HC Energie Karlovy Vary

Hamrla o draftu USHL: Je povzbuzující, když vás sledují ze zámoří

Gólman Karlových Varů Patrik Hamrla byl před několika dny draftován do americké juniorské USHL, když si ho vybral tým Waterloo Black Hawks. „Nějaké náznaky jsem měl, ale že by se mělo jednat přímo o Waterloo, to jsem nevěděl," neskrývá své nadšení talentovaný brankář, který si odbyl premiéru v seniorském hokeji v pouhých 16 letech právě v dresu energetiků.

Patriku, jaké byly pocity po draftu do americké juniorky?
Bylo to super. Pokud vás chtějí v Americe nebo vás sledují, je to povzbuzující do další práce a já jsem moc rád, že mě draftovali.

Draft probíhal ve večerních hodinách našeho času, sledoval jsi to?
Ano, sledoval jsem to. Na webu vyskakovaly týmy, pak mi volal agent.

Měl jsi nějaké náznaky, že by draft mohl vyjít?
Nějaké náznaky jsem měl, ale že by se mělo jednat přímo o Waterloo, to jsem nevěděl.

Zřejmě je také pěkný pocit vědět, že o tebe mají zájem v zámoři, nejen na českém rybníčku…
Jednoznačně. Je to skvělý pocit a jsem za to moc rád.

Sledoval jsi nebo znáš nějakou ze soutěží? Sledoval jsi, jak si případně vedou?
Přiznám se, že jsem moc zápasů americké nebo kanadské juniorky neviděl. Nicméně patří mezi nejlepší juniorské ligy na světě, tudíž kvalita je tam obrovská.

Často se stává, že hráč zvolí i následně univerzitu, je to také tvůj cíl? Máš v plánu tam studovat?
Vzhledem k tomu, že mám nyní profesionální smlouvu v Karlových Varech, tak na univerzitu už jít nemůžu, čili můžu pouze do USHL nebo kanadské juniorky.

Jak to bude probíhat v létě? Pojedeš tam na try-out nebo jaké jsou ve hře možnosti?
V nejbližších dnech bych se měl dozvědět, jaké mají plány. Jestli mě budou chtít vidět, nebo mě mají nastudovaného. Zkrátka v nejbližších dnech by se to mělo rozhodnout.

Na konci června probíhá draft do kanadské juniorky, následně do NHL, máš informace o těchto soutěžích?
Tím, že mě draftovala USHL, tak i když bude probíhat draft do kanadské juniorky, kam bych teoreticky mohl být také draftovaný, tak není dobré být ve dvou týmech. Zkrátka není dobré poté jednomu klubu říct, že tam nenastoupíš. V případě, že by se zadařilo a draftovali mě do NHL, tak už by to rozhodnutí bylo na nich.

V predikcích jsi první gólman z Čechů, to je jistě také příjemné…
To určitě. Přiznám se, že jsem vůbec nečekal, že bych mohl být tak nahoře. Tím, že jsem na mistrovství světa neodchytal jediný zápas, tak mě v podstatě nikdo neviděl na americkým kluzišti. Bylo to pro mě překvapením. Jsem za to obrovsky rád a snad to vyjde i ve velkém draftu.

Zmínil jsi, že na MS do 18 let jsi nechytal. Myslíš, že ti k účasti na šampionátu hodně pomohla extraliga v Karlových Varech?
Ano, neskutečně si toho vážím. Jsem rád za šanci, kterou jsem tady dostal. Sezona nebyla dobrá, protože juniorské ligy se nehrály, proto jsem obrovsky šťastný za to, že mi Karlovy Vary umožnily nahlédnout a působit v seniorském hokeji.

Bavil ses před draftem s Honzou Bednářem o tom, jak to probíhá?
Ano, mluvili jsme spolu. Říkal mi, jak to vypadá v kanadské juniorce a jak to tam chodí. Moc mi to doporučoval. Sport je tam braný jako kultura a tamní lidé tím neuvěřitelně žijí.

Jak se nyní připravuješ na novou sezonu?
Probíhá letní příprava a jsem s A-týmem v Karlových Varech. Trénujeme prakticky každý den. Snažím se být v co nejlepší kondici, ať už zůstanu v Energii nebo budu někde jinde.

Jaké jsou tvé cíle do následujícího ročníku?
Mým cílem je posunout se v kariéře. A je jedno, jestli zůstanu v Karlových Varech nebo se budu posouvat v zámoří. Obojí mi hodně přidá. Hlavně, aby se sezona odehrála a nezasáhl do ní Covid. Odchytat co nejvíce zápasů a dohnat letošní špatnou sezonu, co se týče utkání a posunout se dál.

Díky za rozhovor!