HC Energie Karlovy Vary

Honba za titulem začíná! Dorost hostí Motor

První ostrý zápas sezony má před sebou už i extraligový dorost Energie. Svěřenci Tomáše Andryse na domácím ledě přivítají dorost týmu Banes Motor České Budějovice. Perličkou týkající se Českých Budějovice je to, že soubojem s Jihočechy začne i sezóna A-týmu a předtím než došlo ke změnám v extralize juniorů, měli první zápas sezony na jihu Čech odehrát také junioři. Náš dorost můžete přijít podpořit osobně ve čtvrtek 5. září v 17:00 hodin do tréninkové haly.

Letní přípravu a přátelské zápasy má sedmnáctka za sebou a nyní vyhlíží první zápas nové sezony. Jak je s průběhem přípravy spokojený kouč dorostu Tomáš Andrys? „Měli jsme čtrnáct zápasů a z toho byly dva turnaje. Myslím si, že v rámci přípravy to nedopadlo úplně špatně. Oba turnaje jsme výsledkově vyhráli. Herně jsme se ze začátku hledali hlavně v koncovce. Postupem času se to pomalu zlepšovalo. Teď ještě musíme přidat směrem do defenzivy a pak by to podle mého názoru nemuselo být špatné,“ usmívá se kouč dorostu.

Podobně přípravné období a souhru týmu hodnotí i Petr Tomek, jeden z lídrů dorostu. „Teď už se to začíná finalizovat a myslím si, že už tým bude kompletní. V přípravných zápasech jsme hráli dobře, ale může to být ještě lepší. Doufám, že v sezoně předvedeme co nejlepší výkony.“

Dvacet šest. Tak tolik vítězných zápasů v přípravě a v úvodu soutěže odehráli loni naši dorostenci. Včetně toho, že podruhé v řadě energetici zvedli nad hlavu President Cup v Třinci a ovládli turnaj ve Zlíně. A podobně se našim mladíkům dařilo i v přípravě před nadcházejícím ročníkem. Na kvalitně obsazeném turnaji v Třinci se energetikům povedlo to, co předtím v desetileté historii turnaje pouze jednomu týmu, a to dosáhnout na zlatý hattrick. A o týden později pak dorost v omlazené sestavě ovládl Zlín Cup. Tady však paralela s loňskou přípravou končí.

V té letošní museli totiž kluci zkousnout i prohry. Ty by se ale daly spočítat na prstech jedné ruky a ještě by zbylo. První porážka byla hned ve druhém zápase, v němž vyšla odveta za předchozí zápas Litvínovu. Druhá prohra pak přišla na President Cupu v utkání s Rigou. Vlastně i u tohoto zápasu by se dalo říct, že došlo na vyrovnání účtů, protože právě tým Rigy energetici v posledních dvou ročnících turnaje porazili ve finále. A třetím přemožitelem dorostu byl tým HKM Zvolen na turnaji ve Zlíně. Prohrát tři zápasy ze čtrnácti není žádná katastrofa, ale naopak to může mít na kluky “výchovné účinky.”

To ostatně potvrzuje kouč extraligového dorostu Tomáš Andrys. „Myslím si, že každá facka, která padne na úrodnou půdu, je lepší než hlazení, které je o ničem. Ty prohry jsou důležité k tomu, aby se z nich braly pozitivní věci a kluci se tak posouvali dopředu.“

S tím, že prohrané zápasy klukům ukázaly chyby, na kterých je potřeba zapracovat, souhlasí Petr Tomek. „To stoprocentně, protože nám to dalo takovou trochu facku, abychom nebyli tolik na hrušce,“ usmívá se Petr a dodává. „Myslím si, že i prohrát se někdy musí a hlavně se to musí umět. Vždy, když prohrajeme, tak další zápas chceme vyhrát. Naším týmovým cílem je dojít co nejdál a ideálně vybojovat titul.“

Stejně jako každou sezonu, tak i do té letošní půjde tým v jiném složení, hlavně kvůli změnám v souvislosti s věkem. Zajímalo mě proto, jak to aktuálně klape v kabině. „Řekl bych, že si to všechno postupně sedá. Podle mě bude tým hrát pospolu a směrem do sezony to vidím pozitivně a už se na to docela těším,“ říká v souvislosti se složením týmu kouč dorostu.

