HC Energie Karlovy Vary

Loňský kapitán dvacítky do Varů, z Komety přichází obránce Libor Zábranský

Defenziva Energie hlásí další vylepšení a opět se jedná o hráče, který je spjatý s brněnskou Kometou. Na hostování do Karlových Varů přichází loňský kapitán reprezentační dvacítky, obránce Libor Zábranský.

Dvacetiletý bek se vrací do Česka po třech letech strávených v zámoří. Jeho kroky sice nejprve zamířily do mateřského klubu, nicméně nakonec novou sezonu rozehraje Zábranský junior v Karlových Varech, kam přichází na hostování do konce sezony.

„Po odchodu čtyř praváků Matěje Stříteského, Vladimíra Emingera, Dávida Grígera a Tomáše Rachůnka, což jsou hráči, které jsme využívali v přesilových hrách, jsme hledali praváka, který by nám tam pasoval. I přesto, že se jedná o mladého hráče, tak věříme, že se nám na tento post bude hodit,“ sdělil hlavní důvody angažování Zábranského hlavní trenér a sportovní manažer klubu Martin Pešout.

Libor Zábranský
obránce
WHL
Z 52
G 4
A 17
B 21

Zábranský je tak po nedávných příchodech Daniela Kowalczyka a Dalimila Mikysky už třetím hráčem Komety, který bude v Karlových Varech v letošní sezoně hostovat.

„Libora znám už ze svého předchozího angažmá v Kometě, když se tak naskytla možnost ho angažovat, tak jsme neváhali,“ doplňuje detaily příchodu Pešout.

Kapitán české reprezentační dvacítky z posledního světového šampionátu přitom v dosavadní přípravě naskočil za Kometu do osmi utkání včetně šesti zápasů Generali Česká Cupu, ve kterých zapsal dva body za gól a asistenci. Povětšinou nastupoval ve druhé či třetí obranné dvojici s Filipem Pyrochtou nebo Tomášem Bartejsem.

Zábranský již v Karlových Varech absolvoval úterní trénink a naskočit by měl již do středeční přípravy s Českými Budějovicemi.




Libor Zábranský (obránce, 26.5.2000)

Zábranský je odchovancem brněnského hokeje, do organizace Komety přišel už v mládežnických kategoriích. Dvacetiletý bek patřil k pilířům mládeže Komety i mládežnických reprezentací, kterými prošel, v ročníku 2015-16 oslavil zisk titulu ve starším dorostu.

Už v 16 letech si poprvé zahrál za A-tým Komety, svůj první si připsal právě v zápase proti Energii v září roku 2016 (Kometa tehdy v Karlových Varech vyhrála 4:2), na konci ročníku pak vybojoval s Kometou extraligový titul mezi dospělými. Po úspěšné sezoně 2016-17 už ale Zábranský opustil české luhy a háje a zamířil za oceán do kanadské juniorky do týmu Kelowna Rockets.

V dalších dvou letech si brněnský odchovanec vyzkoušel i americkou USHL, načež v posledním ročníku se opět vrátil do kanadské WHL, kde postupně prošel třemi kluby. Během zámořské mise nezapomněl Zábranský ani pravidelně reprezentovat a postupně se mohl pyšnit kapitánským céčkem jak ve výběru do 18 let, tak i národním týmu do 20 let. Ten vedl v roli kapitána i na posledním světovém šampionátu konaném v Ostravě a Třinci na přelomu roku, kde byl se čtyřmi góly i nejlépe střílejícím bekem šampionátu.