HC Energie Karlovy Vary

Lákadla přípravy: Hvězdný Dacjuk i český reprezentační gólman

Příprava na nadcházející ročník začíná hned 1. srpna duelem na domácím ledě proti Avtomobilistu Jekatěrinburg. Jeden z gigantů Kontinentální hokejové ligy má ve svých řadách několik velmi zvučných jmen.

Ofenzívu řídí kouzelník

Tohoto muže netřeba déle představovat. Na kontě dva prsteny pro vítěze Stanleyova poháru, vítěz Gagarinova poháru a člen Triple Gold Clubu (vítěz Stanley Cupu, držitel zlatých medailí z mistrovství světa a olympijských her). Prestižních oceněních má ve své sbírce ale daleko více.

Řeč je samozřejmě o legendárním Pavlu Dacjukovi, jenž bude od nové sezony hájit barvy právě Jekatěrinburgu. Čtyřicetiletý útočník se rozhodl pro návrat domů poté, co strávil tři sezony v řadě v Petrohradu.

Pro příznivce NHL není neznámou ani Peter Holland. Kanadský centr se poprvé v kariéře vydal za americké a kanadské hranice, po zkušenostech v Torontu, New Yorku Rangers, Anaheimu či Arizoně si zvolil pro své další působení právě Jekatěrinburg.

Dvoumetrový obr v defenzívě

Na modré čáře má Jekatěrinburg také velkou sílu. Kapitánem mužstva je urostlý Nikita Tryamkin. Dvoumetrový čahoun s devětasedmdesáti starty v NHL, kde oblékal dres Vancouveru Canucks, je se 120 kilogramy typ hráče, kterého proti sobě rozhodně mít nechcete.

Dalším zadákem, která nakoukl za oponu nejslavnější hokejové soutěže na světě je Ivan Višněvskij. Ve svých řadách má Avtomobilist také slovenského Michala Čajkovského.

Mezi třemi tyčemi české jméno

Avtomobilist má aktuálně k dispozici tři maskované muže – Jakuba Kováře, Andreje Makarova a Leonida Fomina.

Českému fanouškovi je pochopitelně nejznámější jméno Jakuba Kováře. Třicetiletý brankář je pravidelným účastníkem mezinárodních akcí národního týmu, ve své sbírce má mimo jiné dvě bronzové medaile, které s českou reprezentací získal.

Také v KHL patří Kovář mezi elitní maskované muže. V minulém ročníku se zúčastnil All-Star Game, po základní části skončil s 93,9% úspěšností zákroků a průměrem 1,78 inkasované branky na zápas.

Velmi zajímavou tváří je také jeho kolega Andrej Makarov. Rodák z Kazaně se ve svých šestadvaceti letech připravuje ke své čtvrté sezoně v KHL, zkušenosti však nabíral ještě před tím. Tři roky působil Makarov v organizaci Buffala Sabres, ve slavné National Hockey League však odehrál pouze jedno utkání, zbylou část své zámořské štace strávil na farmě v Rochesteru.