HC Energie Karlovy Vary

Do zámoří s Energií. Klub své hráče podporuje při plnění jejich snů

Mezi sny mladých hokejistů patří obléci si reprezentační dres a zahrát si v zahraničí, v Americe nebo Kanadě, případně přímo v NHL. Několika mladým energetikům se tyto sny aktuálně plní. I přestože hrají v zámoří, tak v drtivé většině stále zůstávají našimi hráči a po zkušené v zahraničí se budou moci případně vrátit do černobílého dresu a nastupovat za A-tým Energie.

Jak to nyní s našimi krajánky vypadá vysvětluje manažer mládeže Bronislav Píša. „Jednou skupinou jsou hráči, kteří odešli do zahraničí, a skončila jim v Energii smlouva, neboť jsme byli domluveni, že je v určitém věku uvolníme. To je případ Dominika Rymona. Jsme s ním ale domluveni, že pokud mu v zámoří skončí smlouva a vracel by se zpět, tak s ním budeme jednat, protože je to náš hráč.“

Útočník Dominik Rymon byl do kanadské juniorky draftován v červenci 2021. V CHL import draftu si ho ve 2. kole z 57. místa vybral tým Everett Silvertips hrající Western Hockey League (WHL). Karlovarský odchovanec v posledním roce svého působení v juniorce Energie odehrál čtyřicet jedna zápasů a nasbíral čtyřicet čtyři bodů (27+17). Rovněž Dominik před svým odchodem do zámoří stihl debut v A-týmu Energie. Fanoušci Energie mají jistě v paměti duel s Kometou v lednu 2022, který v nájezdech parádní kličkou rozhodl právě Dominik, kterému v té době bylo teprve sedmnáct let. Úspěšnou sezonu mladičký útočník zakončil na mistrovství světa osmnáctek.

První rok v Kanadě nebyl pro Dominika vůbec snadný. Po úspěšném tryoutu, v němž o místo v týmu bojovalo osmdesát hráčů, odehrál v sezoně pouze osmnáct zápasů, v nichž si připsal jedenáct bodů. Pak ho zastavilo zranění. Kvůli zranění nedostal Dominik šanci, aby bojoval o nominaci na mistrovství světa dvacítek. Pozvánky do naší nejstarší reprezentační kategorie se Dominik dočkal v úvodu nové sezony.

Premiéru v národním dresu si odbyl v přátelských utkáních ve Finsku. Ve druhém duelu proti Švýcarsku si Dominik připsal svůj premiérový gól za dvacítku. Z Finska si nakonec odvezl tři body (2+1). Své dovednosti předvedl rovněž na srpnovém turnaji pěti zemí ve Švédsku. Nyní je před Dominikem druhá sezona v zámoří a rovněž šance říci si o účast na mistrovství světa dvacítek.

Kromě možnosti sbírat zkušenosti v kanadské juniorce, získal Dominik také stipendium na univerzitě na každý rok, který v týmu Everett Silvertips odehraje. K dalšímu působení Dominika Rymona v Energii Bronislav Píša dodává. „Dominikovi sice skončila smlouva, ale zůstává kmenovým hráčem Energie. To znamená, že ještě bude druhou sezonu v Everetu. Pokud by nepodepsal v dalších letech profesionální smlouvu v zámoří, tak je předpoklad, že k nám vrátí.“

„Hráče do zahraničí zpravidla uvolňujeme na dva roky, protože kanadské kluby chtějí mít dvě sezony. Po dvou sezonách by se nám hráči měli vrátit zpět. Důvodem tohoto postupu je to, že pokud nemáme jasnou jistotu, že by měl hráč místo v našem A-týmu a byl by jeho plnohodnotnou součástí, ať už z důvodu ještě momentální neúplné dovednosti nebo fyzické vyspělosti. Tak cesta přes Ameriku nebo Kanadu je pro nás dobrá, neboť tito hráči mohou být po návratu rovnou zařazeni do A-týmu.“ Popisuje podrobnosti ohledně působení našich mladíků v klubu a zahraničí Bronislav Píša.

Energie kromě hokejového rozvoje podporuje i vzdělání svých hráčů ať už v tuzemsku, což je případ například Ondřeje Dorota a Víta Jiskry, nebo v zahraničí jako například Ľubomíra Kupča.

