HC Energie Karlovy Vary

Energetici v zámoří: Play-off na plné pecky

Posledním z našich krajánků, kteří vstoupí do play-off je Jiří Kulich, který se svým týmem zakončil vítězně základní část sezony. V posledním domácím zápase si Jiří převzal cenu za největší počet vítězných gólů. Sezona bohužel skončila Dominikovi Rymonovi, když se svými spoluhráči nenašli recept na tým, který předtím vyřadil i celek Victoria Royals, ze který hraje Robin Sapoušek. První play-off duely odchytal Adam Dybal a dvě výhry v sérii má na kontě Jan Bednář se svými spoluhráči. Náskok svého soupeře budou dohánět Vipers s Adamem Csabim a Filipem Krajčíkem.

American Hockey League (AHL)

Jiří Kulich (Rochester Americans)

V uplynulém týdnu se Americans naposledy v základní části představili na domácím ledě a ačkoliv v obou duelech bodovali, tak z výhry se radovali pouze v tom prvním. V něm přivítali tým Toronto Marlies. Pod výhru 3:1 se dvěma góly podepsal Jiří Kulich. Za zmínku stojí, že Jiří si připsal dva góly a jeho parťák Isak Rosén, který do Americans přišel společně s ním a většinu milníků v AHL a NHL prožili společně, dvakrát asistoval. Naposledy oba mladíci před All-stars uvízli na letišti a stihli jen tak tak pouze zápas. Ale zpět k utkání. V něm skóre otevřel Jiří Kulich v šestnácté minutě právě po Isakově přihrávce. Ve třicáté třetí minutě bylo srovnáno. Vedení si vzali Americans zpět v čase 34:13, když přihrávku Isaka Roséna proměnil Brandon Biro. Posledním střelcem zápasu byl v čase 35:29 Jiří Kulich. U zrodu této akce byl Lukáš Rousek. Jiří Kulich byl vyhlášen první hvězdou zápasu a u vyhlašování nechyběl ani Isak Rosén, který byl třetí hvězdou.

Zajímavé bylo pro Jiřího Kulicha druhé utkání, neboť se v něm potkal se svými spoluhráči ze stříbrné dvacítky z loňského mistrovství světa Stanislavem Svozilem a Davidem Jiříčkem. V dresu Monsters nechyběl ani Jakub Zbořil. A právě Jiřího parťáci z dvacítky zařídili výhru svého týmu. Nejprve ve třetí třetině David Jiříček připravil pro Stanislava Svozila šanci na srovnávací gól a právě kapitán stříbrné dvacítky v čase 63:01 prodloužení ve prospěch svého týmu rozhodl a byl vyhlášen první hvězdou zápasu. Jiří Kulich v tomto duelu dvakrát prověřil hostujícího gólmana.

Protože šlo o poslední domácí zápas základní části, tak po jeho skončení byly vyhlášeny týmové ceny za sezonu 2023-2024. Jak jsem výše zmínila, že Jiří Kulich a Isak Rosén prožili společně různé důležité milníky, tak tak tomu bylo i tentokrát. Jiří Kulich a Isak Rosén byli oceněni jako hráči, kteří v sezoně vstřelili nejvíce vítězných gólů. Zajímavé je, že oba mladíci si připsali shodně pět vítězných gólů. Uplynulý týden si Americans ještě zpestřili týmovým focením. Základní část pak zakončili na ledě týmu Utica Comets, který porazili 3:2 a naladili se tak vítězně na play-off.

Jiří Kulich zakončil základní část na třetím místě týmového bodování se 45 body. S dvaceti sedmi góly se stal nejlepším střelcem týmu. Tým Rochester Americans skončil s 88 body na druhém místě Severní divize. Na první místo se nakonec vyhoupl tým Cleveland Monsters, který měl rovněž 88 bodů. Na třetím místě skončil tým Syracuse Crunch, který bude prvním soupeřem Americans v play-off.

17. dubna 2024

Rochester Americans - Toronto Marlies 3:1 (1:0, 2:1, 0:0)
Jiří Kulich 2+0, 4 střely na branku

19. dubna 2024

Rochester Americans - Cleveland Monsters 2:3pp (0:1, 2:0, 0:1 - 0:1)
Jiří Kulich 2 střely na branku

21. dubna 2024

Utica Comets - Rochester Americans 2:3 (0:0, 2:1, 0:2)
Jiří Kulich 2 střely na branku

Dominik Rymon (Everett Silvertips)

V minulém týdnu se semifinálová série mezi Everett Silvertips a Portland Winterhawks přesunula na led Silvertips. Do branky Winterhawks se opět postavil Jan Špunar, který tentokrát střelce Silvertips úplně vynuloval a byl tak vyhlášen první hvězdou zápasu. Dominik Rymon na českého gólmana poslal jednu střelu. O jednu gólovou šanci víc měl Marek Alscher v dresu Winterhawks. Jelikož ani počtvrté nedokázali hráči Silvertips na své soupeře vyzrát, tak pro ně cesta letošním play-off skončila.

