HC Energie Karlovy Vary

Spolupráce s nimi je skvělá, chválí svůj nový tým kouč deváťáků Adam Sýkora

Ne příliš oblíbenou část sezony, tedy letní přípravu, mají deváťáci za sebou. Nyní si užijí volno před tím, než jim začne příprava na ledě. Před ostrým startem sezony sehrají svěřenci Adama Sýkory několik přípravných zápasů, v nichž se utkají i s některými týmy ze své skupiny, a tak budou mít jak trenéři, tak i hráči šanci poznat styl hry soupeřů, s nimiž se v extralize deváťáků setkají poprvé.

Deváťáci už znají rozlosování nového ročníku a složení jejich skupiny je velmi kvalitní. Pokud budou chtít postoupit do vyšší nadstavby, bude potřeba, aby vybojovali nejhůře čtvrté místo. Právě kvalitě i náročnosti extraligy trenérský tým deváťáků přizpůsobil letní přípravu a hlavní trenér Adam Sýkora s ní byl velmi spokojený.

„Za dva měsíce jsem neshledal žádné negativum, ale nechci to zakřiknout. Přece jenom sezona je před námi. Po pracovní morálce kluků, po charakterní stránce, v přístupu a v komunikaci, kdy se bavíme pořád o čtrnáctiletých dětech, je spolupráce s nimi opravdu skvělá, musím to zaklepat. Takže mám z toho velmi dobrý pocit. Doufám a věřím, že si to, o co nám všem jde, přeneseme do sezony. Za mě osobně obrovská spokojenost s letní přípravou.“

Adam Sýkora deváťáky převzal po Tomáši Mariškovi, který odešel do Sokolova. Letní příprava tak vlastně sloužila i ke vzájemnému seznamování. Letošní příprava nemohla být kvůli absenci ledu kombinovaná, a tak trenéři volili jiný formát. V tom na led také došlo.

„Vyjížděli jsme do Třemošné, kde jsme měli jednou do měsíce tréninkový den, kdy jsme mimo jiné sehráli i tréninková utkání s tamním dorostem. Zúčastnili jsme se také Jarní ligy v Chomutově. Tam nám vůbec nešlo o výsledky, ale spíše o to, že kluci byli na ledě, a bylo to nabourání stereotypu a drilu. Tak účast na turnaji hodnotím jenom pozitivně,“ usmívá se Adam Sýkora.

Stejný názor měli i jeho svěřenci. „Účast na Jarní lize v Chomutově nám letní přípravu zpestřila a moc se nám tam líbilo,“ vzpomíná na turnaj nováček v týmu deváťáků Marek Kubík. „Vítězství nás nakoplo a povzbudilo,“ souhlasí Marek s poznámkou, že vítězství v lize bylo pozitivní i pro stmelování týmu.

Jarní liga byla ostatně pro tým velice přínosná, neboť se energetici potkali s kvalitními soupeři a tým se poprvé v novém složení předvedl trenérům. Ti na každý turnajový den přivezli jinou skupinu hráčů. Deváťáci ani jeden z turnajových zápasů neprohráli a vybojovali si první místo ve své kategorii a to i přesto, že je dle slov Adama Sýkory trochu zlobila koncovka.

„Upřímně řečeno ještě nebyla možnost na tom zapracovat, tím, že nám tady chybí led. Pracovali jsme primárně na kondici a na jiných pohybových schopnostech, takže jsme koncovku zatím vůbec neřešili. Bude na to prostor v tom předzávodním období,“ říká kouč deváťáků.

Ten se snažil společně se svými kolegy letní přípravu hráčům zpestřit. „Domnívám se, že každá kategorie vyžaduje určitý druh motivace a v letní přípravě dvojnásob. Snažil jsem se kluky neustále přesvědčovat o tom, že to potřebují do sezony, která je čeká, vzhledem ke kvalitě soupeřů, úrovni soutěže a náročnosti tréninkového procesu. Další věcí bylo to, že jsme ve třech až čtyřech trénincích na suchu měli vždy nějakou míčovou hru,“ přibližuje podrobněji průběh letní přípravy Adam Sýkora.

„Velmi často jsem jim dával různé výzvy. Třeba u náročných intervalových běhů jsem je motivoval tím, že když nějaký běh zvládnou do určitého času, tak jim umažu jednu běžeckou trasu. Takže jsme si takhle i různě hráli. To zpestření je potřeba, protože hráči většinou tohle období nemají příliš oblíbené. Zvláště v tomto věku. Kluci primárně běhají, a pokud má člověk trochu empatie, tak neustále přemýšlí nad tím, jakým stylem jim přípravu zpříjemnit, nabourat stereotyp a motivovat je,“ má jasno zkušený trenér.

Podobně ostatně k přípravě přistupovali i sami hráči. „V týmu jsme se hecovali. Když hrajeme různé hry, tak nikdo nechce prohrát. Všichni chceme vyhrát za každou cenu a pro tu výhru chceme udělat cokoliv,“ usmívá se Marek Kubík.

„Poslední červnový týden jsme absolvovali minikemp v Třemošné, což bylo další takové zpestření na ledě. V rámci něho jsme odehráli mimo jiné i tréninkové utkání proti týmu Škoda Plzeň. Na přelomu července a srpna nás čeká tradiční soustředění na Božím Daru,“ odpověděl Adam Sýkora na otázku, jestli mají deváťáci v plánu soustředění stejně jako ostatní kategorie.

Kemp kvitoval za své spoluhráče i Marek, „na ty tři dny v Třemošné jsme se všichni těšili, protože ve Varech nemáme led, tak jsme se nemohli dočkat.“

Teď si deváťáci užijí volno před sezonou, která sice nebude jednoduchá, ale kvalitní zápasy jsou tím, co mladé hokejisty posune v jejich vývoji.