HC Energie Karlovy Vary

Gutovy tabulky: Rachůnek v sedmičce a (možná) překvapivý defenzivní lídr

Určit, kdo je nejlepším či nejdůležitějším hráčem týmu, není nikdy snadné. Je to hráč, který vstřelil nejvíce branek? Nebo ten, jenž je nejlepší ve statistice plus minus? Nebo je to ten, který se obětuje pro mužstvo tím, že blokuje střely a sráží soupeře? Těžko soudit. My jsme se na hráče Energie podívali pomocí jiných tabulek.

Gutovy tabulky určují hodnotu hráče pro tým možná nejkomplexněji. Zřejmě i proto jsou hodnoty v nich zapsané zcela stěžejní i pro hráčské smlouvy posledních let, na základě získaných údajů se totiž hráči vyplácí či nevyplácí domluvené bonusy po skončení sezony.

Kromě tradičních hodnot jako jsou vstřelené branky či kanadské body se hráčům započítávají body do „celkového skóre“ i za jiné statistiky. Do hry tak vstupuje i tradiční hodnocení +/-, i když v trochu jiném podání, dále se ale také hodnotí účast na ledě při obdržených brankách v přesilovce či oslabení či je minusovými body potrestán hráč, který zavinil trestné střílení. Konkrétní bodovou legendu, z niž je vypočítáno celkové bodové skóre hráče, uvádíme níže.

Bodovací systém Gutových tabulek

Gól: +3
Asistence: +2
Účast + (mimo střelce a asistentů): +1
Účast -: -1
Potrestaná přesilovka (minusové body pro vyloučeného hráče): -2
Obdržený gól v přesilovce (pro tým s větším počtem hráčů): -2
Trestné střílení (hráč, kvůli kterému se jede TS): -3

Klubové bodování: Mikúš v závěsu za prvním útokem, mezi beky kraloval Rohan

Klubovému „Gutově bodování“ vládne v ofenzivě dle očekávání první formace. Tomáš Rachůnek je se získanými 83 body následován Jakubem Flekem se 62 body a Dávidem Grígerem se 48 body. Potud nic překvapivého, za Dávidem Grígerem je však se stejným počtem Gutových bodů Tomáš Mikúš, ačkoliv dle tradiční statistiky kanadských bodů získal o 13 bodů méně. Mikúšovi však výrazně nahrává menší negativní účast na ledě při obdržených brankách a taktéž menší počet vyloučení, při kterých by mohl a také inkasoval.

V obranných řadách Energie je pak poněkud nečekané jméno hned na samotném vrcholu tabulky. Té totiž nevládnou bodoví lídři mezi karlovarskými beky Petr Šenkeřík či Dominik Graňák, nýbrž „až“ čtvrtý nejproduktivnější bek bílozelených Martin Rohan. Tomu totiž pomohla nejen bodově nejlepší sezona v kariéře (4+9), ale současně také nejlepší statistika +/- mezi karlovarskými beky a rovněž minimum vyloučení, vždyť Rohan byl v uplynulé sezoně vyloučen pouze čtyřikrát!


Kompletní klubové bodování Gutových tabulek ZDE

Extraligoví obránci: Rohan hned za elitní desítkou, mezi beky vládl liberecký Šmíd

Devětadvacetiletý bek, jenž nedávno prodloužil s Energií smlouvu o další rok, se neztratil ani v rámci celé soutěže, když v konkurenci 162 obránců, kteří v letošní sezoně naskočili do extraligy, skončil hned za elitní desítkou na 11. pozici. Na vrcholu tabulky nejsou překvapivá jména. Vítězný Ladislav Šmíd z Liberce získal 60 Gutových bodů, o dva více než druhý Martin Gernát z Třince a Michal Moravčík, který nastupoval za Plzeň a Litvínov. Vítěz kanadského bodování, kladenský Brady Austin, pak bral čtvrtou pozici. Kromě Rohana může v elitní desítce překvapit ještě jedno jméno, olomoucký Jan Jaroměřský, který byl ve svém klubu až čtvrtým nejproduktivnějším obráncem, jinými atributy ale v rámci celé soutěže vyskočil na 10. pozici. Neztratili se ale ani další karlovarští obránci, hned pětice se jich vměstnala do první padesátky extraligového pořadí.

Kompletní extraligové bodování Gutových tabulek - obránci ZDE

Extraligoví útočníci: Gulaš se sklonil před Hudáčkem, Rachůnek sedmý

Mezi extraligovými forvardy pak nevládl jasný vítěz kanadského bodování Milan Gulaš, ale hráč, kterému se v závěru sezony dařilo snad nejvíce z celé soutěže. Liberecký Libor Hudáček se ziskem 140 Gutových bodů předstihl o jediný bodík plzeňského fantoma Gulaše. Za touto dvojicí pak s velikým odstupem skončil třetí další útočník Bílých Tygrů Michal Birner se 115 Gutovými body.

Mezi útočnou elitou se dařilo i karlovarským útočníkům. Tomáši Rachůnkovi stačilo 83 Gutových bodů na celkové sedmé místo, Jakub Flek byl se 62 Gutovými body osmnáctý. Již výše zmíněná útočná dvojice Dávid Gríger – Tomáš Mikúš pak díky 48 Gutovým bodům brala pak společně dělila 42. a 43. pozici.

Kompletní extraligové bodování Gutových tabulek - útočníci ZDE

V celkovém pořadí, tedy pokud sloučíme obě tabulky útočníků a obránců, narušil pochopitelnou útočnou hegemonii jako první liberecký Ladislav Šmíd na 22. místě, Martin Gernát byl pětadvacátý a Michal Moravčík bral 28. pozici. Nejlepší z karlovarských beků Martin Rohan pak skončil čtyřiadevadesátý.


Kompletní extraligové bodování Gutových tabulek - hráči v poli ZDE