HC Energie Karlovy Vary

Kemp byl soutěživý a férový, usmívá se Pavel Arnošt

První krok k letní přípravě udělali trenéři juniorky Energie krátce po skončení sezony. Hlavní kouč Pavel Arnošt společně se svými asistenty Jiřím Parkmannem, Miroslavem Táborským a trenérem gólmanů Markem Zapletalem pozvali na karlovarský led padesátku mladých hokejistů. Ti dostali šanci předvést své dovednosti a zabojovat o místo v juniorském týmu Energie v příští sezoně.

Vybrané mladíky čekal týdenní program během něhož se, většinou v odpoledních nebo večerních hodinách, proháněli po ledě. Kromě tréninků nechyběly ani zápasy. V těch proti sobě kluci nastoupili v sadách dresů karlovarských hráčů, takže před prvním zápasem na střídačce padlo “Vary proti Varům, to je derby jako prase”.

I tato hláška potvrzuje pozitivní atmosféru, která na kempu vládla, ale vraťme se k jeho průběhu. „Myslím si, že to byla povedená akce,“ říká Pavel Arnošt a dodává, „chtěli jsme dát šanci klukům, kteří patří do Karlových Varů a aktuální sezonu odehráli v Sokolově, Ostrově, Třemošné a v Chomutově. Zajímalo nás, jak se individuálně zlepšili. Dále jsme ještě pozvali další hráče, které jsme v sezóně sledovali, plus ty co se nabídli a také ty, kteří hrají v zahraničí. Kluci pracovali a chtěli se prosadit k nám do týmu,“ ohlíží se za vydařenou akcí kouč juniorky.

Jak už bylo zmíněno výše, v zázemí KV Areny se sešla padesátka adeptů na juniorský tým. Během týdne se na ledě prostřídalo 45 hráčů a k vidění bylo také 5 brankářů. Tento počet považovali trenéři za dostatečný k tomu, aby měli možnost vybrané hráče sledovat. A kdo dostal na kemp pozvánku? „Kmenových hráčů máme dost. Z loňské sestavy absolvovali kemp naši hráči z partnerského klubu ze Sokolova, kde hostovali. Plus do kategorie juniorů přicházejí kluci z U17 a U16 a dále pozvaní hráči,“ vysvětluje karlovarský trenér.

V kabinách, ale i na ledě bylo veselo a celkově na kempu panovala pozitivní atmosféra. Nechyběly ani žerty, přátelské pošťuchování a vtipné hlášky. Bylo vidět, že pozvaní mladíci se vesměs navzájem znají, ať už z klubu nebo ze vzájemných duelů. To ostatně potvrzuje také Pavel Arnošt. „Měl jsem z kempu pocit, že je to velice soutěživé a férové. V týmu byla velmi pozitivní atmosféra. Tak jsme to vnímali. Bylo vidět, že si kluci navzájem přáli úspěch. Určitě bychom v pořádání těchto kempů chtěli pokračovat i v budoucnu,“ usmívá se při vzpomínce na vydařenou akci trenér.

S tím, že mezi pozvanými mladíky nepanovala žádná přehnaná rivalita, ale spíše uvolněná a přátelská atmosféra souhlasí také oni sami.

„Na kempu se mi líbilo. Atmosféra v kabině byla dobrá. S klukama jsme si rozuměli. Znal jsem se s pár kamarády, ale se všemi jsem se tak nějak seznámil,“ usmívá se Matyáš Vrbka brankář týmu Pilsen Wolves.

Jeho slova potvrzuje také útočník Adam Suchan z dorostu Tábora. „Na kempu byla příjemná atmosféra a bylo to zajímavé, jelikož jsem byl v úplně jiném prostředí než ve svém klubu. Z kluků jsem se znal s Vlastou Blažkem, tak jsme se spolu hodně bavili.“

A za domácí hráče si atmosféru pochvaluje útočník dorostu Viktor Wardas. „Bylo to fajn. Zase něco nového. Trenéři měli možnost nás vidět všechny pohromadě. Všichni jsme se chtěli předvést, ale o to šlo. Každopádně tam byla legrace,“ říká s úsměvem karlovarský útočník a doplňuje. „V týmu jsem se cítil dobře, protože některé kluky jsem znal a měl jsem také možnost poznat i nové, včetně kluků ze zahraničí.“

Bez vtípků a žertování se neobešel ani výběr dresů na zápasy, což mimochodem připomínalo výprodej v obchodě s oděvy, kdo dřív přišel, bral lepší kousek. Tedy v tomto případě číslo. Záplavu vtípků pak vyvolalo to, když si někdo vybral dres kapitána nebo asistentů a nechybělo ani módní poradenství.

Hodně zajímavá byla vzájemná utkání, neboť trenéři klukům nepředepsali žádnou taktiku a nechali je hrát vlastním stylem, aby tak mohli posoudit například jejich tvořivost, přehled ve hře a podobně. Rolí hlavních arbitrů se ujali Petr a Adam Zolnajovi, kterým k dokonalosti chyběl už jenom pruhovaný dres.

A co na styl hry říkají sami hráči? „Hra byla dobrá, až na pár blbých gólů, ale ke konci už byla taková unavená,“ říká pobaveně Matyáš, který si vyzkoušel pobyt v obou brankách. Cvičné zápasy se líbily i Adamovi Suchanovi. „Myslím si, že to bylo docela náročné, jelikož jsem nebyl dlouho na ledě, ale strašně jsem si to užil.“ Se svými spoluhráči souhlasí také Viktor Wardas. „Přestože jsme hráli každý něco jiného, tak nám to docela šlo. Někteří kluci byli na ledě po dlouhé době a to bylo taky poznat,“ usmívá se útočník bronzového dorostu Energie.

V souvislosti s tím, že Energie měla nejmladší juniorský tým v extralize, se nedají čekat odchody většího množství hráčů, tudíž je namístě otázka, jak velké doplnění juniorského týmu bude, a kterých postů se bude týkat. „Kádr na letní část a přípravu je připravený a skládá se z osmnácti útočníků, dvanácti obránců a čtyř brankářů,“ říká Pavel Arnošt a doplňuje podrobnosti ohledně formátu letní přípravy. „Počítáme, že bude probíhat tak, jako před loňskou sezonou, kdy jsme měli širší kádr z něhož jsme v závěru přípravy poskládali finální sestavu,“ uzavírá trenér karlovarské juniorky.