HC Energie Karlovy Vary

Energetici v zámoří: Premiéra v NHL, týmové úspěchy a souboje energetiků

I poslední listopadový týden o sobě naši mladíci v zámoří dávali vědět. Největším úspěchem byl debut Jiřího Kulicha v nejlepší lize světa. V roli soupeřů se setkali Matteo Kočí a Dominik Rymon. Robin Sapoušek byl vyhlášen první hvězdou zápasu. Ľubomír Kupčo dvakrát skóroval. Bodoval také Adam Csabi. V akci byli i Adam Dybal a Jan Bednář. Lucie Velinská a Tereza Mašková si na zápasy počkají až do poloviny prosince.

American Hockey League (AHL)

Jiří Kulich (Rochester Americans)

Největší událostí minulého týdne byl pro Jiřího Kulicha bezesporu debut v NHL. V nejlepší hokejové lize světa Jiří při své premiéře nastoupil proti týmu New Jersey Devils a na ledě strávil 14:53 minut. V čase 58:41 poslal na Vítka Vaněčka, hájícího branku New Jersey střelu zápěstím, jenomže na českého gólmana si nepřišel. Proti talentovanému útočníkovi stál v dresu Devils útočník Ondřej Palát (1+1). Bufallo v tomto utkání za svým soupeřem střelecky zaostávalo v poměru 12/38. Společně s Jiřím Kulichem debutoval i jeho parťák Isak Rosen.

Zdroj: https://www.nhl.com/gamecenter/buf-vs-njd/2023/11/25/2023020310/playbyplay

Za Rochester Americans odehrál Jiří v minulém týdnu dva zápasy s týmem Laval Rocket a v obou o sobě opět dal vědět. V prvním vzájemném duelu Jiří poslal na brankáře Jakuba Dobeše tři střely. Jakub Dobeš stejně jako Jiří Kulich strávil několik sezon v týmu chomutovských Pirátů. Oba mladíci se spolu mohli potkat v sezoně 2016/2017, kdy Jakub hrál v dorostu a juniorce a Jiří nastupoval v kategorii U14. Za Rocket Laval hraje Jan Myšák, který byl kapitánem reprezentační dvacítky a spoluhráčem Jiřího Kulicha na MS juniorů 2022. Utkání nakonec došlo do prodloužení, které v čase 62:56 rozhodl Jiří Kulich a byl vyhlášen první hvězdou zápasu.

Druhý vzájemný souboj skončil opět prodloužením, které tentokrát rozhodl Isak Rosen. Jiří Kulich asistoval u první branky utkání a jeho bývalý kapitán z reprezentační dvacítky Jan Myšák, byl ve druhé třetině autorem vyrovnávací branky. Druhou asistenci si Jiří Kulich připsal u druhého gólu, kterým šel Rochester do vedení. Jiří byl vyhlášen druhou hvězdou utkání a první hvězdou byl Isak Rosen. Právě po tomto utkání se oba mladíci v kabině od svého trenéra dozvěděli, že byli povoláni do NHL. Rochester Americans jsou s dvaceti dvěma body na třetím místě Severní divize. Jiří Kulich je se sedmnácti body na druhém místě týmového bodování a s jedenácti góly je nejlepším střelcem týmu.

22. listopadu 2023

Rochester Americans – Laval Rocket 4:3p (1:2, 1:0, 1:1 - 1:0)
Jiří Kulich 1+0, 3 střely na branku

24. listopadu 2023

Rochester Americans – Laval Rocket 3:2p (1:0, 1:2, 0:0 - 1:0)
Jiří Kulich 0+2, 3 střely na branku

25. listopadu 2023

Lehigh Valley Phantoms - Rochester Americans 5:4 (0:1, 3:2, 2:1)

25. listopadu 2023

New Jersey Devils – Buffalo Sabres 7:2 (4:0, 1:1, 2:1)
Jiří Kulich 1 střela na branku

Western Hockey League (WHL)

Matteo Kočí (Kamloops Blazers)

Kamloops Blazers odehráli v uplynulém týdnu tři zápasy, v nichž se jednou radovali z výhry, ale bodovali ve dvou ze tří. V utkání s Lethbridge Hurricanes prověřil Matteo Kočí hostujícího gólmana třemi střelami. V duelu s Vancouver Giants Matteo asistoval u prvního gólu svého týmu. V dresu Vancouveru proti Matteovi stál Adam Titlbach, který si připsal asistenci u druhého gólu a dalším krajánkem byl Patrik Král. V tomto utkání si hráči Kamloops Blazers po nějaké době užili vítěznou euforii. Poslední zápas předchozího týdne byl pro Mattea Kočího speciální, neboť se spolu se svými spoluhráči postavil týmu Everett Silvertips, za který hraje Dominik Rymon. Ten si v tomto duelu připsal asistenci u třetího gólu Everettu a v čase 64:13 svým gólem rozhodl prodloužení. Kamloops Blazers mají na kontě sedmnáct bodů a jsou na jedenáctém místě Západní konference.

