HC Energie Karlovy Vary

Dvacítka zahájila přípravu na MS. Bude Bednář jedničkou?

České hokejová reprezentace do 20 let zahájila přípravu na odložený světový šampionát. Na úvodním kempu se novému trenérovi Radimu Rulíkovi hlásilo 34 hokejistů, o šanci zahrát si na MS zabojují i hráči spjatí s karlovarskou Energií.

Nezvykle v srpnu se uskuteční sledovaný šampionát hráčů do 20 let. Na vině je pandemie Covidu, která úvodní pokus o odehrání v tradičním termínu na přelomu roku přerušila.

V sestavě českého týmu tehdy nechyběli útočník Jiří Kulich a brankář Jan Bednář. Zatímco osmnáctiletý forvard se k týmu připojí až v neděli, protože se od středy účastní Development campu Buffala, zanedlouho dvacetiletý brankář na úvodním tréninku nechyběl.

A bude to právě karlovarský odchovanec, který má velkou šanci stát se brankářskou jedničkou mužstva. Další možní adepti Jakub Málek a Nick Malík totiž účast na šampionátu odmítli a dali přednost přípravě ve svých klubech. Oba gólmani bojují o místo v nejvyšší finské soutěži.

Bednář tak vyrazí už na svůj třetí a zároveň jistě poslední šampionát hráčů do 20 let, poprvé má ale velkou šanci na to být prvním gólmanem mužstva a na turnaji si zachytat. O pozici jedničky ale rozhodnuto není, vše ukáží až nadcházející týdny.

Téměř dva metry vysoký brankář má za sebou úspěšnou sezonu v juniorské QMJHL, kde hájil barvy týmu Acadia-Bathurst Titan. Svému týmu pomohl do čtvrtfinále soutěže, v základní části by s úspěšností zákroků 91,2% čtvrtým nejlepším brankářem soutěže.

V Brně se v pondělí představil i brankář Patrik Hamrla. Zlínský odchovanec, který ale v lednu roku 2020 zamířil do Karlových Varů, má velkou naději, že nebude chybět ve finální trojici gólmanů pro světový šampionát dvacítek.

O místo na šampionátu bude bojovat především s další dvojici brankářů narozených v roce 2003, Danielem Králem a Tomášem Suchánkem.

Hamrla má za sebou premiérovou sezonu v QMJHL, kde hájil barvy týmu Rimouski Océanic. Po slušné základní části, ve které kanadskému celku pomohl k postupu do vyřazovacích bojů, zářil v play-off, kde v pěti utkáních vychytal jedno čisté konto a úspěšnost zákroků vyšponoval na hodnotu 92,5%.

Z původní role náhradníka zkusí zaujmout trenéry dvacítky i útočník Energie Dominik Rymon. Osmnáctiletý odchovanec karlovarského hokeje vinou zranění vynechal dva měsíce z ročníku 2021/22, i tak ale zapsal povedené statistiky.

V 41 utkáních juniorské extraligy zaznamenal 46 bodů (27+19), třikrát nastoupil i za A-tým Energie v Tipsport extralize. Na jaře si zahrál i na světovém šampionátu hráčů do 18 let. Před čtrnácti dny pak uspěl na CHL import draftu do kanadských juniorských soutěží, kde si ho ve 2. kole ze 57. pozice vybral tým Everett Silvertips.

Takřka jistou účast na MS do 20 let má další karlovarský útočník Jiří Kulich. Jak bylo zmíněno v úvodu, Kulich se k národnímu týmu připojí až v neděli. V uplynulém týdnu totiž úspěšně prošel draftem do NHL, kde si ho už v 1. kole z 28. místa vybral tým Buffalo Sabres.

V tomto týdnu tak hráč, který na nedokončeném šampionátu dvacetiletých na přelomu roku nastoupil jako jeden z nejmladších hokejistů a jenž o několik měsíců později zářil na MS hráčů do 18 let, absolvuje v Buffalu několikadenní kemp určený pro mladé naděje Sabres.