HC Energie Karlovy Vary

Junioři mají jasno! Extraligu zahájí soubojem se Spartou

Náhoda si při rozlosování nového ročníku extraligy juniorů s energetiky pěkně pohrála. Naši mladíci totiž novou sezonu začnou tam, kde tu předchozí ukončili. V Praze zápasem se Spartou, což je o důvod víc vybojovat si vítězství v prvním zápase sezony. Na rozdíl například od Extraligy dorostu došlo v juniorské extralize k rozšíření. To se promítlo do formátu soutěže a složení skupin. Co tedy svěřence Pavla Arnošta v příští sezoně čeká?

Rozpis zápasů juniorského týmu HC Energie ZDE

V první řadě víc zápasů. V základní části i v nadstavbě se týmy spolu utkají čtyřikrát. To znamená, že počet zápasů se v dlouhodobé části soutěže zvýší o čtyři oproti loňské sezoně. Rozšířená extraliga čítá šestnáct týmů, které budou rozděleny podle územní příslušnosti do dvou skupin Západ a Východ. Změny formátu extraligy, zvláště její rozšíření a další věci, byly hodně diskutované. Mluvilo se také i o rozložení tréninků s ohledem na změnu hracích dnů. Jak toto vše vidí Pavel Arnošt, který juniorku Energie v následující sezoně povede? „Formát soutěže a hrací dny příliš neřešíme, bereme to tak, jak je to dané. Budeme se připravovat tak, abychom dobře reprezentovali.“

Podobný přístup mají také hráči. „Ještě jsem na to moc nekoukal,“ odpovídá na otázku ohledně příští sezony se smíchem obránce Ondřej Dorot. „Ale myslím si, že první zápas budeme mít Spartě co vracet. Do každého utkání ale půjdeme naplno. Budeme se rvát o to, abychom si na konci mohli zahrát play-off, které jsme si v loňské sezoně užili, byť se špatným koncem,“ usmívá se Ondra, který byl v loňské sezoně jedním z asistentů kapitána.

Energie bude patřit do skupiny Západ společně s týmy Sparta Praha, BK Mladá Boleslav, Škoda Plzeň, Mountfield HK, Verva Litvínov, Bílí Tygři Liberec. Nováčkem je Motor České Budějovice, který si vybojoval postup z Ligy juniorů vítězstvím nad Přerovem. Ten však nakonec díky rozšíření postoupil také. Stejně tak v extralize zůstal tým Olomouce, který by bez rozšíření hrál v Lize juniorů. Jedním z přípravných zápasů juniorky Energie bude právě souboj s extraligovým nováčkem. „Nevím, co od Motoru čekat. Určitě je tam hodně kvalitních hráčů, protože nepostoupili jenom tak. Koukal jsem na nějaké zápasy v Lize juniorů a myslím si, že si postup zasloužili právem. Takže to pro nás bude jedna velká neznámá,“ vyhlíží první duel s novým soupeřem Ondřej Dorot.

Další novinkou pro příští ročník je možnost mít na soupisce tři overage hráče (hráče ročníku 2003). Tito hráči však musí splňovat stanovené podmínky.

V základní části se v každé skupině odehraje dvacet osm zápasů. Důležité bude pořadí ve skupině, protože první čtyřka postoupí do vyšší nadstavby a druhá čtyřka do nižší. Nadstavba se bude hrát znovu od nuly. Dvacet osm zápasů vyšší nadstavby rozhodne o pořadí pro předkolo, do kterého postoupí všech osm týmů. V nižší nadstavbě bude motivace k úspěchu vyšší, neboť první čtyři celky postoupí do předkola. Naopak druhou čtveřici budou čekat boje o záchranu.

Změna formátu s sebou nese to také to, že během základní části odpadnou skupině Západ výjezdy na Moravu. Utkání s tamějšími týmy bývala poměrně zajímavá. Nebudou energetikům trochu chybět? „Věříme, že v naší skupině uspějeme a pak se těmi moravskými týmy potkáme ve vyšší nadstavbě. To bych označil i jako takový náš cíl.“ Má v této souvislosti jasno Pavel Arnošt.

Vzájemné souboje, někdy i trochu vyostřené, s moravskými týmy, ale energetici postrádat trochu budou, i když ani v jejich skupině je nečeká nic lehkého. „Formát je jiný a je to nové, pro mě určitě,“ říká s úsměvem Ondřej Dorot a dodává. „Na Moravě je hodně kvalitních týmů, ne že by tedy v naší skupině kvalitní týmy nebyly. Budeme makat na tom, abychom s nimi mohli zahrát.“

Týmy, pro které zůstane brána předkola zavřená, a budou bojovat o udržení v extralize, se utkají dvoukolově, přičemž body z nadstavby se jim do vyřazovacích bojů budou započítávat. Poslední ze čtveřice automaticky sestoupí do Ligy juniorů. Předkolo se bude týkat týmů umístěných na pátém až dvanáctém místě a bude se stejně jako čtvrtfinále a semifinále hrát na tři vítězné zápasy. Mužstvo, které bude chtít nad hlavu zvednout trofej pro mistra, bude ve finále potřebovat čtyři vítězství.

