HC Energie Karlovy Vary

LOTP: Společenstvo posílí klíčový útočník ze severu!

Významnou posilu hlásí ofenziva karlovarské Energie. Z týmu stříbrného medailisty finské nejvyšší soutěže Lahti Pelicans přichází čtvrtý nejproduktivnější hráč letošního play-off Iikka Kangasniemi!

Osmadvacetiletý forvard by měl být nejvýraznější posilou útočných řad Energie pro nacházející extraligový ročník. Čísla totiž hovoří jasně, Kangasniemi pravidelně atakuje či překonává hranici 40 kanadských bodů v jedné z nejlepších evropských lig!

„Iikka je komplexní hráč a tvůrce hry, který se v letošní sezoně dostal až do finále finské nejvyšší soutěže. Slibujeme si od něj nadprůměrnou produktivitu, kterou měl v posledních sezonách. Věříme, že své kvality prokáže i v našem dresu a stane se jedním z klíčových hráčů týmu,“ říká o jedné z velkých posil týmu hlavní trenér David Bruk.

Po skvělé sezoně ve Finsku by Iikka Kangasniemi zřejmě neměl nouzi o atraktivní nabídky, osmadvacetiletý útočník zvolil karlovarskou Energii, kde podepsal jednoletý kontrakt.

Kangasniemi v letošním ročníku finské Liigy zářil. Po solidní základní části, kdy ve 44 duelech zapsal 28 bodů (5+23), rozjel svůj bodový stroj v play-off naplno. Osmnáct utkání – čtrnáct bodů, i díky jeho příspěvku došli Pelicans, čtvrtý tým základní části, až pro stříbrné medaile. Drobný štírek byl ve vyřazovací části nejproduktivnějším hráčem svého týmu a v rámci ligy čtvrtým celkově (při stejné bodové rovnosti s druhým Merelou a třetím Savinainenem rozhodl menší počet vstřelených branek - pozn. redakce) .

Pro rodáka z Lahti se ale nejednalo o výjimečný ročník. Během pěti sezon u Pelicans posbíral ve 273 duelech 208 bodů, Energie tak v Kangasniemim získává rozeného playmakera a tahouna týmu!

„Karlovy Vary o mě projevily veliký zájem. Věděly, co jsem za hráče, co ode mě chtějí a očekávají, a to pro mě bylo to podstatné,“ uvádí hlavní důvody svého přesunu do západočeských lázní finský útočník, který může hrát na levém i pravém křídle.

V Lahti ziskem stříbrných medailí zapsal největší úspěch ve Finsku, nyní se o další bude snažit v srdci Evropy.

„Angažmá v Karlových Varech je pro mě nová výzva. Doufám, že pomůžu týmu k úspěchu,“ dodává a těší se na novou sezonu.

Kangasniemi se do Karlových Varů vydá až ve druhé polovině července. Letní přípravu absolvuje doma ve Finsku, k týmu se připojí až pro závěrečnou fázi přípravy na ledě.

Iikka Kangasniemi (útočník, 18.2.1995)

Osmadvacetiletý rodák z Oulu strávil dorostenecká léta v týmu Karhu-Kissat, později přestoupil ke slavnějším Blues Espoo, za které nastupoval i za juniorský výběr. V sezoně 2013-14 vybojoval s mužstvem mistrovský titul, ke kterému přispěl 75 body v 50 utkáních.

Do dospělého hokeje poprvé nakoukl hned v další sezoně v dresu Kiekko-Vantta, kde si poprvé zahrál Mestis, druhou finskou ligu. V sezoně 2015-16 už přišla premiéra v nejvyšší finské soutěži, a to v dresu Blues Espoo.

Hvězda Kangasniemiho začala zářit hned následující rok po přestupu do Lahtii, kde strávil dvě sezony a v obou ročnících atakoval čtyřicetibodovou hodnotu.

Šikovný křídelník si pak na dvě sezony odskočil do helsinského IFK a lehce se mihl i ve švédském Mödö, poslední tři roky už ale patřil ke klíčovým postavám Lahti, kam se vrátil.