HC Energie Karlovy Vary

Chceme rozvíjet hráče a atakovat play-off, hlásí trenér juniorů Eismann

Tři týdny volna jsou u konce, karlovarští junioři se vrátili z dovolených, znovu si zavázali brusle a vyrazili zpět na led. Po skončení vyčerpávající tréninkové seance jsme vyzpovídali novou funkcí pověřeného hlavního trenéra juniorky Václava Eismanna. Známý svou důsledností na ledě, ale přátelskostí mimo něj, prozradil kouč něco o tréninkových procesech, zkušenostech s reprezentací i ambicích pro nadcházející sezonu.

Trenére, scházíte se poprvé od konce letní přípravy. Jak byla přestávka dlouhá a co vás čeká v nejbližších dnech?
Přestávku jsme měli zhruba tři týdny. Teď začínáme s velkým počtem hráčů, máme k dispozici šest pětek a to ještě máme některé hráče na reprezentačních akcích. V prvním týdnu budeme trénovat na party a nejpozději k prvnímu srpnu proběhne zúžení kádru, protože takový počet hráčů je dlouhodobě neúnosný.

Jak se pracuje s tolika hráči? Jak se přizpůsobují tréninky?
Trénujeme na party po čtyřiceti pěti minutách a selekce je samozřejmě složitá. Hráči si s sebou nesou krátkodobou historii v podobě jejich přístupu k přípravnému období a teď mají další šanci v období předzávodním. Podle toho se my v krátkodobém horizontu rozhodneme, kteří hráči zůstanou v kádru.

Od nové sezony došlo ke změně soutěží, které jsou nově tříročníkové, a v týmu máte nyní i kluky z mladšího dorostu. Jak vnímáte tuto změnu?
Vůbec nevím, co to přinese. Myslím si, že složitá situace to bude hlavně pro hráče ročníku 2002, protože logicky nebudou fyzicky stačit o dva roky starším klukům. Plusem je ale naopak konkurence, konkurenční prostředí je přínosné a může hráče rozvíjet, pokud je onen hráč připraven překonávat překážky a tvrdě jít za svým cílem.

Na programu máte několik přípravných utkání, jak jste spokojen s těmito soupeři?
Spokojený jsem, mám také radost, že se nám opět podařilo zajistit mezinárodní program. Budeme tu mít zajímavou konfrontaci na turnaji pana Karla Holoubka, který se uskuteční v polovině srpna. Později pak máme jak utkání s Lillehammerem, tak s dalším německým týmem (juniory čekají zápasy s Mannheimem a posléze i s Regensburgem, pozn. red.). Mezinárodní konfrontace je vždycky vítaná, protože intenzita hry v těchto zápasech je daleko vyšší, než na jakou jsme zvyklí.

Máte už nějakou představu, kde byste se chtěli pohybovat v nové sezoně?
Pro mě osobně je trochu nepochopitelné, že máme soutěž o dvaceti čtyřech týmech a do play-off se dostane jen týmů osm. V těchto zápasech totiž hráč maximálně roste a je to odměna za celkovou práci mužstva v celé sezoně. My samozřejmě chceme atakovat play-off, ale primárně je jednoznačně naším cílem rozvoj hráčů a v neposlední řadě vrátit spojení "karlovarská juniorka" prestiž, což se nám v posledních letech bohužel nedařilo. Chceme dobře reprezentovat klub s takovouto historií.

Budete nadále spolupracovat s Béčkem, které hraje v Sokolově, když máte v kádru více hráčů?
Myslím si, že naše spolupráce funguje velmi dobře. Jsem velice rád, že tam je v pozici hlavního trenéra Jirka Parkmann, který má velkou vášeň a zápal pro tuto činnost. My máme určitou vizi, jak s těmi hráči nakládat, ale nemůžeme jim garantovat to, že budou mít v Sokolově důstojnou roli, pokud si ji nezaslouží. I tam vznikne konkurenční boj, který je pro hráče dobrý.

Kromě karlovarské juniorky jste i asistentem u reprezentační šestnáctky, kde vídáte hráče z jiných klubů. Jaký to má pro Vás přínos?
Je to samozřejmě zajímavá práce a moc si toho vážím, ale nejde ani tak o poznávání hráčů z naší republiky, je to možnost vidět blízkou konfrontaci s mezinárodním hokejem. Jsou tam inspirující prvky z konceptu hry či z dovedností hráčů a spoustu věcí a materiálů se snažíme přenést i do našeho klubu.

Je pro Vás časově náročné skloubit klubové a reprezentační povinnosti?
Je, ale já jsem vděčný svým kolegům Milanu Čejkovi a Mírovi Táborskému, kteří mě vždycky hodně zastoupí a věřím, že to tak bude i v této sezoně (úsměv).

Je v Karlových Varech nějaký hráč, který má potenciál dostat se do reprezentace a pravidelně v ní nastupovat?
Na prvních dvou kempech byl Saša Remeš, který patří do našeho kádru. Myslím si, že byť má svoje nedostatky, jako ostatně všichni hráči jeho věku, tak má vášeň a když bude naslouchat, může udělat velký výkonnostní pokrok.

O Vás se ví, že od svých svěřenců požadujete maximum. Dokážete někdy od hokeje vypnout?
Ano, ale krátkodobě. Delší pauza mi už vadí, začínám se nudit a jsem rád, že už to začalo (úsměv).

Jak tráví Václav Eismann dovolenou?
Byl jsem na začátku července s rodinou v Turecku, pak jsem byl chvilku na Jesenici, kde máme chatu. A poté už jsem se připravoval na zahájení předzávodního období a na první sraz reprezentace. Jsem rád, že to začalo, opravdu jsem se nudil (úsměv).

Děkuji za rozhovor.