Slovenský útočník Ľubomír Kupčo patřil k lídrům juniorky Energie. Tu opustil v lednu 2022. Do té doby stihl odehrát třicet jedna zápasů a nasbírat v nich neuvěřitelných 56 bodů (24+32). To mu vyneslo nejen smlouvu s Energií, ale i zájem týmu Des Moines Bucaneers, který hraje nejvyšší juniorskou soutěž United States Hockey League (USHL). Po dohodě s Energií zahraniční angažmá Ľubomír přijal poté, co měla juniorka Energie jasnou pozici v extralize. Sezónu tak talentovaný útočník dohrál v Americe, kde si ve dvaceti sedmi utkáních připsal sedmnáct bodů.

Svými výkony si Ľubomír Kupčo řekl nejen o pozvánku do slovenské reprezentační dvacítky, ale zároveň získal možnost studovat na St. Cloud State University a hrát hokej v NCAA. Na tuto situaci reagovala Energie velmi vstřícně. „Ľubomír Kupčo dostal stipendium na americké univerzitě a z tohoto důvodu ho klub podpořil a upřednostnil vzdělání. Smlouvu, kterou u nás Ľubomír podepsal, jsme tedy po dohodě ukončili. Jde totiž o pětileté studium a hráč se na takovou dobu nemůže zavazovat.“

„Toto byl vlastně první případ, že ačkoliv měl hráč platnou smlouvu, tak jsme mu dali zelenou, aby mohl studovat tuto prestižní americkou univerzitu, protože majitelé a klub podporují vzdělání. S Ľubomírem jsme ale v kontaktu a pokud by se chtěl vrátit zpět, tak má u nás dveře otevřené. Máme rovněž z jeho strany přislíbeno, že po svém návratu do Evropy s námi bude jednat jako s prvními.“ Popisuje Bronislav Píša situaci ohledně šikovného útočníka.

S platnou smlouvou s Energií odešli do zahraničí Robin Sapoušek, Matteo Kočí a Adam Dybal.

Útočník Robin Sapoušek měl loňskou sezonu opravdu hodně nabitou. Nejprve si vybojoval pozici v A-týmu Energie, ale body sbíral nadále i v juniorském týmu. Svými výkony si řekl o pozvánku na mistrovství světa dvacítek v Kanadě. Dalo by se říct, že ještě se stříbrnou medailí na krku se rovnou přesunul do juniorské Western Hockey League (WHL), kde hájí barvy týmu Victoria Royals. V týmu zaujal svou pílí a pracovitostí natolik, že získal od vedení týmu cenu pro Nejoddanějšího hráče. Po konci sezony v zámoří ho doma čekala maturita.

Robin absolvoval letní přípravu s A-týmem Energie a rovněž dostal pozvánku na reprezentační akce dvacítky. Během přípravy ve Finsku odehrál tři zápasy v nichž vedl tým jako kapitán a rozšířil svou sbírku reprezentačních bodů (1+2). Další tři zápasy odehrál na turnaji ve Švédsku (1+1).

Obránce Matteo Kočí je teprve na začátku své zámořské štace. V loňské sezoně předváděl výborné výkony nejen v juniorce, kde ve třiceti devíti zápasech nasbíral dvacet tři bodů (9+14), ale i v A-týmu Energie, za který odehrál sedm zápasů (0+2). Třešničkou na dortu za povedenou sezonou byl úspěch v CHL import draftu, kde si ho v 1. kole z 58. pozice vybral kanadský tým Kamloops Blazers, který hraje Western Hockey League (WHL).

Před odletem do nového působiště Matteo absolvoval společně s prvním týmem Energie letní přípravu a rovněž byl povolán do reprezentace. Přípravné zápasy ve Finsku byly pro Mattea premiérou v reprezentační dvacítce. Tu si ještě vylepšil, když v prvním utkání se Švédskem svým premiérovým gólem otevřel skóre. I díky jeho výkonům v obraně si dvacítka přivezla ze srpnového turnaje ve Švédsku stříbro.

Do Kanady si mladičký obránce přibalil nový kontrakt s Energií. Po dvou letech, na které má s kanadským týmem smlouvu, by se měl vrátit do Karlových Varů a stát se hráčem A-týmu. To bude platit v případě, pokud nezíská kontrakt v NHL.

Energii a českou juniorskou soutěž prozatím opouští i brankář Adam Dybal. Ten byl sice s nadsázkou, ale zaslouženě nazýván v loňské sezoně fantomem juniorské extraligy. Ovládl totiž všechny sledované statistiky. Svou úspěšnost vytáhl na 94,16%. Průměrně inkasoval 1,85 gólů za zápas a vychytal si osm čistých kont. Adam sám však říká, že za jeho úspěchem je výkon celého týmu. Šikovný gólman rovněž několikrát oblékl reprezentační dres v sedmnáctce a osmnáctce.