19. dubna 2024

Everett Silvertips - Portland Winterhawks 0:5 (0:0, 0:3, 0:2)
Dominik Rymon 0+1, 2 střely na branku

North American Hockey League (NAHL)

Adam Dybal (Aberdeen Wings)

Boj o Robertson Cup zahájili Wings na ledě týmu Bismarck Bobcats a jeho střelci svou střeleckou převahu v poměru 42:30 proměnili v pět gólů. Branku Wings v tomto utkání hájil Adam Dybal, ale ani jeho 37 zákroků na výhru nestačilo. Pátý gól Bismarck Bobcats padl v padesáté deváté minutě do prázdné branky. Adam Dybal se do branky Wings postavil i ve druhém utkání a připsal si dvacet devět zákroků. Poprvé Adam puk ze své branky lovil až ve třicáté čtvrté minutě. Jeho spoluhráči ještě před koncem třetiny srovnali a do vedení šli v první minutě druhé třetiny a přišli o něj v čase 55:43, když inkasovali v oslabení. A právě Leonid Bulgakov, jehož vyloučení hráči Bobcats potrestali, rozhodl prodloužení ve prospěch Wings v čase 60:45. Série se tak na led Wings přesouvá za stavu 1:1.

19. dubna 2024

Bismarck Bobcats - Aberdeen Wings 5:1 (2:0, 1:1, 2:0)
Adam Dybal 37/41

20. dubna 2024

Bismarck Bobcats - Aberdeen Wings 2:3pp (0:0, 1:1, 1:1 - 0:1)
Adam Dybal 29/31

British Columbia Hockey League (BCHL)

Adam Csabi a Filip Krajčík (Vernon Vipers)

Soupeřem Vipers ve druhém kole play-off je celek Penticton Vees. Vzhledem k tomu, že Penticton Vees po základní části skončil na prvním místě konference, začíná série na jeho ledě. Už vzájemné duely v sezoně byly poměrně vyrovnané a o výhře jednoho nebo druhého celku rozhodovaly maličkosti. Pro Vipers bude tato série o to náročnější, že Penticton Vees je úřadujícím šampionem a bude chtít titul obhájit. V prvním utkání série šli už v čase 1:03 do vedení Vipers, ale po pěti minutách bylo srovnáno. Vedení si Vipers vzali zpět v čase 7:31 a na tento gól nahrával Adam Csabi. Do utkání už naskočil také Filip Krajčík. V šestnácté minutě byl stav utkání 1:3. Ale od této doby se trefovali pouze domácí hráči, kteří skóre srovnali v čase 57:58 a prodloužení rozhodli ve svůj prospěch v čase 61:40. Také druhý zápas vyšel lépe týmu Penticton Vees. Vipers sice krátce po polovině první třetiny otevřeli skóre, ale další gól už nepřidali a nakonec padli 1:3. Série se tak do Vernonu přesouvá za stavu 0:2.

19. dubna 2024

Penticton Vees - Vernon Vipers 4:3pp (1:2, 1:1, 1:0 - 1:0)
Adam Csabi 0+1

20. dubna 2024

Penticton Vees - Vernon Vipers 3:1 (1:1, 0:0, 2:0)

East Coast Hockey League (ECHL)

Jan Bednář (Toledo Walleye)

Základní část tým Toledo Walleye zakončil na druhém místě konference, což jim do cesty v prvním kole play-off postavilo celek Kalamazoo Wings. Oba úvodní zápasy se z titulu výše postaveného týmu odehrály na domácím ledě Toleda. V prvním duelu Jan Bednář kryl záda svému parťákovi Johnovi Lethemonovi. Toledo si nakonec v prodloužení připsalo první bod v sérii. Jan Bednář hájil branku Toleda ve druhém utkání a připsal si dvacet dva zákroků. Jeho spoluhráči na branku soupeře poslali neuvěřitelných 53 střel z nichž padlo pět gólů a tak si Toledo připsalo druhou výhru. Série se tedy do Michiganu stěhuje za stavu 2:0 pro Toledo.

19. dubna 2024

Toledo Walleye - Kalamazoo Wings 3:2pp (0:0, 2:2, 0:0 - 1:0)
Jan Bednář 0/0

20. dubna 2024

Toledo Walleye - Kalamazoo Wings 5:2 (1:2, 1:0, 3:0)
Jan Bednář 22/24