22. listopadu 2023

Kamloops Blazers – Lethbridge Hurricanes 3:7 (1:1, 2:5, 0:1)
Matteo Kočí 3 střely na branku

24. listopadu 2023

Kamloops Blazers – Vancouver Giants 6:3 (1:3, 3:0, 2:0)
Matteo Kočí 0+1, 1 střela na branku

25. listopadu 2023

Kamloops Blazers – Everett Silvertips 3:4p (0:0, 1:2, 2:1 – 0:1)

Robin Sapoušek (Victoria Royals)

Prvním soupeřem Victoria Royals byl celek ze čtvrtého místa Portland Winterhawks. Robin Sapoušek si v tomto utkání připsal čtyři gólové šance. Utkání dospělo nakonec do samostatných nájezdů. V těch za Royals proměnil svůj nájezd pouze Robin. Zatímco soupeři uspěli dvakrát a tak výhra připadla jim. Za Portland Winterhawks nastoupil Marek Alscher, Robinův spoluhráč z reprezentační dvacítky, který byl v tomto duelu, stejně jako Robin Sapoušek, asistentem kapitána.

Poměrně jednoznačný průběh mělo utkání s týmem Tri-City Americans. Robin byl autorem prvního gólu Royals, kterým v čase 2:57 srovnal skóre zápasu. Podruhé skóroval v úvodu druhé třetiny a asistoval u páté branky Royals. Robin Sapoušek byl vyhlášen první hvězdou zápasu. Na Lukáše Matěchu, který stál v brance Tri-City Americans, Robin poslal čtyři střely. Český gólman zlikvidoval 31 ze 36 střel Royals. Jediný gól Tri-City vstřelil český útočník Max Curran, který byl vyhlášen třetí hvězdou zápasu.

Pro tým Victoria Royals bohužel neplatilo do třetice všeho dobrého, neboť v posledním duelu minulého týdne podlehl Spokane Chiefs. I přes vyrovnanou střeleckou bilanci se střelci Royals prosadili pouze jednou. Robin měl tři gólové šance. Jednu asistenci si za Spokane připsal Lukáš Král, odchovanec Mountfieldu. Robin v tomto utkání nastoupil opět jako asistent kapitána. Karlovarský odchovanec má po dvaceti pěti zápasech na kontě dvacet dva bodů (12+10) a je třetí v týmovém bodování. S dvanácti góly je nejlepším střelcem týmu. Tým Victoria Royals je s dvaceti osmi body na 6. místě Západní konference a od pátého místa ho dělí pouze gólová bilance.

22. listopadu 2023

Portland Winterhawks - Victoria Royals 4:3sn (2:1, 1:0, 0:2 – 0:0 – 1:0)
Robin Sapoušek 4 střely na branku, proměněný nájezd

24. listopadu 2023

Tri-City Americans - Victoria Royals 1:5 (1:2, 0:1, 0:2)
Robin Sapoušek 2+1, 4 střely na branku

25. listopadu 2023

Spokane Chiefs - Victoria Royal 8:1 (2:0, 3:1, 3:0)
Robin Sapoušek 3 střely na branku

Dominik Rymon (Everett Silvertips)

Tři zápasy a tři výhry, tak to je bilance týmu Dominika Rymona. Jako první střeleckou formu Everettu odnesl tým Saskatoon Blades. Dominik v sedmé minutě vystřelil svému týmu vedení a to si Everett udržel až do konce zápasu. Dominik na hostujícího gólmana vyslal čtyři střely. Šest gólů inkasoval rovněž tým Portland Winterhawks, který byl druhým soupeřem Everettu. Dominik Rymon asistoval u třetí a zároveň vyrovnávací branky Everettu a připsal si dvě gólové šance. Za Portland Winterhawks nastoupil Marek Alscher.

Jak už bylo zmíněno výše, tak ve třetím duelu uplynulého týdne se hráči Everett Silvertips utkali s týmem Kamloops Blazers a tedy se proti sobě postavili Dominik Rymon a Matteo Kočí. Vzájemný duel rozsekl v prodloužení právě Dominik, který zároveň asistoval u třetího gólu. Dominik Rymon si ve dvaceti šesti zápasech nasbíral třicet jedna bodů (15+16) a vede týmové bodování. Everett Silvertips je s třiceti třemi body na třetím místě Západní konference. Na první a druhé místo ztrácejí pouze bod.

22. listopadu 2023

Everett Silvertips – Saskatoon Blades 6:2 (3:1, 1:0, 2:1)
Dominik Rymon 1+0, 4 střely na branku

24. listopadu 2023

Everett Silvertips - Portland Winterhawks 6:3 (0:3, 3:0, 3:0)
Dominik Rymon 0+1, 2 střely na branku

25. listopadu 2023

Kamloops Blazers - Everett Silvertips 3:4p (0:0, 1:2, 2:1 - 0:1)
Dominik Rymon 1+1, 2 střely na branku

United States Hockey League (USHL)

Ľubomír Kupčo (Des Moines Bucaneers)

Bukanýři odehráli tři zápasy a z výhry se radovali v jednom z nich. Prvním soupeřem byl tým Sioux Falls Stampede a Ľubomír Kupčo byl autorem jediného gólu Bukanýrů. Celkem měl v utkání čtyři gólové šance. Zbývající dva souboje Bukanýři odehráli s celkem Dubuque Fighting Saints. V prvním duelu se radovali z výhry 3:2 a Ľubomír měl dvě střely na branku. Odveta vyšla lépe celku Dubuque Fighting Saints, který šel hned v úvodu zápasu do vedení. Skóre ve dvanácté minutě srovnal Ľubomír Kupčo. Podruhé Bukanýři skórovali až ve třetí třetině. Ľubomír má po dvaceti zápasech na kontě patnáct bodů a je třetí v týmovém bodování. Tým Des Moines Buccaneers je s dvaceti body na šestém místě Západní konference.