Adamovy kroky míří do Ameriky, kde bude hájit branku týmu Aberdeen Wings, který hraje juniorskou soutěž North American Hockey League (NAHL). Také Adam se před odchodem domluvil s klubem na nové dvouleté smlouvě. Své poslední dva juniorské roky tak mladý gólman stráví sbíráním zkušeností v Americe a poté by měl znovu obléci černobílý dres. Tedy opět za předpokladu, že nezíská angažmá v nejlepší lize světa.

Jak to s nově podepsanými smlouvami funguje přibližuje Bronislav Píša. „Robina Sapouška, Mattea Kočího a Adama Dybala jsme uvolnili do zámoří, ale prodloužili jsme s nimi smlouvu, aby se k nám mohli vrátit. To však bude záležet na tom, jak se bude vyvíjet jejich působení v zámoří.“

Útočník Adam Csabi je zatím posledním hráčem karlovarské juniorky, který zamířil do zámoří, konkrétně do Vernonu v Britské Kolumbii v Kanadě. Aktuálně obléká dres týmu Vernon Vipers, který hraje Britskou Kolumbijskou hokejovou ligu. Adamův tým zatím odehrál tři přípravné zápasy a ze všech vyšel vítězně. Karlovarský útočník si v každém zápase připsal bod (1+2), přičemž první utkání rozhodl svou trefou v prodloužení.

Adam se do karlovarské juniorky vrátil loni v lednu ze zkušené ve Finsku a v černobílém dresu v devatenácti zápasech nasbíral dvacet jedna bodů (12+9). Mladý útočník je rovněž k vidění i na reprezentačních akcích. Naposledy hrál na mistrovství světa osmnáctek.

Mohlo by se zdát, že jsme zapomněli na jednoho z našich největších talentů, útočníka Jiřího Kulicha. To však samozřejmě není pravda. Jiří má podepsaný nováčkovský kontrakt s týmem Buffalo Sabres, který si ho vybral v 1. kole draftu NHL z 28. pozice. Jiří Kulich aktuálně září v AHL a má velmi slibně nakročeno k premiéře v NHL. I když s klubem nemá platnou smlouvu, tak stále zůstává energetikem. I letos se Jiří Kulich před odletem do Ameriky připojil k A-týmu na trénincích na ledě. Podrobnosti naleznete zde.

Boj o šanci v NHL čeká také na karlovarského gólmana Jana Bednáře. Ten byl v roce 2020 draftován ve 4. kole ze 107. místa týmem Detroit Red Wings, přičemž byl vybraný jako první brankář. Jan se v prosinci 2020 zúčastnil Mistrovství světa dvacítek v Edmontonu a z dějiště mistrovství se přesunul rovnou do nového působiště, tedy týmu Acadie-Bathurst Titan, který hraje v Quebec Major Junior Hockey League (QMJHL). Janovi se v novém působišti velmi dařilo. V červnu 2022 byl zvolen do druhého All-Star týmu. Karlovarský gólman si ve 47 zápasech připsal 27 výher a úspěšnost zákroků vytáhl na 91,2 %. V této sezoně rovněž odchytal osm zápasů v play-off.

Na podzim 2022 byl Jan Bednář stejně jako Jiří Kulich a Patrik Hamrla povolán do hlavních přípravných kempů NHL. Sezonu 2022/2023 urostlému gólmanovi zkomplikovaly zdravotní problémy, kvůli nimž se musel podrobit operaci. Za tým Acadia Bathurst-Titan odehrál pouze deset zápasů. Detroit se však o něj výborně postaral. Nejenže Janovi zařídil všechna potřebná vyšetření a léčení, ale podporoval ho i během rekonvalescence, kterou Jan Bednář po operaci podstoupil v Česku.

S návratem na led mu hodně pomohl karlovarský trenér brankářů Pavel Kněžický. Sezonu Jan dochytal v Toledu, což je farma týmu Grand Rapids Griffins s nímž, jako farmářským klubem Detroitu v AHL, karlovarský gólman podepsal smlouvu do konce sezony 2023/2024. Jan se tedy opět přiblížil k tomu, aby si vybojoval pozvánku do NHL. Tomu může pomoci i letní příprava, kterou společně s a-týmem Energie absolvoval pod dohledem Martina Iterského, nového kondičního trenéra Energie, před odletem do zámoří.