HC Energie Karlovy Vary

Draft do NHL: Energie má v loterii hned tři naděje

Karlovarští fanoušci, znovu zbystřete! Druhý rok za sebou můžou příznivci Energie opět upínat své zraky k zámoří a k nováčkovskému draftu do nejlepší hokejové soutěže světa. Loni draftem úspěšně prošel gólman Jan Bednář, letos však mají dle odborných skautů významnou šanci být zvoleni některým z 32 týmů NHL hned tři zástupci lázeňského hokeje! A dost možná padne klubový rekord...

Jak se bude draftovat?

Stejně jako loni bude výběr mladíků probíhat kompletně virtuálně prostřednictvím videokonference. Zástupci ligy včetně komisionáře Garyho Bettmana se budou nacházet ve studiích NHL Network v New Jersey, vedení všech klubů pak zůstane ve svých domácích útočištích, odkud budou prostřednictvím společného hovoru hlásit svoje volby.

Každý tým má k dispozici sedm voleb, které ale může kdykoliv během jakékoliv sezony s ostatními týmy směňovat za jiné volby či hráče. Vůbec poprvé se do draftu zapojí také novopečený 32. tým NHL Seattle Kraken, to tedy znamená, že letos bude vybráno celkem 224 mladých hráčů z celého světa.

První kolo započne v sobotu 24. července ve dvě ráno našeho času, od 17:00 téhož dne bude následovat zbylých šest kol. Dle předdraftovacích žebříčků by mezi dvěma stovkami draftovaných hráčů mohli být rovnou tři energetici. Karlovým Varům to tedy nabízí velice zajímavou šanci, že by poprvé v historii úspěšně prošel v jednom roce draftem více než jeden hráč Energie. Kdo jsou tyto tři naděje lázeňského hokeje?

Karlovarské naděje

Róbert Bačo

Urostlý křídelník přišel na západ Čech před sezonou 19/20 po výborném ročníku v dresu Žďáru nad Sázavou. Letošní rok rozdělil mezi karlovarskou juniorku, v jejímž dresu odehrál devět utkání a připsal si šest bodů (2+4), a prvoligovou Kadaň, za kterou nastoupil také do devíti duelů a zaznamenal dva body (1+1). Na jeden zápas také oblékl barvy seniorské Energie a svůj debut v extralize ozdobil premiérovou asistencí.

Kombinace výborné střelby a tvrdé a důrazné hry posunula košického rodáka na 66. místo mezi hokejisty z Evropy v oficiálním žebříčku skautů NHL. Skautovací agentura McKeen's Hockey pak Bača umístila na celkovou 173. pozici mezi všemi hráči na světě, kteří se mohou letošního draftu zúčastnit.

Patrik Hamrla

Odchovanec zlínského hokeje opustil Baťovo město v průběhu ročníku 19/20 a přesunul se do Karlových Varů. Po odchodu Jana Bednáře do Kanady zaujal až do lednového příchodu Vladislava Habala v Energii roli brankářské dvojky a během této doby stihl naskočit do šesti zápasů, v nichž zaznamenal 88,14% úspěšnost zákroků. Mezi dospělými pak Hamrla v uplynulé sezoně odehrál ještě dalších šest utkání za prvoligové Sokolov a Kadaň.

Vysokého gólmana řadí NHL Central Scouting na vynikající třetí místo mezi evropskými brankáři, pouze za Jespera Wallstedta, letos jednoznačně nejlépe hodnoceného gólmana na světě, který by mohl být zvolen už v elitní desítce, a Bělorusa Alekseje Kolosova, který za svou zemi dokonce odchytal čtyři utkání na mistrovství světa v Rize.

Ľubomír Kupčo

Také třetí do party karlovarských želízek v draftovacím ohni přišel do lázeňské před sezonou 19/20, kdy měl za sebou první rok mimo rodné Slovensko strávený v plzeňském dorostu. V juniorce Energie si za deset utkání na podzim připsal šest bodů (4+2), po přelomu kalendářního roku se pak třikrát objevil v dresu Kadaně a zaznamenal také svou extraligovou premiéru v barvách Karlových Varů. Žádný z těchto startů ale v první kariérní bod mezi dospělými nepřetavil.

Kvalitní střelec a výborný bruslař Kupčo v žebříčku skautů NHL obsadil 144. pozici mezi evropskými hráči v poli. Šance, že jeho jméno vyřkne letos některý z týmů NHL, tak je ze tří nadějných energetiků asi nejmenší, ale rozhodně ne zanedbatelná.

Draftovaní odchovanci v minulosti

Díky loňskému úspěchu Jana Bednáře se rozšířil počet karlovarských odchovanců, kteří byli draftovaní do NHL, již na tři.

Vojtěch Polák

Nejvíce v draftu zazářil Vojtěch Polák, v roce 2003 jeho jméno vyřkli už jako 36. v pořadí Dallas Stars. Polák byl ten rok druhým nejvýše draftovaným Čechem po Milanu Michálkovi. Do NHL se ale ostrovský rodák nakonec nastálo neprobojoval, během svých třech let v zámoří odehrál v nejkvalitnější soutěži světa jen pět duelů, v nichž nezaznamenal žádný bod. Od nové sezony bude nastupovat za nejúspěšnější rumunský klub SC Csíkszereda.

Martin Frk

Prozatím nejúspěšnější kariéru v NHL mezi karlovarskými odchovanci prožívá Martin Frk, toho si v roce 2012 jako 49. v pořadí vybrali Detroit Red Wings. Dosud Frk stihl zaznamenat 118 startů a 39 bodů (18+21) v NHL. V uplynulých dnech se připravoval v Karlových Varech na nadcházející ročník, v němž bude bojovat o stabilnější místo v kádru Los Angeles Kings.

Jan Bednář

Nejnovější přírůstek do karlovarského draftovaného trojlístku si také vybrala Rudá křídla z Detroitu, konkrétně loni ze 107. místa. Většinu letošní sezony strávil Jan Bednář v quebecké juniorce, za jeho Acadie-Bathurst Titans odchytal dvanáct duelů s úspěšností zákroků jen lehce pod 90 %. Vybojuje si i on profesionální smlouvu?

Prošli karlovarskou juniorkou

Zdeněk Šmíd

Coby o dva roky staršího hráče si tohoto brankáře v draftu 2000 na 168. pozici vybrali Atlanta Thrashers (dnešní Winnipeg Jets). Do zámoří se ale nikdy nepodíval a ve věku pouhých 25 let ukončil hokejovou kariéru s 29 starty za seniorský tým Karlových Varů.

Lukáš Mensator

Jednu z největších legend lázeňského hokeje si v roce 2002 z 83. místa zvolili Vancouver Canucks. Ani on se ale v NHL nepředstavil, následující dva roky po draftu dělal jedničku v juniorské OHL, načež se vrátil do Karlových Varů, kde sehrál klíčovou roli při zisku historického titulu v sezoně 08/09. Brusle definitivně pověsil na hřebík před třemi lety, od nadcházející sezony bude působit jako trenér gólmanů a vedoucí týmu v Mladé Boleslavi.

David Honzík

Třetí do party a znovu gólman, na Davida Honzíka také ukázaly vancouverské Kosatky, konkrétně coby na 71. hráče v pořadí draftu 2011. Už tehdy Honzík chytal obdobně jako nyní Jan Bednář v QMJHL, ve které nakonec strávil ještě další dvě sezony. Po nich se ale bez seniorské smlouvy vrátil do Čech a odchytal mimo jiné i čtyřicet utkání za Energii. Před zhruba měsícem byl oznámen jeho přestup do Nitry.