme vzadu, ale byla to výborná zkušenost a díky této zkušenosti si myslím, že můžeme být v play-off úspěšní.“

„Byl to neskutečně náročný turnaj. Já sám jsem ho zažil poprvé v pozici trenéra, takže i pro mě to byla cenná zkušenost. Bude to zajímavé potom do dalších let. Příští rok je Olympiáda dětí a mládeže, tak si myslím, že možná povezeme trochu širší kádr, protože tam je ta fyzická a psychická zátěž opravdu enormní. Co den, tak někdo kvůli nemoci odpadl. Někdy i dva a museli jsme často se sestavou improvizovat. Dávat útočníky do pozice obránců a obráceně. Takže bych to shrnul jako extrémně náročný týden. Ale i přesto jsme to zvládli velmi, velmi dobře. Minimálně co se týče výsledků,“ ohlíží se s úsměvem za právě skončeným mistrovstvím krajů Adam Sýkora.

Deváťáci o sobě na mistrovství rozhodně dali vědět a to nejen týmovým, ale i individuálními výkony. Nejproduktivnějším hráčem letošního Mistrovství ČR krajů byl Jonáš Vaníček (3+12). Jonáš byl zároveň s dvanácti asistencemi nejlepším nahrávačem mistrovství. Do první desítky kanadského bodování se dostali ještě další dva energetici. Na pátém místě skončil Jakub Kyncl (6+6). Jakub byl zároveň se šesti asistencemi třetí mezi nahrávači. Devátá příčka kanadského bodování patří Maikovi Mählerovi (5+4). Jakub Kyncl se šesti góly obsadil třetí místo mezi střelci. Sedmým nejlepším střelcem byl s pěti góly Maik Mähler. V bodování obránců se na třetí pozici umístil Marek Kubík (3+2). V bodování hráčů kategorie U14 obsadil Vojtěch Hüttl se ziskem tří bodů (1+2) sedmé místo a osmý rovněž se třemi body (0+3) byl Eliáš Křivánek.

To vše je však už minulostí a nejdůležitější část sezony mají deváťáci před sebou. V nadstavbové skupině O pořadí v play off D bude devítka bojovat s týmy Motor České Budějovice, Piráti Chomutov, Bílí Tygři Liberec, BK Mladá Boleslav a Škoda Plzeň. Týmy se ve skupině utkají dvoukolově, takže mají deset zápasů pro to, aby si vybojovali co nejlepší pozici pro následné play-off. Poté bude následovat osmifinále, čtvrtfinále a semifinále, které se budou hrát na dvě vítězná utkání a finálové boje pak na tří vítězná utkání. Samozřejmě mě zajímalo to, zda už trenéři a tým řešili cíl pro nadstavbu. „Ne, nicméně se na to chystáme. Sám jsem si projížděl možné soupeře a systém play-off. Bude to téma nějakého mítinku v nejbližších dnech,“ vysvětluje Adam Sýkora s úsměvem.

Podle kapitána deváťáků Marka Kubíka si tým sezonu užívá a na její další část se těší. A jak si sezonu užívá jejich trenér? „Řadil bych ji jako jednu z nejlepších v mé dosavadní trenérské kariéře. Musím říct, že jsem se na sezonu těšil, protože jsem tušil, jak kvalitní soutěž to bude a jak kvalitní tým budeme mít. Zatím se moje osobní očekávání vyplnila do puntíku. Strašně moc bych kluků přál, abychom tu sezonu mohli nějak úspěšně zakončit, ale to mají ve svých rukou jenom oni,“ uzavírá naše povídání o základní části extraligy deváťáků Adam Sýkora.