HC Energie Karlovy Vary

Granlundova finta? Dostal jsem za ni tři krosčeky, směje se Lauko

V pondělním livestreamu na Instagramu Tipsport extraligy se rozpovídal útočník Bostonu Bruins, který aktuálně nastupuje za karlovarskou Energii, Jakub Lauko. Řeč přišla na Davida Krejčího, nezvyklou letní přípravu nebo jeho historické brusle.

O Karlových Varech

Musím říct, že jsem tu zatím hodně spokojený. Kluci v kabině jsou fakt super. Město je krásné, hokej, co se tu hraje, tak mi vyhovuje. Jiné možnosti ani neřešil. Byla to pro mě v Česku jediná volba. Martin Pešout v Chomutově trénoval, můj táta tam pracuje asi 20 let, znají se. Znal mě už odmala, v tom byla velká výhoda. Jsem rád, že to dopadlo dobře a že jsem mohl začít tady.

O spoluhráčích v útoku

S Davidem zatím spíš sekundujeme Kubovi, protože on má opravdu výtečnou formu. Mně osobně se zatím bodově moc nedaří, David je na tom o dost líp než já, i tak si to ale užívám. Znám ho už dlouho z Chomutova, Kubu jsem předtím neznal, ale sedí nám to, každý zápas máme hodně šancí, na ledě nám to jde. Jestli se to rozjede tak, jak má, tak věřím, že ta spolupráce bude lepší a bude to tam padat.

O rvačkách

Nebojím se toho. Kdybyste se ale zeptali Dana Vladaře, tak by na to měl jiný názor (smích), protože jsem se jednou popral v AHL a dopadlo to tak, že jsem ani nemohl sundat helmu. Když nějaká taková situace je, tak se toho nebojím. I teď, když mám v lajně Davida s Kubou, kteří, doufám, že mi odpustí, jsou trošku prckové, tak jsem tam od toho, abych se za ně postavil.

O hokejových vzorech

Vždycky jsem si chtěl zahrát proti Ryanu Getzlafovi, který byl můj idol odmala. Tenhle sen mám pořád a doufám, že se mi to povede. Hrozně se mi ale líbí, jak hraje David Krejčí. Není to jen tím, že je to Čech, ale líbí se mi jeho hra celkově. Podle mě to je nejlepší hráč Bostonu.

O florbalové fintě

Povedlo se mi to už dvakrát, když jsem byl mladší. Zkoušel jsem to několikrát, minulou sezonu jsem to zkusil i v AHL. Cory Schneider z farmy New Jersey mi to ale chytil. Pak jsem ale hned dostal asi tři krosčeky na hlavu, co si to dovoluju (smích). Ještě za mnou přijel rozhodčí, že tohle nemám vůbec zkoušet, protože jsem nováček. Je to taková věc, co může fungovat. Zkouším si to na každém rozbruslení před zápasem i na trénincích. Když je šance, tak to zkusím. Teď mi to chytil David Kaše, když tam projížděl (úsměv). Pokud bude šance, tak to zkusím znova.

O Bostonu

Boston je takový specifický tým, protože je to mužstvo z Original Six. Konkurence i tlak jsou tam obrovské, to jde vidět na každém tréninku, zápase nebo kempu. Všichni mají obrovský respekt k tomu, že jsou v té organizaci. Lepší organizace pro Čecha teď v NHL asi není. Je pro mě obrovská motivace si s v Bostonu zahrát s Davidem Krejčím a Pastrňákem.

O rituálech před zápasem

Speciální rituál, jako mají ostatní kluci, nemám. Rád si zahraju před každým zápasem fotbal. Při zápase si musím dát colu, ale to je asi tak to jediné, co dodržuju. Nervózní nebývám, kdybych náhodou byl, tak vím, že nebudu hrát dobře. Snažím se to brát v pohodě a ten zápas ideálně neřešit a prostě hrát.

O slepovaných bruslích

Kdyby někdo viděl moje brusle zblízka, tak bych se musel stydět (smích). Mám je slepovaný, zašitý, asi dvacetkrát už. Je to pořád ten samý model, co jsem měl v Chomutově. Ještě se mi podařilo pár kusů získat, ale už jich moc nemám a budu muset brzy řešit jiné.

O smolném MS do 20 let

Určitě už to přebolelo, ale mrzí mě to pořád, to asi nepřestane nikdy, protože na ten turnaj jsem se opravdu těšil.

O Václavu Skuhravém

Venca je ten, kdo dokáže zvýšit hlas, nebo ve správnou chvíli situaci odlehčit a udělat srandu. Takový hráč v kabině musí být.

Sám říká, že pět let hraje hokej už jenom proto, že má v lajně Tomáše Vondráčka, který za něj bruslí (smích). Je to zkušený hráč, výborný na buly, do oslabení. Ví, jak to zahrát.

O hokejových začátcích

Táta už někdy od roku 1999 pracoval na chomutovském zimáku. Tam jsem začínal, tam mě vytáhl na led. Celou mládežnickou kariéru i první sezony mezi dospělými jsem strávil v Chomutově. Táta říkal, že se mi ze začátku moc nechtělo, že mě to nebavilo a na ledě mě musel držet. Postupem času mě to ale chytlo a byl pro mě už jenom hokej.

O svezení v Rallye Speciálu

Byla to zajímavá zkušenost, veliký zážitek. Kdyby si to někdo vyzkoušel, tak ho to bude bavit. Rodina, u které jsem bydlel v Kanadě, tak v tom městě jedna paní prodávala úplně stejné auto. Říkal jsem, že budu muset odehrát tak jednu, dvě sezony v NHL, abych si ho koupil (smích).