HC Energie Karlovy Vary

Draft do NHL: Čtyři energetici figurují v oficiálním hodnocení NHL

NHL Central Scouting, oficiální skautovací organizace NHL, každoročně vydává krátce po zahájení hokejových soutěží po celém světě přehled přibližně tří stovek nejvýznamnějších prospektů pro nadcházející draft. Do letošního vydání Players to Watch se poprvé v historii probojovali hned čtyři mladí energetici!

Nejlépe se umístil Jiří Kulich. Talentovaný útočník, který aktuální ročník zatím celý odehrál v seniorském týmu Karlových Varů a ve čtrnácti duelech nasbíral šest bodů (5+1), obdržel od skautů NHL hodnocení B. Dle názorů expertů by tak měl být zvolen v první polovině draftu, ve druhém či třetím kole.

Ostatní tři energetici byli zařazeni do kategorie C, tedy mezi mladíky, kteří by měli být zvoleni v druhé polovině draftu. Jmenovitě se jedná o forvardy Dominika Rymona (devatenáct bodů v deseti utkáních za juniorku), Robina Sapouška (čtyři body ve čtyřech utkáních za juniorku) a Samuela Šmajdu (třináct bodů v deseti utkáních za juniorku).

Hodnocení Players to Watch je každou sezonu prvním oficiálním skautovacím přehledem NHL Central Scouting a vždy také celosvětově prvním žebříčkem zahrnujícím hráče, kteří by měli být zvoleni v pozdějším průběhu draftu. NHL v tomto dokumentu řadí prospekty do tří kategorií.

Hodnocení A obdrží hráči, na které by měly týmy velmi pravděpodobně ukázat již v prvním kole; hodnocení B patří mladíkům, u kterých můžeme očekávat, že si je kluby vyberou ve druhém nebo třetím kole, tedy v první stovce celkového pořadí; hodnocení C pak znamená, že skauti předpokládají, že daný hráč nebude zvolen v prvních třech kolech, ale že by jeho jméno mělo v průběhu draftu padnout.

Jiří Kulich se stal teprve druhým energetikem, který v přehledu Players to Watch obdržel hodnocení B. Před ním se to povedlo jen brankáři Janu Bednářovi v roce 2019, kterého si ale nakonec v draftu vybral Detroit ve čtvrtém kole na 107. pozici. Opačnou zkušenost má s tímto hodnocením druhý karlovarský brankář, který v nedávné minulosti úspěšně prošel draftem. Patrika Hamrlu zařadili skauti NHL do kategorie C, Carolina na něj však při volbě mladíků ukázala už ve třetím kole jako na 83. v pořadí.