HC Energie Karlovy Vary

Že jdu na led? Dozvěděl jsem se to pět minut předtím, směje se Dybal

V úterý podvečer přepsal karlovarskou historii. Ve věku 15 let, 11 měsíců a 8 dní totiž jako nejmladší gólman nastoupil za A-tým Energie. Sice v nesoutěžním zápase, zato v tradičně třaskavém derby se Sokolovem. Tenhle primát mladému gólmanovi Adamu Dybalovi pro nejbližší chvíli nikdo nesebere.

Bylo krátce před polovinou utkání když talentovaný brankář, který do té doby mrzl v tradiční sokolovské zimě na střídačce, uslyšel od trenérů: „Běž se rozcvičit, půjdeš do hry.“ O pár chvil později už střídal mezi třemi tyčemi karlovarské branky dalšího mladíka Adama Horáka.

„Byl jsem trochu nervózní, ale jen do první střely, pak už to ze mě spadlo. Že půjdu do hry jsem se dozvěděl asi pět minut předtím, než jsem skočil na led. Rychle jsem se rozcvičil a šel do toho,“ říká s úsměvem gólman, který se členem karlovarské organizace stal v závěru uplynulé sezony.

Dybal naskočil do hry hned poté, co Tomáš Redlich zvýšil na 4:2 pro Energii. Lehká šichta ho ale nečekala. Baníkovci kousali a mladý gólman si připsal několik těžkých zákroků. Z celé řady střel ale inkasoval pouze jedinkrát. Hodně povedená premiéra v necelých šestnácti letech, což ocenil i Martin Pešout. „Jsme rádi, že to Adam zvládl, jeho výkon byl výborný,“ našel slova chvály karlovarský kouč.

Svůj debut mezi muži si užil i samotný gólman. Ten poděkoval nejen svým spoluhráčům, kteří ho během utkání notně podporovali, slova chvály našel ale i pro fanoušky obou západočeských rivalů.

„Zápas jsem si moc užil. Bylo to derby se vším všudy, jak sokolovský kotel, tak ten náš celý zápas skandoval. Byl to pro mě opravdu neuvěřitelný zážitek,“ rozplýval se Dybal. Ten měl navíc výhodu v tom, že nepřišel do úplně neznámého prostředí. Odchovanec havířovského hokeje se totiž se svými spoluhráči poznal už během tradiční letní dřiny, kdy byl součástí A-týmu a trénoval společně i s dalšími karlovarskými gólmany pod vedením Pavla Kněžického.

Nejmladší debutanti v A-týmu

Hráč Datum narození Premiéra Utkání Věk
Vojtěch Polák 27.6.1985 20.2.2001 ELH 47 Energie - Třinec 15 let, 7 měsíců, 24 dní
Adam Dybal 2.9.2005 10.8.2021 PŘÁT. Sokolov - Energie 15 let, 11 měsíců, 8 dní
Jan Bednář 26.8.2002 6.9.2018 PŘÁT. Energie - Sokolov 16 let, 11 dní
Filip Krajčík 30.8.2004 2.3.2021 ELH50 Energie - Liberec 16 let, 6 měsíců, 2 dny
Dominik Rymon 29.5.2004 15.2.2021 ELH16 Sparta - Energie 16 let, 8 měsíců, 17 dnů

„Kluci mě brali dobře. Jak jsem s nimi absolvoval letní přípravu, tak už jsme se znali. Hodně mi radili a podporovali mě,“ dodal na adresu svých spoluhráčů.

Dybal tak během posledních čtrnácti dnů nastoupil do zápasu už ve třetí věkové kategorii. Předminulý víkend bojoval s karlovarským dorostem na silně obsazeném President Cupu v Třinci, o pár dní později absolvoval už zmíněnou premiéru za A-tým v Sokolově a o právě skončeném víkendu pomohl spolehlivým výkonem karlovarské juniorce k bronzu na domácím Hejtman Cupu. Srovnání se tak přímo nabízí.

„V Áčku je všechno rychlejší. V dorostu jsem u střel trochu dřív, v juniorce to stíhám a v Áčku jsem si opravdu všimnul, že jsem pomalejší a musím na tom hodně zapracovat,“ ví Dybal, že na sobě ještě musí hodně pracovat.

A třeba i proto, aby se udržel v mládežnických reprezentacích, kam letos už také nakoukl. Po úvodním brankářském kempu si totiž vybojoval pozvánku odjet s národním týmem do 17 let k trojici zápasů proti Švýcarsku. A to byl i jeden z důvodů, proč jej nakonec Martin Pešout poslal do zápasu svého Áčka.

„Věděli jsme, že se Adam dobře prezentoval na reprezentačních kempech a dostal se do národního týmu do 17 let. Navíc s námi trénoval už během letní přípravy, takže jsme chtěli vidět, i jak bude reagovat, když nastoupí v mužích,“ popsal muž, pro kterého není nasazování mladých gólmanů ničím neobvyklým. Však posuďte sami.

Jen o něco málo starší než Dybal byl při své premiéře, rovněž v přípravném utkání proti Sokolovu, další brankářský talent Jan Bednář. Ten při svém debutu ve věku 16 let a 11 dní navíc vychytal nulu. O čtyři měsíce později pak gólman, který byl vloni na podzim draftován do NHL Detroitem, debutoval na ledě Třince i v extralize.

Patrik Hamrla. Omlazené mužstvo vyjíždí k 51. kolu Tipsport extraligy do Vítkovic s řadou mladíků, mezi kterými nechybí ani tenhle zlínský odchovanec. Hamrla se sice výhry proti silnějšímu a zkušenějšímu soupeři nedočkal, na své konto si však připsal debut ve věku 16 let, 9 měsíců a 11 dní.

A proč právě gólmani jsou těmi, kteří jsou mezi debutanty nejmladší? Hlavní kouč Energii nabízí jeden hodně pragmatický důvod. „Pokud chceme vychovávat hráče pro draft, tak vidím tu cestu mezi gólmany v uvozovkách nejsnadnější,“ říká Pešout. A dva draftovaní gólmani z karlovarské organizace do NHL za poslední rok jeho slova jen potvrzují.