HC Energie Karlovy Vary

Kaše a Lauko se loučí s Energií, sezonu dohrají v zámoří

Obě zámořské posily se oficiálně loučí s karlovarskou Energií. Útočníci Jakub Lauko a David Kaše se totiž na konci týdne vrací do zámoří, kde jejich sezona bude pokračovat v nižší zámořské AHL. Pro oba forvardy byl tak úterní duel s Pardubicemi v tomto extraligovém ročníku poslední.

O tom, že Energii dříve nebo později opustí její zámořské posily, bylo prakticky rozhodnuto ve chvíli, kdy se zástupci nižší zámořské soutěže AHL dohodli na startu letošní sezony 5. února. Oba hráči sice nedostali pozvánku do kempu hlavních týmů (Boston, resp. Philadelphia), povolávací rozkaz do AHL je tak ale už neminul.

„Je škoda, že musejí odjet v rozehrané sezoně, ale s tím jsme od začátku počítali. Ve hře bylo, že by tu zůstali i nadále, jejich mateřské kluby ale nakonec trvaly na tom, aby se vrátili do zámoří,“ říká k očekávánému odchodu obou hráčů hlavní trenér a sportovní manažer klubu Martin Pešout.

Ten si ale jinak působení Lauka s Kašem nemohl vynachválit. „Jsme velice spokojeni s působením Jakuba a Davida v našem týmu. Pomohli nám zacelit díru po předsezónních odchodech Rachůnka s Grígerem. Jsme rádi, že tu mohli hrát a k zápasům přistoupili tak, jak k nim přistoupili,“ děkuje zkušený lodivod karlovarské střídačky hráčům, kteří dohrají letošní sezonu v zámořských soutěžích.

DAVID KAŠE (27 zápasů, 25 bodů)

Třiadvacetiletý forvard organizace Philadelphia Flyers posílil Energii v průběhu přípravného období a hned se zařadil mezi hlavní tahouny týmu, když v pěti zápasech včetně dvou duelů letního poháru zapsal šest bodů. A Kaše nezastavil ani v ostrých startech v extralize, dvacet sedm zápasů a dvacet pět bodů, kadaňský odchovanec tak aktuálně drží pozici nejproduktivnějšího hráče Energie. I díky jeho příspěvku zažil klub nejúspěšnější start do soutěže v klubové historii.

Povedené Kašeho výkony mu znovu po třech letech vynesly i pozvánku do národního týmu, když nechyběl v nominaci reprezentačního trenéra Filipa Pešána na moskevský Channel One Cup, kde odehrál všechna tři utkání, a to povětšinou v elitní formaci mužstva. V extralize překonal hranici sta odehraných utkání a byl ofenzivním esem týmu, kdy celou sezonu odehrál na pozici prvního centra a v elitní přesilovkové formaci.

Na výborně rozehranou sezonu bude chtít Kaše navázat i v zámoří, kde se připojí k záložnímu týmu Philadelphie, která ho draftovala v roce 2015 v 5. kole. Ve Lehigh Valley Phantoms odehrál kadaňský odchovanec už poslední dva roky, v minulé sezoně navíc již poprvé nakoukl do NHL, kde v dresu "Letců" naskočil do šesti utkání a dočkal se i své premiérové branky v nejslavnější hokejové soutěži.

JAKUB LAUKO (25 zápasů, 10 bodů)

Stejně jako Kaše se i Lauko k týmu Energie připojil v polovině přípravného období, kdy stihl naskočit do pěti přípravných duelů včetně dvou utkání Generali česká Cupu. V nejvyšší soutěži pak odehrál 25 zápasů, ve kterých posbíral celkem 10 bodů za 5 gólů a 5 nahrávek.

Odchovanec chomutovského hokeje v letošním ročníku v dresu Energie překonal hranici 100 odehraných extraligových zápasů, přičemž po většinu sezony nastupoval v elitní formaci s Jakubem Flekem a Davidem Kašem. Důrazný forvard se ale nebál ani přitvrdit a častokrát se nebál zastat svých spoluhráčů.

Dvacetiletý forvard, který byl před třemi lety draftován Bostonem ve 3. kole, by měl odletět na konci tohoto týdne a měl by se připojit k týmu Providence Bruins. Záloze Bostonu by se měla sezona rozjet v pátek 5. února a chybět by u toho neměl ani již bývalý karlovarský útočník.