HC Energie Karlovy Vary

Energii posílí finský mistr světa Arttu Ilomäki!

Severská stopa v Karlových Varech v letošní sezoně nezmizí. Útok Energie totiž výrazně posílí mistr světa z roku 2019 a produktivní finský útočník Arttu Ilomäki!

Zkušený dvaatřicetiletý hokejista přichází z nejvyšší finské soutěže, ve které v poslední sezoně hájil dres týmu KooKoo. Ten sice skončil až na dvanácté příčce Liigy, jenže Ilomäki o sobě rozhodně dal vědět.

V 47 utkáních totiž sbíral v průměru téměř bod na utkání, konkrétně posbíral 44 bodů za 17 branek a 27 nahrávek. Ve svém týmu byl třetím nejproduktivnějším hráčem, v celé soutěži patřil v kanadském bodování do elitní třicítky.

„Arttu je bodový hráč, u kterého věříme, že zvýší naši produktivitu. Je výborný na buly i do přesilovky, dobře pracuje v předbrankovém prostoru, a to je hráč, kterého tady potřebujeme,“ říká o nejnovější posile Energie hlavní trenér Pavel Patera

Finský forvard strávil většinu své dosavadní kariéry v rodném Finsku, jen na dvě sezony si odskočil do Švédska. Rodák z Tampere je ale také zkušeným reprezentantem, vždyť v dresu Suomi odehrál 20 utkání, ve kterých zapsal 11 bodů (4+7).

Jeho největším úspěchem pak je bezesporu titul mistra světa, který vybojoval s finským národním týmem před pěti lety v Bratislavě.

„Na novou sezonu už se opravdu těším, na společnou práci. Mluvil jsem s trenéry a opravdu mě to přesvědčilo o tom, že chci do klubu přijít. Už se těším, až poznám spoluhráče a všechny lidi kolem klubu. O městě jsem slyšel spoustu pěkných věcí. Všichni mi říkali, že je to opravdu pěkná destinace a s rodinou se do Karlových Varů už moc těšíme,“ vyhlíží nové angažmá Ilomäki.

Ilomäki nyní poprvé ve své kariéře opustí skandinávský poloostrov. V Karlových Varech podepsal jednoletý kontrakt, který vyprší 30. dubna 2025.

K A-týmu Energie se Arttu Ilomäki připojí na konci července, kdy týmu začíná příprava na ledě. Suchou část přípravy předtím absolvuje doma ve Finsku.

Arttu Ilomäki (útočník, 12.6.1991)

Dvaatřicetiletý finský forvard je rodákem z Tampere, v dresu tamních klubů strávil také svá mládežnická léta. Nejprve hájil barvy Ilvesu, v průběhu sezony 2007-08 přestoupil v dorostenecké kategorii k rivalovi z Tampere.

V dresu Tappary si pak v ročníku 2010-11 odbyl také svou premiéru v elitní finské soutěži. V ní mimo jiné oblékal i dresy dalších týmů – Kalpy, Lukko Raumy, TPS Turku nebo naposledy týmu KooKoo. V něm se potkal i s českými reprezentanty Radkem Koblížkem nebo Nickem Malíkem. Během 12 sezon odehrál Ilomäki mezi finskou elitou 576 utkání, ve kterých zapsal úctyhodných 332 zápasů.

V letech 2019-21 působil Ilomäki ve Švédsku, poté už se zase vrátil do své rodné domoviny, ve které strávil poslední tři sezony.

Ilomäki si za národní tým Finska zahrál poprvé až mezi seniory, pozvánky do těch mládežnických se mu vyhýbaly. V prvním týmu se ale dočkal svého největšího úspěchu kariéry, když v roce 2019 byl součástí zlatého finského výběru na mistrovství světa v Bratislavě.