Se změnami v kádru souvisí i ty na postech lídrů týmu. V roli kapitána nahradí Matěje Pelikána, který přešel do juniorky, útočník Petr Tomek, kterému bude asistovat David Sedláček. A co na svou novou roli Petr říká? „Hodně se těším, ale vím, že to bude velká zodpovědnost a doufám, že to dotáhneme co nejdál.“

Vést tým jako kapitán není vůbec lehké, ale Petr v této roli není úplný zelenáč. „Už v loňské sezoně jsem byl na pár zápasů kapitán. Kapitán i asistent jsem byl také v reprezentaci,“ říká s úsměvem talentovaný útočník.

V extralize je dvacet týmů, ale nejlepší může být jenom jeden a boje o konečné umístění tak budou hodně zajímavé. „Soupeři jsou plus minus stejní, akorát jsou tam navíc Wolves a Tábor přešel do druhé skupiny. Jinak je to složení defacto stejné, takže tak zhruba víme, co od každého čekat. Jsme si vědomi toho, že Wolves budou se svým stylem hry nepříjemní. Ale znovu říkám, těšíme se na sezonu a i na všechny soupeře,“ vyhlíží novou sezonu Tomáš Andrys.

Před nadcházejícím vzájemným duelem mezi Energií a Motorem stojí za zmínku to, že to byli právě Jihočeši, kteří v loňské sezoně, v polovině října v nájezdové loterii, přetrhli energetikům jejich nevídanou vítěznou šňůru. Tento husarský kousek si jistě českobudějovičtí mladíci budou chtít zopakovat. Naopak energetici budou chtít dál pokračovat na vítězné vlně.

Co se týče formátu soutěže, tak ten zůstal nezměněn. Změnilo se pouze složení týmů. Z Ligy dorostu se do nejvyšší dorostenecké soutěže probojoval tým Pilsen Wolves, který bude ve skupině právě s Energií. Z východní skupiny pak do Ligy dorostu sestoupila Olomouc. To přineslo nutnost doplnění skupiny. Černý Petr nakonec připadl Táboru, který čekají pěkně daleké cesty. V Západní skupině pak Jihočechy nahradí právě Pilsen Wolves.

Složení jednotlivých skupin:

Skupina A (Západ): Sparta Praha, Bílí Tygři Liberec, Verva Litvínov, Pilsen Wolves, Škoda Plzeň, Rytíři Kladno, Slavia Praha, BK Mladá Boleslav, Energie Karlovy Vary, Banes Motor České Budějovice

Skupina B (Východ): RT TORAX Poruba, Berani Zlín, Kometa Brno, Dukla Jihlava, Vítkovice Ridera, HC Tábor, Mountfield HK, Dynamo Pardubice, Oceláři Třinec, ZUBR Přerov

V základní části se týmy v rámci skupiny utkají každý s každým tříkolově jednou doma a jednou venku. Výhodu druhého domácího duelu pak mají celky, které v loňské sezoně skončily na lepší pozici. Hrací dny budou pátek a sobota, takže se zápasy dorostu opět budou krýt se zápasy juniorky. První kolo soutěže karlovarský dorost odehraje netradičně ve čtvrtek a po listopadové repre pauze se v kalendáři zápasů objeví jedno hrací pondělí.

Po základní části bude následovat ta nadstavbová. Do vyšší nadstavby, ve které se bude hrát O pořadí v play-off, postoupí první pětice z každé skupiny. Zbývající pětky pak budou hrát O účast v play-off. V této části soutěže se týmy ve skupinách vzájemně utkají dvakrát. Oproti juniorské extralize však dorostenci jdou do nadstavbové části s vynulovaným bodovým kontem, takže rozhodující část soutěže začnou opět od nuly. Po osmnácti kolech první čtyřka z vyšší nadstavby zamíří rovnou do čtvrtfinále.

Zbývajících šest celků plus první dva z nižší nadstavby čeká předkolo. K postupu do další části soutěže budou potřeba dva vítězné zápasy. Na další postup bude ve čtvrtfinále a semifinále potřeba tři vítězství a budoucí mistr bude muset ve finále vyhrát čtyřikrát. Tým, který skončí na posledním místě nižší nadstavby čeká sestup do Ligy dorostu.