HC Energie Karlovy Vary

Energie vs Sparta! Junioři vstupují do čtvrtfinálových bojů

Když si hráči obou týmů ve čtvrtek po odehraném zápase podávali ruce, nejspíše nikoho z nich nenapadlo, že za pár dní budou proti sobě stát znovu ve čtvrtfinálových bojích. Oba týmy v posledním vzájemném duelu předvedly svou sílu a tak se nejen hráči, ale i diváci mohou těšit na opravdu atraktivní čtvrtfinále. Úvodní buly prvního vyřazovacího souboje padne v úterý 21. března v 17:45 hodin. Vstupné na zápasy play-off je 50 Kč. Veškerý výtěžek ze vstupného půjde na podporu mládežnické akademie HC Energie.

O soupeři

Účast ve čtvrtfinále si pražský celek zajistil výhrou nad týmem Komety Brno druhý březnový víkend. Vůbec závěr základní části měli mladí Sparťané více než vydařený. Od 23. února žádný svůj zápas neprohráli. Šňůru sedmi vítězných zápasů pražským mladíkům utnuli ve čtvrtečním duelu právě energetici. Pražané ve svém posledním duelu porazili tým Litvínova 2:1 a základní část zakončili vítězně. Zisk osmdesáti osmi bodů jim vynesl šesté místo.

Ve čtvrtečním utkání se na ledě Energie tým Sparty představil v posílené sestavě. Oproti předchozím vzájemným duelům do útoku naskočil reprezentační útočník Michal Vitouch, který nastupoval za tým HC Stadion Litoměřice a k juniorce se vrátil poté, co pro tým Litoměřic skončila sezona. Kromě působení v Chance lize si Michal Vitouch odehrál několik utkání za A-tým Sparty. Další posilou útočných řad byl reprezentační útočník a stříbrný medailista z mistrovství světa juniorů Petr Hauser. I on má za sebou několik startů za A-tým Sparty. Jméno Petra Hausera není ostatně neznámé ani fanouškům Baníku Sokolov, v jehož A-týmu Petr nastupoval.

Tým hlavního trenéra Richarda Žemličky, který u juniorky působí od května 2019, bude pro energetiky hodně těžkým soupeřem. Bilance vzájemných zápasů sice hovoří pro karlovarské mladíky, ale proti sestavě, se kterou Sparta zřejmě nastoupí i do čtvrtfinále bojovali pouze v posledním vzájemném duelu. Ten skončil po vyrovnaném boji vítězstvím energetiků, ale byl to opravdu boj do posledních sekund, takže se dá říct, že energetici už mají za sebou generálku na play-off, které bude těžké, hodně vyrovnané a budou rozhodovat maličkosti.

Nejproduktivnější hráči:

Ondřej Hrabík 51 bodů (21 + 30)
David Senčák 46 bodů (14 + 32)
Andrej Fábry 38 bodů (16 + 22)

Brankáři:

Hlib Artsatbanov 93,84 %

Využití přesilových her 15,63 %
Ubránění oslabení 80,89 %
Úspěšnost střelby 9,2 %
Góly podle fáze utkání - Sparta vstřelila v základní části 164 gólů v 1. třetině 51, ve 2. třetině 52 a ve 3. třetině 56 gólů a v prodloužení skórovala třikrát.

Bilance vzájemných zápasů v sezoně

13.10.2022 HC Sparta Praha - HC Energie Karlovy Vary 0:1sn

Branky a nahrávky: rozh. náj. Váňa

3.12.2022 HC Energie Karlovy Vary - HC Sparta Praha 5:1 (2:0, 2:1, 1:0)

Branky a nahrávky: 4. Sapoušek (Adámek), 15. Krajčík (Bulka, Botoš), 31. Sapoušek (TS), 39. Varvařovský, 49. Sapoušek (Handl, Anton) – 30. Böhm (Theimer, Ducháč)

21.1.2023 HC Sparta Praha - HC Energie Karlovy Vary 4:3p (1:1, 1:0, 1:2 - 1:0)

Branky a nahrávky: 9. Červenka (Mácha), 34. Vašíček (Červenka, Senčák), 52. Fábry (Šindelek), 61. Šindelek – 15. Krajčík (Csabi, Anton), 49. Bulka (Krajčík), 60. Tůma (Šmajda, Bulka)

16.3.2023 HC Energie Karlovy Vary - HC Sparta Praha 5:4 (3:2, 1:0, 1:2)

Branky a nahrávky: 2. Handl (Krajčík), 2. Varvařovský (Zolnaj), 11. Varvařovský (Beran, Krajčík), 26. Csabi (Vogel), 55. Krajčík (Vogel, Šlechta) – 3. Červenka (Tůma J., Senčák), 20. Senčák (David, Tůma J.), 46. Krupička (Vitouch, Bartoň), 54. Fábry (Tůma J., Senčák)

Z kabiny Energie

Energetici se na vstup do čtvrtfinále naladili vítězně a pozitivní pro ně je, že si výhry připsali v hodně náročných zápasech. Ať už to byl výše zmiňovaný duel se Spartou nebo závěrečné derby s Plzní. V útoku bude energetikům kvůli zranění chybět Samuel Šmajda. Naopak po zranění se před koncem základní části vrátil útočník Jakub Šiler. Výhodou pro tým Energie je, že není týmem jednoho či dvou střelců, ale jejich útočná síla je rozložena mezi více hráčů ať už útočníků či obránců. Tým se může spolehnout na brankáře Adama Dybala, který svou branku umí zamknout a nepustit do ní ani myš. V tom mu ostatně obětavě pomáhají blokováním střel nejen obránci, ale i útočníci.

Také v týmu Energie došlo k různým změnám. Do Kanady odešel útočník Robin Sapoušek, který před svým odchodem stihl Spartě nasázet hattrick. Lednové utkání se Spartou bylo druhým zápasem, do něhož nastoupili po návratu z Finska útočník Adam Csabi a obránce René Kubíček. Ve čtvrtek v dresu Energie poprvé proti Sparťanům vyjel útočník Jakub Šiler.

Výhodou energetiků je jejich bojovnost a obětavost, těchto vlastností si na svém týmu cení i trenér juniorky Václav Eismann. Důležité je také to, že i když se junioři v některých částech sezóny museli vyrovnávat s větší či menší krizí, tak to vždy zvládli. Třetí místo v Extralize juniorů, které si v základní části karlovarští mladíci vybojovali svědčí o síle týmu, díky níž junioři dokáží zvládnou každou překážku. Tu nejtěžší mají nyní před sebou, zabojovat o postup do semifinále.

Nejproduktivnější hráči:

Jan Botoš 33 bodů (16 + 17)
Samuel Šmajda 32 bodů (15 + 17)
pomyslné třetí místo si dělí se 30 body obránci Filip Krajčík (11 + 19), Kryštof Bulka (7 + 23) a Ondřej Dorot (6 + 24)

Brankáři:

Adam Dybal úspěšnost 94,16 %

Využití přesilových her 22,27 %
Ubránění oslabení 89,29 %
Úspěšnost střelby 10,6 %
Góly podle fáze utkání - Energie vstřelila v základní části 163 gólů v 1. třetině 44, ve 2. třetině 49 a ve 3. třetině 63 gólů a v prodloužení skórovala třikrát.