Junioři zahájí novou sezonu jako první ještě o prázdninách. První kolo je na programu už 26. srpna, kdy energetici vyrazí do Prahy, aby se utkali se Spartou. Jak podle trenéra Pavla Arnošta tento los hráči vzali? „Myslím, že to bylo úplně v pohodě. Je to soupeř jako každý jiný a určitě se na to připravíme.“ Do konce srpna by se měla odehrát čtyři soutěžní kola. Hracími dny v základní části budou čtvrtek a sobota a končit by měla 25. listopadu. Od začátku prosince přijdou na řadu nadstavby. Ty se budou hrát formou dvojzápasů v pátek a sobotu. V kalendáři této části se, ale čtyřikrát jako hrací den objeví také pondělí.

I v juniorské soutěži vypadne jedna reprezentační pauza, a to ta listopadová. Volno si mladí hokejisté neužijí ani mezi vánočními svátky a Silvestrem, kdy by se měla odehrát dvě kola. Extraliga se přeruší až během reprezentační pauzy v únoru. Nadstavbové boje by měly skončit 24. února a předkolo se rozehraje 29. února. Čtvrtfinále vypukne 11. března, do té doby budou mít týmy z první čtyřky volno. Semifinále se začne hrát 22. března a finalisté se poprvé utkají 2. dubna. Nový mistr Extraligy juniorů bude znám nejdříve 7. a nejpozději 14. dubna 2024.

Je tedy zřejmé, že sezona nebude pro extraligové týmy jednoduchá a základem pro její úspěšné zvládnutí bude i dobrá příprava. Ta je ostatně v Energii v plném proudu. To potvrzuje i trenér Pavel Arnošt. „Absolvovali jsme soustředění na Božím Daru, které bylo hodně pozitivní. Důležité pro nás je, že jsou kluci zdraví a můžou se každý den zlepšovat a posouvat svoji výkonnost. Vůbec celá příprava je pozitivní. Kluci jsou dobře naladěni a koncentrováni na tréninky. Je dobré, že sem rádi chodí, a že můžeme být pohromadě, trávit spolu čas a baví nás to.“

Předposlední červnovou středu karlovarské juniory čeká zápas s chomutovskými Piráty, na jejichž ledě energetici každý čtvrtek trénují. „Je to vlastně kombinace s tréninky, které v Chomutově máme. Myslím si, že Jiří Ryžnuk to udělal možná trochu i kvůli mně, alespoň hráče uvidím v zápase dřív než v červenci. Spolupráce s Chomutovem je celkově velmi dobrá.“ Pochvaluje si vztahy s chomutovským klubem Pavel Arnošt. To, že se na zápas samozřejmě těší i hráči, potvrzuje obránce Ondřej Dorot. „Je to určitě zásah do toho našeho stereotypu trénování, když si můžeme zahrát v červnu. Je to pro nás určitě dobré. Jednak to stmelí tým a pak uvidíme, jak na tom kdo je. Jediné co, tak aby se nikdo nezranil, to je hlavní, abychom si dobře zahráli.“

Rozdělení týmů do skupin:

Západ: HC Sparta Praha, BK Mladá Boleslav, HC Energie Karlovy Vary, HC Škoda Plzeň, Mountfield HK, HC Litvínov, Bílí Tygři Liberec, HC Motor České Budějovice

Východ: HC Oceláři Třinec, HC Dukla Jihlava, HC Vítkovice Ridera, HC Kometa Brno, Berani Zlín, HC Dynamo Pardubice, HC Olomouc, HC Zubr Přerov

Program úvodních kol DHL ELJ

Sobota 26. srpna:

HC Litvínov – BK Mladá Boleslav (Z)
HC Motor České Budějovice – HC Škoda Plzeň (Z)
Mountfield HK – Bílí Tygři Liberec (Z)
HC Sparta Praha – HC Energie Karlovy Vary (Z)
HC Oceláři Třinec – HC Kometa Brno (V)
HC Dynamo Pardubice – HC Olomouc (V)
Berani Zlín – HC VÍTKOVICE RIDERA (V)
HC ZUBR Přerov – HC Dukla Jihlava (V)

Pondělí 28. srpna:

HC Škoda Plzeň – HC Sparta Praha (Z)
BK Mladá Boleslav – Mountfield HK (Z)
Bílí Tygři Liberec – HC Motor České Budějovice (Z)
HC Energie Karlovy Vary – HC Litvínov (Z)
HC Olomouc – HC ZUBR Přerov (V)
HC Kometa Brno – Berani Zlín (V)
HC VÍTKOVICE RIDERA – HC Dynamo Pardubice (V)
HC Dukla Jihlava – HC Oceláři Třinec (V)

Podrobnosti k formátu DHL extraligy juniorů naleznete zde.