HC Energie Karlovy Vary

Díky za vše, Kapitáne!

Kapitán, legenda, ikona, bijící srdce karlovarské Energie. Václav Skuhravý. Nezdolný bojovník, který s karlovarským klubem zažil jeho pády i největší úspěchy, už další starty v dresu s éčkem na prsou nepřidá. Dvaačtyřicetiletý útočník totiž po 1001 extraligových utkáních a devatenácti sezonách v dresu Karlových Varů věší hráčské brusle na pomyslný hřebík.

Skuhravý končí po 23 sezonách v profesionálním hokeji, Karlovým Varům zůstal věrný po většinu své kariéry. To v dresu Becherovky odehrál v sezoně 1998/99 svůj vůbec první extraligový zápas, po 22 letech pak v dresu stejného mužstva, i když v jiných barvách,s jiným logem a pod jiný názvem, odehrál ten poslední. Jeho loučení v březnu letošního roku chybělo jen jediné, diváci na tribunách. Fanoušci, kteří ho díky jeho srdečnosti milovali a on jim nikdy neváhal jejich náklonnost oplatit.

Legendární čtyřiatřicítka odehrála během své kariéry 1001 extraligových utkání, ve kterých zapsala 487 bodů (218+269). Na klubové úrovni je jeho odkaz ale ještě větší. Skuhravý drží rekordy v počtu odehraných zápasů, gólů, nahrávek, bodů, a také trestných minut. I to patřilo k jeho hře, hromadu vyloučení šlo na vrub jeho povaze, kdy se vždy stavěl za tým, za jakékoliv situace.

„Venca? Je to pro mě unikátní hráč, výborný člověk a osobnost, která se naprosto nesmazatelně zapsala do historie našeho klubu. Nebojím se ho přirovnat už teď k legendárním hráčům, jakými byli Jiří Feureisl, Václav Šinágl , Josef Koller, Václav Freiberg, Franta Potužák nebo Josef Martinovský,“ přirovnal Skuhravého k největším legendám klubu jeho majitel Karel Holoubek.

I to svědčí o roli, jakou si Skuhravý za odehrané roky v klubu vybudoval. Když při příležitosti 1000. extraligového utkání měli jeho současní či bývalí spoluhráči popsat, co pro ně znamená, volili podobná slova. Dříč, srdcař, bojovník, který se nevzdává.

Jedno je jisté, končí příběh hokejového velikána. Karlovarská pohádka o příkladném srdcaři, bojovníkovi a správném kapitánovi, který svůj tým nikdy nenechal ve štychu. S céčkem na hrudi vedl Energii celkem v jedenácti sezónách. Během bohaté kariéry vybojoval titul extraligových mistrů i vicemistrů. Zúčastnil se mistrovství světa, zahrál si na věhlasném Spengler Cupu a dovedl Karlovy Vary zpět do extraligy poté, co jeho tým sestoupil.

Dvakrát slyšel od karlovarského vedení, že se s ním nepočítá a může si hledat nové angažmá. Vždy se ale po roce vrátil a týmu pomohl z nejhoršího. Po sezóně 2007/2008 měl lukrativní nabídky z Ruska a NHL. Odmítl je a zůstal v Karlových Varech. I proto si získal srdce všech fanoušků a příznivců. Klubismus, který se v současné době už moc nevidí. Do hokejového důchodu odchází jeho nositel.

Děkujeme za vše, kapitáne!