22. listopadu 2023

Sioux Falls Stampede - Des Moines Buccaneers 4:1 (0:0, 1:0, 3:1)
Ľubomír Kupčo 1+0, 4 střely na branku

24. listopadu 2023

Des Moines Buccaneers - Dubuque Fighting Saints 3:2 (1:1, 0:1, 2:0)
Ľubomír Kupčo 2 střely na branku

25. listopadu 2023

Dubuque Fighting Saints - Des Moines Buccaneers 5:2 (2:1, 0:0, 3:1)
Ľubomír Kupčo 1+0, 3 střely na branku

North America Hockey League (NAHL)

Adam Dybal (Aberdeen Wings)

Tým Aberdeen Wings měl na programu dvojzápas s celkem Minot Minotauros. Adam Dybal se do branky postavil v prvním utkání, kdy čelil třiceti osmi střelám a připsal si třicet čtyři zákroků. Což však bohužel na výhru nestačilo. Z výhry se Adam se svými spoluhráči radovali ve druhém zápase. Tentokrát se do branky postavil Adamův parťák Croix Kochendorfer. Adam má po čtrnácti zápasech úspěšnost 90,10 %. Aberdeen Wings jsou s dvaceti jedna body na pátém místě Centrální divize.

24. listopadu 2023

Aberdeen Wings - Minot Minotauros 2:4 (0:1, 1:2, 1:1)
Adam Dybal 34/38

25. listopadu 2023

Aberdeen Wings - Minot Minotauros 4:1 (1:0, 0:1, 3:0)
Adam Dybal 0/0

British Columbia Hockey League (BCHL)

Adam Csabi (Vernon Vipers)

Vernon Vipers měli na programu dva duely a oba odehráli na domácím ledě. Nejprve přivítali tým Trail Smoke Eaters, s nímž padli v prodloužení. Vipers skórovali jako první až ve druhé třetině a soupeři se prosadili až v poslední části. Když už to vypadalo, že si připíší body za výhru, tak v čase 58:24 hráči Vipers vyrovnali. Asistenci u této branky si připsal Adam Csabi. Druhým soupeřem byl lídr skupiny Penticton Vees, který poslal na branku Vipers 42 střel z nichž padl pouze jeden gól ve druhé třetině. Vipers zase jako jediní skórovali v první části. Zápas nakonec dospěl až do nájezdů, ve kterých byl úspěšnější hráči Vipers. Adam Csabi je se šestnácti body (12+4) na šestém místě týmového bodování a druhý mezi nováčky. S dvanácti góly je společně s Isaacem Tremblayem nejlepším střelcem týmu. Vernon Vipers je s třiceti jedna body na druhém místě divize.

24. listopadu 2023

Vernon Vipers - Trail Smoke Eaters 3:2p (0:1, 0:0, 0:3)
Adam Csabi 0+1

25. listopadu 2023

Vernon Vipers - Penticton Vees 2:1sn (1:0, 0:1, 0:0 - 0:0 - 1:0)

East Coast Hockey League (ECHL)

Jan Bednář (Toledo Walleye)

Tým Toledo Walleye měl rovněž na programu tři zápasy. Jan Bednář se do branky postavil ve druhém duelu, kdy Toledo přivítalo na svém ledě hráče Kalamazoo Wings. Ve zbývajících dvou zápasech pak kryl záda svému parťákovi Johnovi Lethemonovi. Jan Bednář má po sedmi zápasech úspěšnost 87,40 %. Toledo Walleye je s dvaceti body na třetím místě Západní konference.

15. listopadu 2023

Toledo Walleye - Wheeling Nailers 5:6sn (2:2, 1:3, 2:0 - 0:0 - 0:1)
Jan Bednář 17/22

22. listopadu 2023

Wheeling Nailers - Toledo Walleye 4:2 (1:1, 3:0, 0:1)
Jan Bednář 0/0

24. listopadu 2023

Toledo Walleye - Kalamazoo Wings 3:4 (0:3, 3:1, 0:0)
Jan Bednář 17/21

25. listopadu 2023

Fort Wayne Komets - Toledo Walleye 4:6 (2:0, 1:4, 1:2)
Jan Bednář 0/0

Junior Women's Hockey League (JWHL)

V dalších zápasech JWHL se Lucie Velinská (Balmoral Hall) a Tereza Mašková (Northwood School) představí od 15. do 17. prosince 2023.