HC Energie Karlovy Vary

Draft NHL 21: Hamrla draftován ve 3. kole!

Karlovarský brankář Patrik Hamrla se dočkal draftu do nejslavnější zámořské soutěže. Ve 3. kole letošního výběru talentů si ho z 83. pozice vybral tým Carolina Hurricanes.

„Je to skvělý, nepopsatelný pocit. Budu to muset chvíli rozdýchat. Organizace Caroliny je skvělá pro mladého brankáře, takže se těším, až budu s klubem spolupracovat a případně se tam dál rozvíjet,“ uvedl jen krátce po draftu Patrik Hamrla.

Osmnáctiletý brankář tak napodobil Jana Bednáře, kterého si v loňském draftu vybral ve 4. kole Detroit. Hamrlu draftuje mimo jiné mužstvo, ve kterém v posledních třech sezonách působí další český gólman Petr Mrázek.

Brankář Energie tak letos prošel už třetím draftem. Nejprve si ho na konci května ve výběru do USHL vybral tým Waterloo Black Hawks (6. kolo, 79. celkově), o měsíc později pak mladý gólman uspěl i při draftu do kanadských juniorských soutěží, když jeho práva získal celek Rimouski Océanic (2. kolo, 70. celkově). Nyní Hamrla uspěl i při draftu do slavné NHL.

V letošní draftové loterii je Hamrla vůbec druhým nejvýše vybraným Čechem, dříve šel na řadu pouze obránce Stanislav Svozil z brněnské Komety, kterého si ve třetím kole jako celkově 69. v pořadí vybral tým Columbus Blue Jackets.

Osmnáctiletý Hamrla přišel na západ Čech v průběhu loňského ledna z mateřského Zlína. Mladík, jehož otec kdysi chytával i za A-tým Karlových Varů, tak přišel do organizace, kde si rychle našel místo mezi karlovarskými brankáři. Extraligovou premiéru si odbyl už v 16 letech v 51. kole na ledě Vítkovic v sezoně 2019/20.

V letošním ročníku toho Hamrla vinou přerušení a následně předčasného ukončení mládežnických soutěží odchytal určitě méně, než by sám chtěl. Další zkušenosti ale sbíral v nejvyšší soutěži dospělých, kde nastoupil celkem do šesti utkání a na začátku prosince na ledě mateřského Zlína vychytal svou první extraligovou výhru. Do šesti utkání zasáhl také v Chance lize, shodně po třech zápasech odchytal v dresu Sokolova a Kadaně.

Hamrla má na svém kontě starty za reprezentační šestnáctku i sedmnáctku a v letošním roce nechyběl ani v nominaci na Mistrovství světa do 18 let, kde však nakonec do zápasu nenaskočil.